Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sezam - właściwości i działanie - porady Zielares


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sezam - właściwości i działanie - porady Zielares




   Sezam jest oleistą rośliną jednoroczną, znaną przede wszystkim z wykorzystania w kuchni jako dodatek do deserów, sosów, panierek. Środowiskiem naturalnym sezamu są rejony Afryki, a głównie subkontynent indyjski. Obecnie uprawy sezamu występują w Azji, gdzie prawdopodobnie został introdukowany jeszcze w starożytności. W dzisiejszych czasach sezam uprawiany jest także w Europie i można go spotkać powszechnie na półkach ze zdrową żywnością. Jakie są właściwości sezamu i w jakich ilościach można go stosować?

   Merytoryczne wsparcie artykułu o Sezamie zapewnił portal Zielares.pl o witaminach, ziołach i suplementacji.





Składniki odżywcze zawarte w sezamie

   Sezam to produkt spożywczy, cechujący się dość bogatym składem. Już 4 łyżki sezamu dostarczają ok. 6 g białka, 15 g tłuszczu i 9 g węglowodanów. Dodatkowo w sezamie znajdziemy szereg ważnych składników odżywczych, takich jak:
• żelazo - składnik niezbędny do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, chroni przed anemią z niedoboru żelaza;
• wapń - jest podstawowym budulcem kości i zębów;
• magnez - redukuje uczucie zmęczenia i znużenia, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego;
• cynk - wpływa pozytywnie na odporność, może obniżać poziom cholesterolu i ma korzystne działanie na płodność;
• miedź - poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
• fitosterole - zapobiegają rozwojowi miażdżycy.



Sezam - właściwości

   Bogaty skład sezamu sprawia, że jest to produkt spożywczy, który warto wdrożyć do diety ze względu na jego właściwości prozdrowotne.

właściwości sezamu



Sezam na trawienie i zdrowe kości

   Duża zawartość błonnika pokarmowego wpływa na regulację wypróżnień i może uchronić przewód pokarmowy przed nagromadzeniem toksyn. Sezam zapobiega zaparciom i stymuluje pracę jelit. Spora zawartość wapnia przyczynia się do utrzymania kości w dobrej kondycji. Wzmacnia je i redukuje ryzyko złamań.



Sezam na kaszel i dolegliwości bólowe

   W medycynie naturalnej od lat sezam jest wykorzystywany w leczeniu uporczywego kaszlu oraz łagodzenia dolegliwości bólowych różnego pochodzenia. Co więcej, w układzie pokarmowym sezam działa oczyszczająco, usprawniając wydalanie pozostałości przemiany materii i innych zanieczyszczeń, chroniąc przed ich odkładaniem się w tkankach.



Sezam na obniżenie cholesterolu

   Sezam zawiera duże ilości tłuszczu, z czego 50% stanowią kwasy omega-9, omega-6 i omega-3 oraz tłuszcz oleinowy. Ten ostatni stosowany jest powszechnie w profilaktyce miażdżycy, ponieważ wykazuje zdolność do obniżania poziomu "złego" cholesterolu i utrzymania na odpowiednim poziomie tego dobrego.



Sezam na dobry sen i poprawę samopoczucia

   W sezamie znajduje się także tryptofan, związek, który bierze udział w syntezie melatoniny, mającej duże znaczenie dla utrzymania dobrej jakości snu.



Inne właściwości sezamu to:

• możliwe działanie antynowotworowe;
• usprawnianie pamięci i zdolności poznawczych;
• poprawa sprawności i koordynacji wzrokowo-ruchowej;
• lepsza wydolność fizyczna.



Ile sezamu można jeść?

   Sezam to produkt o szerokich właściwościach i bogatym składzie, jest jednak także dość kaloryczny, dlatego nie powinno się go spożywać w nieograniczonych ilościach. Sezam najczęściej wykorzystywany jest do urozmaicenia smaku potraw, np. do panierek, jako przyprawa do sosu czy wypieków. Nie ma jasno określonych danych, dotyczących tego, ile sezamu można zjeść w ciągu dnia, trzeba jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar. Przede wszystkim należy mieć świadomość kaloryczności produktu i zdawać sobie sprawę, że zbyt duża ilość spożytego błonnika może mieć efekt przeczyszczający.



Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania sezamu?

   Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania sezamu, choć powinny z niego zrezygnować osoby, zmagające się z biegunką i chorujący na kamicę nerkową. Sezam jest też dość powszechnym alergenem. Jeżeli więc po spożyciu sezamu zauważysz objawy, związane z układem pokarmowym np. bóle brzucha, biegunki, wymioty, przerwij spożywanie produktu.



Dlaczego warto wprowadzić sezam do diety?

   Sezam znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jest to produkt szeroko dostępny w postaci ziaren i oleju. Choć jest bardzo zdrowy, stanowi też silny alergen, dlatego trzeba zachować ostrożność w spożywaniu produktu.




Zobacz więcej na temat:

sezamwłaściwości zdrowotne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE