Dzisiaj jest: Czwartek, 20.01.2022 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tania, co jeszcze bardziej skłania konsumentów do jej zakupu. Poznaj wartości odżywcze pangi i dowiedz się, czy warto ją wprowadzić do swojego jadłospisu.

   Pangasius pangasius to ryba słodkowodna sumokształtna z rodzaju Pangasiidae licząca ponad 20 gatunków, znana powszechnie pod handlową nazwą panga, czasami też pod nazwą sum rekini. Występuje w południowo-wschodniej i południowej Azji (Indiach, Pakistanie, Bangladeszu, Wietnamie i Mjanmie). Niegdyś gatunek ten występował w rzekach: Brahmaputrze i Gangesie, lecz jego populacje uległy intensywnemu ograniczeniu, najprawdopodobniej w wyniku przełowienia. Pangasius w warunkach naturalnych dorasta zazwyczaj do 1,5 m, a nieliczne okazy mogą osiągać nawet 3 m długości. Pojedynczy osobnik może ważyć nawet 40 kg. Dlatego akwarium, w którym żyją ryby z tego gatunku, powinno być odpowiednio duże. W dodatku ryby potrzebują sporej ilości wolnej przestrzeni, aby móc pływać. W środowisku tym nie mogą znajdować się korzenie o ostrych krawędziach czy kamienie, ponieważ wystraszone zwierzęta wykonują żywiołowe ruchy i mogą z łatwością kaleczyć o przeszkody. Poza tym akwarium powinno być bardzo dobrze zakryte, natomiast oświetlenie nie może być zbyt intensywne. Ryby te żywią się w głównej mierze pokarmami roślinnymi (soja z nieznacznym dodatkiem niewielkich ryb, otręby ryżowe), co rzutuje na niższą koncentrację metali ciężkich w odniesieniu do ryb mięsożernych. W Polsce panga jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Konsumenci wybierają ją najchętniej prawdopodobnie dlatego, że nie ma charakterystycznego dla ryb zapachu ani smaku. Również przystępna cena zachęca do zakupu. W sklepie kilogram filetu z pangi kosztuje około 12-14 zł. W porównaniu z dorszem (którego cena może wynosić ok. 35 zł/kg), halibutem (ok. 43 zł/kg) lub łososiem (ok. 60 zł/kg), panga jest bardzo tanią rybą.





Panga - właściwości odżywcze

   Panga to ryba konsumpcyjna, która ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Istnieje powszechna opinia, że to mało wartościowa ryba, która oprócz wody, białka i sodu nie zawiera prawie żadnych innych substancji odżywczych. Jeśli chodzi o ryby, to przeważnie oczekuje się, że będą one skarbnicą witaminy D, selenu, kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, a także witaminy B12. Co prawda, zawartość pożądanych tłuszczów omega-3 w pandze jest znikoma, to jest ona jednak źródłem białka i niektórych składników mineralnych.



Kalorie i wartości odżywcze - panga surowa


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 63 kcal / 265 kJ
Białko 13,1 g
Tłuszcz ogółem 1,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,03 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,01 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0,01 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,06 g
Węglowodany 0 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,2 mg
Witamina K1 0 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,02 mg
Witamina B2 0,03 mg
Witamina B3 (PP) 2 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
~
Witamina B6
0,12 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
8 µg
Witamina B12
0,4 µg
Wapń 9 mg
Żelazo 0,1 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 208 mg
Potas 235 mg
Sód 318 mg
Cynk 0,3 mg
Miedź 0,01 mg
Mangan ~
Selen 13 µg
Fluor ~
Cholesterol 34 mg
Fitosterole 0 mg
Woda 84 g



   Jak widać, panga nie jest rybą szczególnie zasobną w substancje odżywcze. Mimo że zawiera umiarkowaną ilość białka (13,1 g w 100 g), to i tak w porównaniu z innymi rybami nie wypada pod tym względem najlepiej - dużo więcej białka znajduje się w tuńczyku, szprocie, dorszu czy pstrągu. W pandze praktycznie nie ma kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Za to tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź) mają go pod dostatkiem. W mięsie pangi nie ma także witaminy D, a zawartość witaminy B12, B9, B3, selenu, cynku i jodu też nie jest znaczna. Na tle innych ryb, panga ma więcej sodu niż potasu. Nie jest to jednak korzystne dla zdrowia. Wysoki poziom sodu w pandze może być wynikiem dodawania do filetów polifosforanów, włączając polifosforan sodu (E451), którego funkcją jest utrzymanie prawidłowej wilgotności i struktury ryby. Zawartość poszczególnych składników pokarmowych nie jest jednakowa i może się różnić w zależności od metod hodowli oraz obszaru występowania ryby. Biorąc pod uwagę powyższe dane, można stwierdzić, że panga nie jest najbardziej wartościową rybą. Aczkolwiek nie powinno to od razu przekreślać jej okresowego spożywania. W prawdzie większość osób sięga na co dzień po produkty, które mają jeszcze bardziej wątpliwą jakość i wartość odżywczą, np. fast foody, słodycze. Poza tym coraz częściej słyszy się o potencjalnym zanieczyszczeniu pangi, co wzbudza jeszcze więcej wątpliwości w kwestii bezpieczeństwa jej spożycia.



