Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Słoiczki dla niemowląt - co zawierają? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Słoiczki dla niemowląt - co zawierają? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?


   Gotowe posiłki dla niemowląt umieszczone w szklanych słoiczkach w postaci przecieru zyskują na popularności. Przy zakupie produktów należy zwrócić uwagę na skład i wartość odżywczą. Owocowe i warzywne papki oraz obiadki w rozdrobnionej formie są bardzo dobrym rozwiązaniem dopóki dziecko nie może jeść takich posiłków, jak inni domownicy.





Pochodzące z biodynamicznych upraw

   Przy zakupie słoiczków dla niemowląt warto zwrócić uwagę na pochodzenie surowców, z jakich został wykonany pokarm. Niektórzy producenci podkreślają, że owoce i warzywa wykorzystane do produkcji pożywienia dla niemowląt pochodzą z biodynamicznych upraw. Uprawa biodynamiczna jest sposobem uzyskiwania owoców i warzyw bez stosowania sztucznych nawozów czy środków chemicznych. Terminy prac, takich jak zbiór plonów i sianie są wyznaczane przez naturę. Wbrew pozorom dania słoiczkowe są bardziej bezpieczne dla dzieci niż domowa zupa. Proces przygotowywania produktów jest objęty ścisłą kontrolą. Mięso, warzywa i owoce są dokładnie przebadane pod kątem zawartości witamin, minerałów i kalorii. Surowce wykorzystane do produkcji dań słoiczkowych nie mogą zawierać szkodliwych składników w ilościach przekraczających normy - takich jak pestycydy czy metale ciężkie. Warzywa, owoce i mięsa dostępne w sklepach i na bazarach nie są tak dobrze kontrolowane.



Naturalnie

   Przy zakupie dań słoiczkowych należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość witamin, składników mineralnych, białka i mikropierwiastków. Równie ważna jest ich jakość. Najlepsze produkty zawierają składniki odżywcze o naturalnej strukturze, które są łatwo przyswajalne. Uczciwi producenci nie dodają zbędnych, syntetycznych witamin czy minerałów. Niektóre dania słoiczkowe dla starszych niemowląt zawierają dodatek zbóż. Warto zwrócić uwagę, czy jest to zboże z pełnego przemiału. Dostarcza ono między innymi składniki balastowe. Są to związki wspomagające i regulujące trawienie dziecka w naturalny sposób.



Bez dodatków?

   Danie słoiczkowe nie powinno zawierać białka mleka, ani soli i cukru krystalicznego. Desery owocowe dla dzieci są słodkie dzięki zawartości dobrej jakości owoców. Produkt nie powinien też zawierać środków wiążących. Słoiczki nie psują się i posiadają długi termin ważności, co wynika z odpowiednio dobranych technik przygotowania. Zabezpieczają one produkt przed rozwojem bakterii. Mięsne i warzywne dania są sterylizowane. Poddaje się je działaniu temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza w wysokim ciśnieniu. Z kolei przetwory owocowe są pasteryzowane. Należy ogrzać je do temperatury między 60-95 stopni Celsjusza.



Szeroki asortyment

   Wybór rodzajów produktów w postaci słoiczków z owocami lub warzywami, albo słoiczków w formie pełnowartościowego menu jest bardzo szeroki. Uzupełnieniem asortymentu są dania słoiczkowe dla starszych niemowląt. Poszczególne produkty różnią się pod względem stopnia gęstości. Im starsze dziecko, tym większa gęstość. Pożywienie dla niemowląt posiada delikatną konsystencję i postać gładko utartej papki. Są to dania lekkostrawne nie powodujące zaparć. Z kolei dla nieco starszych dzieci poleca się dania słoiczkowe o gęstszej konsystencji. Mają one za zadanie pobudzić umiejętność przeżuwania. Wśród produktów dla niemowląt można znaleźć specjalne dania słoiczkowe dla dzieci cierpiących na alergię pokarmową. Niektóre firmy przygotowały specjalne linie produktów dla alergików. Według nowego schematu żywienia niemowląt zaleca się wprowadzić warzywa przed owocami. Nie chodzi tu o względy medyczne. Dzieci generalnie mają kłopot z jedzeniem warzyw a nikogo nie trzeba chyba przekonywać, jak ważne są one w diecie każdego człowieka. Jeśli najpierw zaczniemy rozszerzać dietę  dziecka o owoce, które z zasady są słodsze, potem może być trudno przekonać je do smaku kalafiora czy brokułów. Specjaliści uznali, że nie ma znaczenia, w jakiej kolejności podasz swojemu dziecku warzywa czy owoce. Warto jednak kierować się tym, które warzywa i owoce są lekkostrawne i od tych zaczynać.



