Dzisiaj jest: Czwartek, 15.04.2021 Imieniny: Anastazji i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Produkty odświeżające oddech


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty odświeżające oddech


   Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących z nieprzyjemnym oddechem znalazły się m.in. szałwia, ocet jabłkowy, natka pietruszki, eukaliptus, mięta i wiele innych. Jednak najważniejsze jest, aby dbać o higienę jamy ustnej, zdrowo się odżywiać i regularnie odwiedzać stomatologa.

   Są momenty, w których każdy ma nieświeży oddech, np. po spożyciu pokarmu z czosnkiem. Nierzadko jest to pierwsza rzecz, która dokucza niektórym osobom zaraz po przebudzeniu. Jednak część ludzi ma problem z nieświeżym oddechem z innych przyczyn. Są to głównie kłopoty zdrowotne, np. cukrzyca lub długotrwałe palenie papierosów. Nieświeży oddech często obniża poczucie własnej wartości, powoduje obawy, strach oraz może prowadzić do wystrzegania się kontaktów z ludźmi. Produkty, po które lepiej nie sięgać wychodząc do znajomych lub na ważne spotkanie, to przede wszystkim: czosnek, chrzan, cebula i większość pikantnych potraw. Istnieją proste metody, które pomogą w kontrolowaniu nieświeżego oddechu. Niektóre pokarmy mogą łagodzić i eliminować przykry zapach z ust (halitozę). Aczkolwiek najważniejsze w tym wszystkim jest dbanie o higienę jamy ustnej, zdrowe odżywianie, a także regularne wizyty u stomatologa. Oto lista produktów, które łagodzą nieprzyjemny oddech.





Cynamon

   Można go używać do przyprawiania deserów i dań. Sprawnie usuwa bakterie obecne w ustach, a także odświeża oddech. Dowiedziono też, że żucie gumy o smaku cynamonowym jest nawet bardziej efektywne w łagodzeniu nieświeżego zapachu w ustach niż żucie gumy miętowej.



Imbir

   Ta wspaniała przyprawa ma w sobie wiele zdrowych substancji. Posiada olejek eteryczny, który dobrze radzi sobie z przykrym zapachem. Imbir ma soczysty, lekko pikantny smak. Można dodawać go do wody, herbaty lub po prostu żuć. Jego właściwości odkażające oraz odświeżające sprawiają, że nieświeży zapach w ustach na pewien czas znika.



Woda

   Woda wypłukuje z jamy ustnej szkodliwe mikroorganizmy i zapobiega wysuszeniu śluzówek. Należy jednak zmniejszyć spożycie mocnej herbaty i kawy, a także zrezygnować z picia alkoholu, gdyż napoje te powodują nadmierne straty płynów z organizmu. W celu pobudzenia produkcji śliny można jeść plasterki jabłka, ogórka lub żuć bezcukrową gumę.



Mięta

   Mięta to roślina o mocnym, orzeźwiającym zapachu. Napar z mięty pomaga utrzymać optymalne nawilżenie błony śluzowej w jamie ustnej, a także odświeża oddech. Kilka razy dziennie można nakładać odrobinę olejku miętowego (wystarczy jedna albo dwie krople) wprost na język. Olejek ma przyjemny smak i aromat, z tej przyczyny łagodzi przykry zapach. Należy stosować go z umiarem, gdyż używany w znacznych ilościach podrażnia przewód pokarmowy.



Szałwia

   Napar z szałwii doskonale nadaje się do płukania jamy ustnej. Zioło ma właściwości przeciwbakteryjne i pomaga odświeżyć oddech. Dobrym sposobem na walkę z nieprzyjemnym oddechem są nie tylko napary z szałwii i mięty, lecz także z rumianku i bazylii.



Eukaliptus

   To roślina, która działa antybakteryjne i usuwa wszelkie resztki pożywienia zalegające między zębami. One mogą być zasadniczą przyczyną przykrego zapachu z ust.



Jogurt naturalny

   W jogurcie znajdują się dobroczynne bakterie probiotyczne (np. Lactobacillus), a więc produkty fermentowane należy jeść co najmniej 2 razy dziennie. Jogurt ogranicza ilość substancji siarczkowych, które odpowiadają za powstawanie dominującego zapachu w ustach.



Cytryny, pomarańcze i jabłka

   Aby sprostać problemowi jakim jest nieświeży oddech, wystarczy każdego dnia jeść jabłka, cytryny bądź pomarańcze. Substancje obecne w owocach cytrusowych normalizują skład mikroflory zamieszkującej jelita. W cytrynie znajduje się witamina C, która powstrzymuje rozrost bakterii. Można przyrządzić z niej sok lub płukankę. Za to jabłka usuwają resztki pokarmu, które zalegają między zębami. Pobudzają też wydzielanie śliny.