Czy panga może być szkodliwa dla zdrowia?

   Ryba importowana do Polski pochodzi głównie z Wietnamu, a dokładnie z dorzecza Mekongu, która jest prawdopodobnie jedną z najbardziej zanieczyszczonych wód, m.in. środkami chemicznymi wykorzystywanymi np. przy uprawie ryżu. W pandze mogą występować również antybiotyki, pestycydy i toksyczne metale ciężkie (np. rtęć, ołów), których poziom może przekraczać niekiedy dopuszczalne limity. Niemniej jednak uważa się, że ich stężenie jest na tyle niskie, że nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Oczywiście szkodliwe związki nie muszą się znajdować w każdej zakupionej sztuce. Zatem okazjonalna konsumpcja pangi jest bezpieczna dla zdrowia.



Panga - zastosowanie w kuchni

   Ryba ta jest najsmaczniejsza w postaci smażonej - otoczona panierką z bułki tartej. Można ją podać z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami lub frytkami. Pangę warto także upiec lub przyrządzić zapiekankę rybną z warzywami (np. porami, pieczarkami, pomidorami). Gotowana ryba dobrze komponuje się z makaronem, ryżem, kluskami bądź frytkami. Można też zaserwować ją w postaci roladek (np. z cukinią). Smak ryby wzbogacą różnego rodzaju sosy. Najpopularniejszy jest sos śmietanowy i pieczarkowy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić pangę w sosie cytrynowym albo kokosowym. Świetnym pomysłem będzie także zrobienie sosu ziołowo-koperkowego.



Ciekawostki o pandze

→ Pangi, które można kupić w sklepach, pochodzą zazwyczaj ze specjalnych hodowli, czyli akwakultur. Są to wydzielone tereny wodne, w których ryby żyją w trudnych warunkach (najczęściej jedna na drugiej tyjąc w zawrotnym tempie).
→ W Wietnamie z jednego hektara akwakultury można otrzymać prawie 10 ton pangi. W odniesieniu do polskich hodowli karpi, ilość ta jest astronomiczna.
→ Głęboko mrożony filet z tej ryby może zawierać czasami nawet 40% glazury, czyli po prostu zwykłej wody.
→ Według firmy Nielsen nadzorującej rynek spożywczy, panga zajmuje drugie miejsce w rankingu najczęściej kupowanych ryb mrożonych (25% rynku). Pierwsze miejsce należy do mintaja (31% rynku).
→ Panga jest rybą roślinożerną, która nie gromadzi wielu zanieczyszczeń chemicznych - to odwrotnie niż tuńczyk czy łosoś.
→ Eksperci oszacowali, że aby pozostałości chemiczne mogły stanowić ryzyko dla bezpieczeństwa żywności, osoba dorosła musiałaby każdego dnia jeść przeszło 160 kg pangi i to do końca swojego życia.



Podsumowanie

   Panga to dość smaczna i tania ryba, pochodząca głównie z Wietnamu. Chociaż nie zawiera zbyt dużych ilości substancji mineralnych i witamin oraz pozbawiona jest tłuszczów omega-3, to ma w składzie pewne ilości białka, jednak na tle innych ryb poziom ten nie jest zbyt wysoki. Znana jest sceptyczna kampania przeciwko tej rybie, która wynika z zanieczyszczenia środowiska, błędów w metodach hodowli, kwestii paszowych oraz odnotowanych w badaniach pozostałości metali toksycznych, farmaceutyków i dezynfektantów. Warto dodać, że te ujemne cechy miały miejsce w czasie lawinowo wzrastającej hodowli tej ryby w Wietnamie i krążą do dzisiaj. Aktualnie sytuacja jest trochę inna, ponieważ ponad 50% produkcji pangi jest objętych procesem certyfikacji, co spowodowało istotną poprawę jej jakości. Obecnie wiele prowadzonych badań dowodzi, że w mięsie pangi nie ma niebezpiecznych dla zdrowia dawek metali ciężkich, niedopuszczalnych środków farmaceutycznych lub barwników dezynfekujących.




Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE