Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Rakotwórcza żywność - sprawdź czy masz ją w swojej kuchni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rakotwórcza żywność - sprawdź czy masz ją w swojej kuchni


   Jeszcze w latach siedemdziesiątych onkolodzy nie traktowali na poważnie teorii wpływu diety na rozwój nowotworów. Obecnie są prowadzone badania wpływu sposobu odżywiania na ryzyko chorób nowotworowych. Niektóre rodzaje żywności wykazują działanie rakotwórcze.

   W świetle aktualnej wiedzy alkohol zwiększa ryzyko nowotworu raka ust, krtani i gardła. Spożywanie napojów alkoholowych sprzyja także rozwojowi nowotworu przełyku, piersi oraz jelita grubego i raka wątroby. Niemniej niewielkie ilości alkoholu nie powodują negatywnego wpływu na organizm. Wzrost ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe następuje przy codziennym spożywaniu alkoholu (np. 2 kieliszki wina, 1/2 litra piwa). Według doniesień naukowców produkty zawierające dużą dawkę soli również sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych, w tym zwłaszcza nowotworu żołądka i nosogardzieli. Niekorzystny wpływ nadmiaru soli na organizm wynika z tego, że podrażnia ona błonę śluzową przełyku i żołądka.





Nabiał i czerwone mięso - czy mogą działać rakotwórczo?

   Nabiał jest cennym źródłem wapnia i protein. Czerwone mięso wymienia się natomiast jako cenne źródło żelaza oraz pełnowartościowego białka. Tymczasem według niektórych źródeł wspomniane produkty mogą sprzyjać rozwojowi nowotworów. Niekorzystny wpływ nabiału i czerwonego mięsa pojawia się jednak dopiero w przypadku ich zbyt częstego spożycia. Codzienne spożywanie czerwonego mięsa powoduje wzrost ryzyka rozwoju nowotworu okrężnicy, odbytu, trzustki, przełyku, płuc, żołądka i macicy. Najbardziej szkodliwe jest mięso pieczone i grillowane, które zawiera związki rakotwórcze. Paradoksalnie zdrowe żelazo hemowe łatwo przyswajalne przez organizm jest katalizatorem zmian zapalnych, w tym także karcynogenów zwanych N-nitrozoaminami. Badania dotyczące wpływu nabiału na rozwój chorób nowotworowych dostarczają natomiast zróżnicowanych informacji. Z jednej strony produkty bogate w wapń przeciwdziałają rozwojowi raka jelita grubego. Z drugiej zaś nabiał może zwiększyć ryzyko raka prostaty.



Parówki i inne produkty z MOM-em

   Przetworzone mięso jest bogatym źródłem białka, ale także konserwantów, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Poza tym, zawiera ono duże ilości soli podrażniającej błonę śluzową przełyku i żołądka. Zaleca się unikanie mięsa zamkniętego w szczelnych, foliowych opakowaniach. Zawiera ono szereg substancji obecnych także w dymie tytoniowym. Należy też unikać produktów mięsnych zawierających MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Pod tym pojęciem kryje się mięsno - tłuszczowa masa otrzymana ze zwierzęcych elementów, między innymi tusz drobiowych. Pełni ona rolę surowca do produkcji mięsnych przetworów. MOM posiada niską wartość odżywczą i zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Znajduje się ono w kiełbasach, parówkach, pulpetach, klopsach i pieczeniach, ale w największych ilościach stosuje się je do produkcji pasztetów. W przypadku produktów wymienionych jako ostatnie udział MOM może wynosić nawet do 40%. Dodawanie mięsa oddzielanego mechanicznie do produktów mięsnych wymaga od producentów zwiększenia ilości konserwantów. Dlatego też produkty zawierające MOM potencjalnie zwiększają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.



Mąka pszenna

   Mąka pszenna charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Ograniczenie jej spożycia jest wskazane, ponieważ obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Gotowe produkty przygotowane na bazie mąki pszennej są wysokokaloryczne i zawierają duże ilości konserwantów o rakotwórczych właściwościach. Według niektórych źródeł wysoki poziom cukru we krwi sprzyja rozwojowi guzów nowotworowych.



Rafinowany cukier

   Według danych statystycznych osoby spożywające duże ilości produktów zawierających rafinowany cukier częściej chorują na raka. Łakocie sprzyjają przybieraniu na wadze, a otyłość i nadwaga są czynnikami ryzyka różnych chorób, w tym między innymi nowotworów. Szczególnie niekorzystne działanie ma syrop glukozowo-fruktozowy. Cukier rafinowany sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych.



Chipsy

   Chipsy ziemniaczane posiadają niepowtarzalny smak. Chrupiąca przekąska jest niezdrowa ze względu na wysoką zawartość tłuszczów trans i soli. Poza tym, chipsy zawierają duże ilości konserwantów oraz akrylamid zaliczany do grona rakotwórczych substancji. Warto zastąpić niezdrową przekąskę domowymi chipsami przygotowanymi z warzyw lub owoców.



