Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Rosa miodowa (miód spadziowy) i jej właściwości zdrowotne


   Miód spadziowy znany także pod nazwą rosy miodowej posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. W ostatnich latach dużo mówiło się o miodzie manuka i jego niezwykłym działaniu. Królewski miód może śmiało z nim konkurować.

   Miód spadziowy (spadź) nie powstaje z nektaru kwiatów. Surowcem do jego wytworzenia jest wydzielina mszyc i czerwców, które żerują na liściach drzew. Wydzielina jest zbierana przez pszczoły. Pod pewnymi względami przypomina nektar - ma słodki smak i lepką konsystencję.





Dobry dla zdrowia

   Miód spadziowy jest polecany jako naturalny środek przeciwdziałający chorobom dróg oddechowych. Królewski miód wykazuje właściwości antyseptyczne, wykrztuśne i przeciwzapalne. Pomaga on w leczeniu przeziębień i zapalenia płuc. Poleca się go również w czasie przeziębień. Wartości odżywcze miodu spadziowego to przede wszystkim składniki mineralne i witaminy z grupy B. Jest źródłem potasu, wapnia oraz sodu, a także żelaza, magnezu, manganu oraz pewnych mikroelementów. W rosie miodowej występują garbniki, żywice i inne związki nadające spadzi intensywny smak, aromat oraz właściwości lecznicze. Miód spadziowy zawiera duże ilości flawonoidów, które mają korzystny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych i serce. W medycynie niekonwencjonalnej wykorzystuje się go jako środek profilaktyczny przeciw astmie, anemii i kamicy nerkowej oraz jako środek regulujący metabolizm.



Naturalnie oczyszcza organizm

   Miód spadziowy zawiera również dużo związków fenolowych. Królewski miód wywiera korzystny wpływ na kondycję układu nerwowego i kondycję stawów. Spadziowy miód może być wykorzystywany w ramach detoksu, ze względu swoje właściwości odtruwające. Królewski miód ogranicza niekorzystny wpływ używek na organizm, np. kawy, herbaty, alkoholu i tytoniu. Miód spadziowy rozpuszczony w roztworze wodnym jest napojem wykorzystywanym w kuchni ajurwedyjskiej jako pożywny napój. Ze względu na dobroczynne działanie oczyszczające, miód spadziowy jest podawany górnikom, którzy pracują w kopalniach uranu. Zapobiega on niekorzystnym skutkom napromieniowania.



Miód spadziowy iglasty

   Miód królewski produkowany ze spadzi iglastej ma ciemne zabarwienie i lekko zielonkawy odcień. Jego smak jest łagodny, słodki i lekko żywiczny. Zazwyczaj produkuje się go ze spadzi zbieranej ze świerków, jodeł, sosen i modrzewia. Jego smak może być lekko gorzki, albo kwaśny. Letnie miody królewskie wytwarzane ze spadzi iglastej bardzo często zawierają dodatek miodów gryczanych. Miód królewski zawiera więcej minerałów, enzymów, kwasów organicznych i substancji działających antybakteryjnie w porównaniu z miodami nektarowymi. Miód królewski ze spadzi iglastej jest szczególnie polecany osobom w okresie rekonwalescencji, a także cierpiących na hiperwitaminozę lub anemię.



Miód spadziowy liściasty

   Miód królewski wytwarzany ze spadzi liściastej ma zwykle ciemnożółty kolor i łagodny aromat. Miód spadziowy liściasty zawiera więcej minerałów w porównaniu z miodami nektarowymi. Ma on działanie moczopędne i żółciopędne. Ten gatunek miodu jest też znany z właściwości przeciwzapalnych i dezynfekujących. Poleca się go głównie jako naturalny środek korzystnie wpływający na leczenie chorób przewodu pokarmowego, układu krążenia i nerek. Można go stosować także wspomagająco w przypadku chorób skóry i chorób reumatycznych.



Jak jest produkowany królewski miód?

   Spadź występuje głównie latem i ma postać kropelek pokrywającej drzewa. Naturalna substancja zwabia pszczoły zagęszczające wydzielinę i składające ją w komórkach jako miód spadziowy. Miód spadziowy powstaje z drzew, które znajdują się w najczystszych lasach. W jego aromacie można wyczuć nuty zapachowe żywicy i igliwia, jeżeli powstał ze spadzi iglastej (zwykle świerkowej, albo jodłowej). Miód królewski może być produkowany także ze spadzi liściastej, która najczęściej jest zbierana z liści lipy. Spadź nie należy do pospolicie występujących surowców - pojawia się raz na kilka lat. Ma to znaczący wpływ na cenę miodu królewskiego.



   Spadź może być zbierana przez pszczoły bezpośrednio z roślin, albo z mszyc, które wgryzają się w rośliny i wydalają spadź. Za najsmaczniejsze gatunki miodu spadziowego uznaje się te, które są pozyskiwane z drzew iglastych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE