W czasie ciąży w kobiecym organizmie zachodzi wiele zmian. Wymaga do szczególnej dbałości o zdrowie. Każda przyszła mama powinna przestrzegać kilku zasad odżywiania.
Podstawową zasadą jest zjedzenie obfitego śniadania. Najważniejszy posiłek spożywany w ciągu dnia dostarcza odpowiednią dawkę energii potrzebną do aktywnego spędzenia czasu. Kobieta w ciąży powinna spożywać dwa ciepłe posiłki dziennie i skromną, lekkostrawną kolację. W jadłospisie powinny znaleźć się kasze i produkty zbożowe, owoce i warzywa, ryby, mięso i wędliny, a także mleko i przetwory mleczne, oleje roślinne i napoje.
|
|
Zdrowe przekąski
W okresie ciąży można jeść trzy główne posiłki, albo zmniejszyć ich objętość na rzecz dodatkowych 2 przekąsek. Przekąska powinna być lekkostrawna, bogata w minerały i witaminy oraz niezbyt kaloryczna. Poleca się warzywa, owoce i bakalie. Nadmiar słodyczy może być szkodliwy dla rozwijającego się płodu, dlatego należy je znacząco ograniczyć. Poleca się zastąpić je orzechami i nasionami (np. słonecznika). Nasiona słonecznika zawierają szereg witamin i minerałów, w tym: witaminy z grupy B, witamina E, cynk, żelazo, magnez i wapń. Orzechy poprawiają pamięć i koncentrację oraz zawierają dużo białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy zawierają witaminę E skutecznie chroniącą przed poronieniem. Są one źródłem witaminy z grupy B i witaminy PP stymulujących rozwój płodu oraz cynku wpływającego na rozwój umysłowy.
Cenne białko
W diecie przyszłej mamy powinny się znaleźć białko roślinne i zwierzęce. Poleca się szczególnie mleczne produkty fermentowane, jaja (zdecydowanie z wolnego wybiegu), ryby i nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Szczególnie cenne pod względem wartości odżywczych są nasiona roślin strączkowych (choć nie zawierają pełnowartościowego białka). Zawierają one: witaminy z grupy B (w tym bardzo istotny kwas foliowy), lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, cynk i potas. Wymienione minerały i witaminy odgrywają ważną rolę w wytworzeniu kośćca oraz rozwoju układu nerwowego i krwionośnego.
Jadłospis w trzecim trymestrze
W trzecim trymestrze ciąży rozwój dziecka staje się bardziej dynamiczny. Wzrasta też zapotrzebowanie na związki budulcowe i wapń. W tym okresie powinno się jeść więcej pełnoziarnistego pieczywa oraz warzyw i owoców. Poza tym należy zwiększyć spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Można znaleźć je w takich produktach, jak oleje tłoczone na zimno - rzepakowy i lniany oraz w orzechach i pestkach.
Czego unikać?
Przyszła mama powinna kontrolować przyrost wagi. W ciągu pierwszych 6 miesięcy ciąży przyrost masy ciała powinien wynosić maksymalnie 4-5 kg, zaś w ciągu ostatnich 3 miesięcy nie więcej niż 7 kg. W okresie ciąży należy unikać wysoko przetworzonej żywności oraz słodzonych napojów gazowanych oraz soków i napojów w kartonikach i butelkach. Należy unikać kawy i mocnej herbaty, ponieważ wypłukują one wapń z organizmu. Nie wolno jeść posiłków ciężkostrawnych i wysokokalorycznych oraz serów pleśniowych.