Popcorn

   Popcorn jest smaczną przekąską, jednak prażona kukurydza przygotowana w kuchence mikrofalowej może zwiększyć ryzyko rozwoju raka wątroby, trzustki i jądra. W opakowaniach popcornu przeznaczonego do przygotowania w kuchence mikrofalowej znajdują się rakotwórcze związki. Niebezpieczny dla zdrowia jest też aromat dodawany do popcornu. Nie trzeba rezygnować z prażonej kukurydzy. Wystarczy zmienić sposób jej przygotowania. Luźno zapakowane ziarenka kukurydziane podgrzane na oleju nie powinny zaszkodzić zdrowiu.



Roślinne utwardzone tłuszcze

   Roślinne utwardzone tłuszcze są pozyskiwane w sztuczny sposób w przeciwieństwie do oleju rzepakowego, oleju lnianego czy też oliwy z oliwek. Utwardzone tłuszcze roślinne są dodawane do różnych produktów spożywczych. Powodują one przedłużenie trwałości produktu, ale są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Nie wolno stosować utwardzonych tłuszczów roślinnych do smażenia. Ich spożywanie przyczynia się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz wystąpienia wad wrodzonych oraz chorób układu sercowo - naczyniowego.



Łosoś hodowlany i inne ryby z farm

   Ryby pochodzące z farm rybnych, zwłaszcza łosoś hodowlany, są karmione specjalnymi paszami zawierającymi szkodliwe dla człowieka związki chemiczne. Karma przeznaczona dla ryb hodowlanych może zawierać antybiotyki, pestycydy oraz inne rakotwórcze związki. Poza tym, ryby pochodzące z farm rybnych posiadają więcej tłuszczu, a mniej cennych protein. Warto wybierać łososie sprowadzane z Norwegii, albo ryby poławiane z ich naturalnego środowiska.



Pomidory z puszki

   Pomidory są warzywami bogatymi w likopen. Związek organiczny wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, zatem spożywanie pomidorów i ich przetworów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór. Niemniej w drodze wyjątku warto unikać pomidorów z puszki. Puszka zawiera bisfenol A, który jest szkodliwą substancją przyczyniająca się nie tylko do rozwoju chorób nowotworowych, ale również schorzeń układu sercowo - naczyniowego i problemów z płodnością.



Wędzonki i marynaty

   Wędzonki i marynaty zawierają nie tylko dużo soli, ale także szkodliwe azotany i azotyny. Wspomniane konserwanty wprawdzie przedłużają okres przydatności do spożycia, ale z drugiej strony działają rakotwórczo sprzyjając zachorowaniu na choroby nowotworowe. Wędzonki absorbują również dym wędzarniczy zawierający smoliste substancje obecne także w dymie tytoniowym. Warto ograniczyć spożycie marynowanych, wędzonych i solonych produktów, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka lub raka jelita grubego.



Sztuczne słodziki

   Sztuczne słodziki nie są tuczące w porównaniu z cukrem rafinowanym, niemniej ich stosowanie sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych. Syntetyczne substancje słodzące po przedostaniu się do organizmu sprzyjają powstawaniu związku chemicznego znanego jako DKP (dwuketopiperazyna). Przyczynia się on do rozwoju złośliwych nowotworów, w tym zwłaszcza w obrębie mózgu. Produkty "low carb" i "low fat" z reguły zawierają sztuczne słodziki, które co prawda obniżają kaloryczność ulubionych przysmaków, ale negatywnie wpływają na zdrowie.



Owoce i warzywa - dokładnie oczyszczaj

   Warto wybierać owoce i warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. Nie zawierają one niebezpiecznych pestycydów, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. W Stanach Zjednoczonych nadal stosuje się środek chwastobójczy Altrazine, który w Europie jest już zakazany. Warzywa i owoce pochodzące z nieekologicznych upraw mogą także zawierać toksyczne nawozy i hormony. Odradza się winogrona i truskawki z zagranicznych upraw oraz jabłka i pomarańcze. Warzywa i owoce powinny być zawsze dokładnie umyte przed spożyciem, chociaż i to nie daje gwarancji, że wraz z witaminami, minerałami i błonnikiem nie dostaną się do organizmu szkodliwe związki.



Przyjrzyj się etykietom!

   Wymienione wyżej produkty są jedynie przykładem pożywienia, które sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych. Podczas zakupów warto przyglądać się etykietom. Niektóre środki chemiczne dodawane do żywności mogą mieć działanie rakotwórcze. Czerń brylantowa (E 151) jest dodawana do ciast w proszku, sosów, kawioru, jogurtów i ajerkoniaku. Może mieć ona działanie rakotwórcze oraz jest szkodliwa dla nerek. Kwas benzoesowy (E 210), benzoesan sodu (E 211) i benzoesan potasu (E 212) są konserwantami sprzyjającymi rozwojowi nowotworów znajdują się one w konserwach, margarynie, marynatach, sosach i napojach gazowanych. Inne konserwanty o działaniu rakotwórczym to bifenyl (difenyl) (E 230), azotyny potasu (E 249) oraz azotan potasu (E 252). Rakotwórcze działanie ma również aspartam (E 951), który wchodzi w skład produktów light, rozpuszczalnej kawy i kakao, słodzików, gum do żucia, drinków, a także leków.




Zobacz więcej na temat:

żywność rakotwórcza


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE