Sezam jest oleistą rośliną jednoroczną, znaną przede wszystkim z wykorzystania w kuchni jako dodatek do deserów, sosów, panierek. Środowiskiem naturalnym sezamu są rejony Afryki, a głównie subkontynent indyjski. Obecnie uprawy sezamu występują w Azji, gdzie prawdopodobnie został introdukowany jeszcze w starożytności. W dzisiejszych czasach sezam uprawiany jest także w Europie i można go spotkać powszechnie na półkach ze zdrową żywnością. Jakie są właściwości sezamu i w jakich ilościach można go stosować?
Merytoryczne wsparcie artykułu o Sezamie zapewnił portal Zielares.pl o witaminach, ziołach i suplementacji.
|
|
Składniki odżywcze zawarte w sezamie
Sezam to produkt spożywczy, cechujący się dość bogatym składem. Już 4 łyżki sezamu dostarczają ok. 6 g białka, 15 g tłuszczu i 9 g węglowodanów. Dodatkowo w sezamie znajdziemy szereg ważnych składników odżywczych, takich jak:
• żelazo - składnik niezbędny do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, chroni przed anemią z niedoboru żelaza;
• wapń - jest podstawowym budulcem kości i zębów;
• magnez - redukuje uczucie zmęczenia i znużenia, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego;
• cynk - wpływa pozytywnie na odporność, może obniżać poziom cholesterolu i ma korzystne działanie na płodność;
• miedź - poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
• fitosterole - zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Sezam - właściwości
Bogaty skład sezamu sprawia, że jest to produkt spożywczy, który warto wdrożyć do diety ze względu na jego właściwości prozdrowotne.
Sezam na trawienie i zdrowe kości
Duża zawartość błonnika pokarmowego wpływa na regulację wypróżnień i może uchronić przewód pokarmowy przed nagromadzeniem toksyn. Sezam zapobiega zaparciom i stymuluje pracę jelit. Spora zawartość wapnia przyczynia się do utrzymania kości w dobrej kondycji. Wzmacnia je i redukuje ryzyko złamań.
Sezam na kaszel i dolegliwości bólowe
W medycynie naturalnej od lat sezam jest wykorzystywany w leczeniu uporczywego kaszlu oraz łagodzenia dolegliwości bólowych różnego pochodzenia. Co więcej, w układzie pokarmowym sezam działa oczyszczająco, usprawniając wydalanie pozostałości przemiany materii i innych zanieczyszczeń, chroniąc przed ich odkładaniem się w tkankach.
Sezam na obniżenie cholesterolu
Sezam zawiera duże ilości tłuszczu, z czego 50% stanowią kwasy omega-9, omega-6 i omega-3 oraz tłuszcz oleinowy. Ten ostatni stosowany jest powszechnie w profilaktyce miażdżycy, ponieważ wykazuje zdolność do obniżania poziomu "złego" cholesterolu i utrzymania na odpowiednim poziomie tego dobrego.
Sezam na dobry sen i poprawę samopoczucia
W sezamie znajduje się także tryptofan, związek, który bierze udział w syntezie melatoniny, mającej duże znaczenie dla utrzymania dobrej jakości snu.
Inne właściwości sezamu to:
• możliwe działanie antynowotworowe;
• usprawnianie pamięci i zdolności poznawczych;
• poprawa sprawności i koordynacji wzrokowo-ruchowej;
• lepsza wydolność fizyczna.
Ile sezamu można jeść?
Sezam to produkt o szerokich właściwościach i bogatym składzie, jest jednak także dość kaloryczny, dlatego nie powinno się go spożywać w nieograniczonych ilościach. Sezam najczęściej wykorzystywany jest do urozmaicenia smaku potraw, np. do panierek, jako przyprawa do sosu czy wypieków. Nie ma jasno określonych danych, dotyczących tego, ile sezamu można zjeść w ciągu dnia, trzeba jednak pamiętać o tym, aby zachować umiar. Przede wszystkim należy mieć świadomość kaloryczności produktu i zdawać sobie sprawę, że zbyt duża ilość spożytego błonnika może mieć efekt przeczyszczający.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania sezamu?
Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania sezamu, choć powinny z niego zrezygnować osoby, zmagające się z biegunką i chorujący na kamicę nerkową. Sezam jest też dość powszechnym alergenem. Jeżeli więc po spożyciu sezamu zauważysz objawy, związane z układem pokarmowym np. bóle brzucha, biegunki, wymioty, przerwij spożywanie produktu.
Dlaczego warto wprowadzić sezam do diety?
Sezam znalazł zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jest to produkt szeroko dostępny w postaci ziaren i oleju. Choć jest bardzo zdrowy, stanowi też silny alergen, dlatego trzeba zachować ostrożność w spożywaniu produktu.