Pierwszy stały posiłek

   Po ukończeniu 4-6 miesiąca życia dziecko może zjeść pierwszy stały posiłek. Pierwszy niepłynny pokarm powinien zawierać warzywa oraz zastąpić posiłek obiadowy. Marchew jest delikatna i łatwo przyswajalna, dlatego poleca się podawanie stałych posiłków od przecieru z marchwi. Warzywo jest słodkie, więc większość niemowląt chętnie je zjada. Alternatywą dla marchwiowych przecierów są dania słoiczkowe z dyni lub pasternaku. W ciągu pierwszych dwóch tygodni poleca się podawać dziecku po 1 łyżeczce zmiksowanej marchewki. Gdy w tym okresie danie jest dobrze tolerowane, należy zastąpić je posiłkiem przygotowanym na bazie marchwi i ziemniaków. Po upływie kolejnych dwóch tygodni poleca się dodać ok. 20 g mięsa (pierś indyka lub kurczaka bez skórki, a dla dzieci alergicznych - królik lub jagnięcina) 2-3 razy w tygodniu. Od 6. miesiąca życia dziecko może jeść inne warzywa, między innymi brokuły, szpinak, koper, pasternak, kalarepę i kalafior.



Dania obiadowe dla niemowląt

   Dzieci po ukończeniu 8. miesiąca życia mogą jeść pokarm rozdrobniony na kawałki. Kaszka warzywna ze zbożem nie ma już jednolitej, papkowatej konsystencji, a kaszka owocowa jest wzbogacona większymi kawałkami owoców. Dziecko uczy się prawidłowo żuć pokarmy. Dania słoiczkowe dla nieco starszych pociech są do tego przystosowane. Od 12. miesiąca maluch może stopniowo przejść do wspólnego jedzenia z rodziną. Niemniej jego pożywienie nie powinno zawierać ostrych przypraw, środków słodzących, a także sztucznych barwników, konserwantów i dodatków aromatycznych. Powinniśmy unikać podawania słodkich napojów i soków przeznaczonych dla dorosłych.



Słoiczki czy torebki?

   Wśród gotowych pokarmów dla niemowląt można wyróżnić nie tylko dania słoiczkowe, ale także suche produkty w torebkach. Przeciery w słoiczkach są bardzo zdrowym i wygodnym rozwiązaniem. Z drugiej strony karmienie gotowymi przecierami każdego dnia, zwłaszcza w przypadku dzieci po ukończeniu 9. miesiąca życia nie jest korzystne. Dziecko musi przywyknąć do jedzenia posiłków o stałej konsystencji, aby nauczyć się przeżuwania i połykania grubszych kawałków. Warto wzbogacić jadłospis niemowlęcia gotowymi kaszkami dla niemowląt produkowanymi z różnych gatunków zbóż. Są one wskazane już w pierwszych miesiącach życia dziecka. Suche produkty są wzbogacone w żelazo i łatwostrawne. Dla dzieci powyżej 6. miesiąca życia poleca się gotowe mieszanki warzywne, mleczne oraz mleczno - mączno - cukrowe. Produkty z dodatkiem cukru powinny znaleźć się w jadłospisie niemowlęcia sporadycznie. Maluch nie powinien przyzwyczajać się do słodkiego smaku. Jedzenie powinno być przede wszystkim zdrowe i zróżnicowane.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE