Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Produkty pszczele - zastosowanie i właściwości


   Miód oraz inne produkty pozyskiwane z pracy pszczół są znane od tysiącleci. Pszczoły zapylają rośliny uprawne oraz dziko żyjące, dzięki czemu przyczyniają się do pozyskiwania żywności przez człowieka (owoców, warzyw i zbóż). FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) szacuje, że na świecie ok. 70 gatunków roślin spośród 100, z których pozyskuje się pożywienie, jest zapylana przez pszczoły.

   Oprócz miodu, który jest bezpośrednim produktem spożywczym, w technologii żywności wykorzystuje się propolis, mleczko pszczele, jad, pyłki i woski. Produkty pszczele znajdują również zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Wykorzystywaniem właściwości zdrowotnych produktów pszczelich zajmuje się dział medycyny niekonwencjonalnej - apiterapia.





Miód

   Miód to naturalna słodka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru kwiatów. W skład miodu wchodzą głównie cukry, które stanowią nawet do 98% suchej masy. Większość (85-95%) z nich to cukry proste takie jak fruktoza i glukoza. Miód zawiera również kwasy organiczne, wśród których przeważa kwas glukonowy. Kwasy organiczne opowiadają za kwasowość i charakterystyczny smak miodu. Oprócz tego w miodzie znaleźć można wolne aminokwasy, enzymy (inwertaza, lizozym, kwaśna fosfataza), związki fenolowe i aromatyczne (katechiny, antocyjany, ksantofil), witaminy C, A i witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, żelazo, siarka, krzem, miedź, molibden, cynk, chrom i jod.

   Miód wykorzystywany jest szeroko w gastronomii jako dodatek do deserów, alkoholu, czy sosów. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystywane są takie właściwości miodu jak:

- działanie antybiotyczne i przeciwzapalne
- działanie wykrztuśne, przeciwalergiczne
- działanie normalizujące pracę żołądka i jelit, zwiększające wydzielanie żółci oraz przyspieszające przemianę materii w wątrobie
- działanie usprawniające pracę nerek
- działanie oczyszczające rany
- działanie przeciwbólowe
- działanie uspokajające, nasenne, pomocne przy leczeniu depresji, stanów lękowych



Propolis

   Propolis powstaje przez zmieszanie różnych ilości wosku pszczelego z żywicą, która jest zbierana przez pszczoły. W zależności od proporcji substancji w składzie propolis może mieć barwę od żółtej do ciemnobrązowej. W temperaturze pokojowej jest miękką i bardzo lepką substancją. Typowy propolis składa się przede wszystkim z żywicy roślinnej, wosku, pyłków oraz olejków eterycznych. Zawiera też związki fenolowe, flawonoidy, terpeny, stilbeny i seskwiterpeny. Propolis stosowany jest w leczeniu:

- niedokrwistości
- infekcji dróg oddechowych
- chorób skóry - wypryski, grzybice, infekcje błony śluzowej, rany po oparzeniach
- chorób przewodu pokarmowego - wrzody, infekcje

   Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów wykazuje działanie przeciwnowotworowe.



Mleczko pszczele

   Mleczko pszczele jest produktem, który wydzielany jest przez gruczoł gardzielowy pszczół robotnic. Służy ono do karmienia larw oraz królowej bezpośrednio po wydzieleniu. Mleczko pszczele to biała, płynna substancja o konsystencji pasty. Składa się ono z ponad 60% wody, białek, cukrów. Mleczko pszczele zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Mikro- i makroelementy występujące w mleczku pszczelim to potas, wapń, sód, cynk, żelazo, miedź i mangan. Działanie lecznicze mleczka pszczelego to przede wszystkim:

- usprawnianie przemiany materii
- normalizacja ciśnienia tętniczego krwi
- wspomaganie odbudowy tkanek, przyspieszanie gojenia się ran i oparzeń
- wspomaganie syntezy kolagenu
- zwiększanie odporności organizmu przez wykazywanie działania bakterio- i wirusobójczego
- działanie przeciwcukrzycowe
- wykazywanie korzystnego wpływu na działanie kory mózgowej.



Jad pszczeli

   Jest to jasny, wodny i bezwonny płyn. Preparaty z jadem pszczelim ulegają brązowieniu ze względu na utlenianie związków obecnych w składzie. Jad pszczeli niemal w 90% składa się z wody. Oprócz tego zawiera glukozę, fruktozę, fosfolipidy, enzymy, peptydy i aminy. Jad pszczeli stosowany jest w leczeniu:

- chorób reumatycznych i reumatoidalnych
- chorób serca, miażdżycy
- bóli pourazowych, porażeń nerwów
- zapalenia stawów, zwichnięć.



Pyłek pszczeli

   Pyłek pszczeli to pyłki kwiatowe zebrane przez pszczoły i wymieszane z enzymami trawiennymi. Składa się z części białka, które zawiera ponad 18 aminokwasów. Oprócz tego zawiera witaminy (B,C,D,E, beta-karoten), mikro- i makroelementy (potas, sód, wapń, magnez, fosfor, siarka, selen), enzymy, kwasy tłuszczowe, węglowodany i przeciwutleniacze. Pyłek pszczeli wykazuje działanie lecznicze przez:

- wzmacnianie odporności,
- usuwanie wolnych rodników,
- przeciwdziałanie negatywnemu wpływowi oddziaływania substancji chemicznych,
- pooprawianie witalności organizmu,
- polepszanie sprawności i wytrzymałości organizmu.



   Produkty pszczele są szeroko stosowane w medycynie niekonwencjonalnej. Miód pomoże leczyć rany, oparzenia, ból gardła oraz będzie skuteczny w leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Pyłek pszczeli zwiększy wytrzymałość organizmu, poprawi witalność, propolis utrzyma dobry stan zdrowia. Dzięki stosowaniu mleczka pszczelego wzmocnimy odporność, a jad pszczeli złagodzi ból i wyleczy choroby zapalne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE