Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego nie korzystać. Pietruszka jest warzywem z rodziny selerowatych. Wykorzystuje się zarówno jej liście (tzw. natka pietruszki), jak i owoce czy korzeń, któremu przyjrzymy się zaraz odrobinę bliżej. Pietruszka uprawiana jest na całym świecie od wieków. Pewnego rodzaju ciekawostką jest fakt, że polskie słowo "pietruszka" pochodzi od słowa "petra", co z greki tłumaczy się jako "skała".
|
|
Jak wykorzystać pietruszkę w kuchni?
Pietruszka idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju warzywnych czy mięsnych bulionów. Pietruszka ma zapach korzenny, słodkawy i lekko cierpki. Wzbogaca ich smak, nadając mu pewnego rodzaju słodycz, której nie osiągnie się poprzez dodanie do wywaru żadnego innego składnika. Korzeń pietruszki ma niezwykle charakterystyczny smak i aromat.
Niektórzy obierają pietruszkę przed ugotowaniem. Nie jest to jednak konieczne. Skórka pietruszki ma ciekawy smak i, co najważniejsze, jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Odpowiednia ilość błonnika w diecie jest niezwykle ważna, gdyż zapobiega on problemowi z zaparciami, który to z kolei powoduje nie tylko pewnego rodzaju dyskomfort, ale stanowi również faktyczne zagrożenie dla zdrowia - notoryczne zaparcia zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory dolnego odcinka układu pokarmowego. Poza tym, warzywa gotowane ze skórką tracą mniej wartości odżywczych w wyniku obróbki termicznej niż te, których skórki się pozbędziemy. Pietruszkę można również dodawać do warzywnych gulaszy czy surówek oraz warzywnych koktajli i soków.
Właściwości korzenia pietruszki
Korzeń pietruszki często wykorzystywany jest w kuchni, gdyż stanowi, wraz z marchewką czy selerem, część włoszczyzny. Poza wzbogacaniem smaku warzywnych bulionów, to warzywo korzeniowe
- neutralizuje wzdęcia, gazy, gdyż reguluje procesy trawienne
- pomaga w walce z zapaleniem pęcherza
- walczy z dolegliwościami reumatycznymi
- łagodzi bóle menstruacyjne (ma działanie rozkurczające)
- ma działanie moczopędne (warto więc jadać go, jeśli mamy problem np. z obrzękami nóg)
- przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu (również dzięki właściwościom moczopędnym)
- ma pozytywny wpływ na pracę nerek
Pietruszka zwyczajna, bo tak brzmi pełna nazwa tego niemal magicznego warzywa, dostarcza nam:
- prowitaminy A
- witaminy C
- witaminy PP
- witaminy K1
- soli mineralnych (min. wapnia, magnezu, potasu)
- żelaza
- flawonoidów
Nawet jeśli nie przepadamy za smakiem pietruszki, warto jest uczynić z niej podstawę bądź chociaż element pewnego rodzaju kuracji oczyszczającej, np. po okresie, gdy zbytnio sobie kulinarnie "pofolgowaliśmy". Korzeń pietruszki usunie z organizmu wodę nagromadzoną z powodu nadużywania soli, ograniczymy dzienną dawkę kalorii, co pozwoli na spalenie jakiejś części tkanki tłuszczowej, poprawimy stan naszej skóry oraz włosów i paznokci, oczyścimy organizm z toksyn, co będzie miało, z pewnością, niezwykle korzystny wpływ na nasza wątrobę etc.
Kalorie i wartości odżywcze pietruszki korzeń
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 55 kcal / 230 kJ |
Białko | 2,3 g |
Tłuszcz ogółem | 0,6 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,3 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 42 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 284 mg |
Węglowodany | 12,3 g |
Błonnik pokarmowy | 4,3 g |
Witamina A | 8 I.U. |
Witamina D | ~ |
Witamina E | 1,7 mg |
Witamina K1 | 4,1 µg |
Witamina C | 41 mg |
Witamina B1 | 0,10 mg |
Witamina B2 | 0,08 mg |
Witamina B3 (PP) | 2,37 mg |
Witamina B6 | 0,23 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 180 µg |
Witamina B12 | 0,0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,12 mg |
Wapń | 49 mg |
Żelazo | 1,2 mg |
Magnez | 36 mg |
Fosfor | 71 mg |
Potas | 562 mg |
Sód | 17 mg |
Cynk | 1,4 mg |
Miedź | 0,23 mg |
Mangan | 0,46 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0,0 mg |
Fitosterole | ~ |
Korzeń pietruszki, tak popularny w naszych kuchniach, czyli składnik, bez którego żadna gospodyni nie wyobraża sobie niedzielnego rosołu, powinien być rozważany nie tylko jako przeznaczone do spożycia warzywo, ale również jako panaceum na wiele dolegliwości, w tym też na te, które spowodowane są niezdrową, źle zbilansowaną dietą.