Zielone warzywa

   Sałata, jarmuż lub szpinak to skarbnica chlorofilu, który działa w ustach jak dezodorant - przeciwdziała tworzeniu się nieprzyjemnego zapachu w jamie ustnej. Ma właściwości alkaliczne i hamuje namnażanie drobnoustrojów.



Natka pietruszki

   Pietruszka ma dość mocny, świeży zapach i faktycznie można ją zastosować w celu błyskawicznego odświeżenia oddechu. Dodatkowo w roślinie jest obecny chlorofil, który może działać antyseptycznie i zwalczać bakterie wywołujące nieświeży oddech. Należy sięgać nie tylko po natkę, ale i chrupiący korzeń pietruszki. Przed spożyciem trzeba go dokładnie umyć. Można na moment zanurzyć warzywo w szklance ze wrzątkiem, potem dolać trochę chłodnej wody i takim naparem przepłukać gardło. Pietruszka może rozwikłać kwestię nieświeżego oddechu, lecz to działanie tymczasowe i nie nadaje się na dłuższą metę. Warzywo jedynie kamufluje przykry zapach z ust.



Goździki

   Mają działanie przeciwbakteryjne. Wyciąg z olejku eterycznego goździków (eugenolu), to doskonały środek znieczulający, stosowany w stomatologii w celu złagodzenia bólu w czasie zabiegów dentystycznych. Z goździków warto przygotować płukankę. Do naczynia wsypać łyżkę suszonych, nierozdrobnionych goździków (ok. 50 g) i zalać je wrzątkiem. Potem całość gotować przez 3 minuty, następnie odstawić pod przykryciem, aż do ostygnięcia (na około 15 minut). Na końcu odcedzić i stosować parę razy dziennie.



Anyż

   Ogranicza namnażanie bakterii w jamie ustnej. To właśnie drobnoustroje w głównej mierze odpowiadają za nieprzyjemny oddech.



Koper włoski

   Na odświeżenie oddechu doraźną pomoc przyniesie żucie ziaren kopru włoskiego. Najlepiej żuć je pomału i dokładnie po każdym posiłku. Ta zasada dotyczy także goździków i anyżu.



Ocet jabłkowy

   Ma działanie przeciwbakteryjne, a obecne w nim kwasy (np. kwas chlorogenowy) ograniczają rozwój mikroorganizmów w jamie ustnej. Ocet jabłkowy pomaga także w likwidowaniu płytki nazębnej, która może przyczynić się do nieświeżego oddechu.



Jak szybko odświeżyć oddech?

   Gdy chcemy natychmiast odświeżyć oddech możemy skorzystać z preparatów, które oferują nam apteki lub sklepy. Ostatnio bardzo popularne stały się kapsułki z cynkiem organicznym, które niwelują woń związków siarki, dzięki czemu pomagają utrzymać przyjemny oddech nawet na parę godzin, dodatkowo wspierają procesy przemiany materii. Efektywne (ale nie na długo) jest także żucie eukaliptusowych lub miętowych gum do żucia. Jednak warto wybierać gumy, które nie zawierają cukru, a zawierają ksylitol, który ma udowodnione działanie przeciwpróchniczo.



   Lista produktów, które pomagają w łagodzeniu nieświeżego oddechu jest naprawdę długa. Należy pamiętać, że działają one zazwyczaj tymczasowo. Warto przed myciem zębów dokładnie nitkować zęby, do mycia zębów używać past o miętowym smaku oraz dokładnie szczotkować - najlepiej przy użyciu szczoteczki elektrycznej, tak aby nie dopuścić do powstawania płytki nazębnej (lepkiej i bezbarwnej warstwy bakterii i węglowodanów, która nieustannie tworzy się na zębach i jest główną przyczyną próchnicy, a także chorób dziąseł). Płytka nazębna, jeśli nie jest systematycznie usuwana, może ulec mineralizacji przekształcając się w kamień nazębny. Odświeżacze oddechu w formie sprayu, eukaliptusowe lub miętowe gumy do żucia albo drażetki też mogą pomóc, jednak są to zazwyczaj produkty w skład których wchodzi wiele kontrowersyjnych składników. Bezwzględnie w utrzymaniu przyjemnego oddechu w największym stopniu odgrywa rolę właściwa i systematyczna higiena jamy ustnej oraz właściwa dieta.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE