Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest ona w obfitych ilościach dodawana podczas produkcji żywności, przy produkcji np.: konserw, wędlin, kiełbas, serów, chipsów, wędzonek, marynat, zup w proszku, gotowych mieszanek przyprawowych.
Tradycyjna o powszechna sól kuchenna (warzona) składa się w 99% z chlorku sodu, pozostały 1% stanowią głównie substancja antyzbrylająca i związek jodu, w który sztucznie jest wzbogacana sól. Suszona jest w wysokiej temperaturze, co niszczy jej naturalne struktury chemiczne. Tak więc jest to produkt wysoko rafinowany i przetworzony, który praktycznie posiada tylko właściwości smakowe.
|
|
Lekarze i dietetycy zalecają zastępowanie tradycyjnej soli warzonej dostępnymi na rynku solą: morską, nieoczyszczoną solą kamienną i różnego rodzaju mieszankami soli z ziołami. Mimo wszystko ww. sole również nie należą do zdrowych. Czy istnieje jednak jakiś zdrowy i cenny pod względem wartości odżywczych rodzaj soli? Taką solą wydaje się być zyskująca coraz większą popularność na całym świecie sól himalajska.
Skąd pochodzi i jak jest wydobywana?
Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej i ciemnoczerwonej, jest wydobywana w Pakistanie, u podnóża Himalajów, w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean i tam wydobywana jest tradycyjną metodą poprzez płukanie wodą oraz suszenie. Sól himalajska jest typem soli krystalicznej. Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.
Właściwości i zastosowanie
Jest zdrowsza i czystsza od innych soli, posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu i nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku. W przeciwieństwie do powszechnie używanej soli warzonej, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Najobficiej występującym pierwiastkiem jest sód, ale co najważniejsze oryginalna sól himalajska zawiera ponad 80 mikro i makroelementów w formie koloidalnej (prawie cała tablica Mendelejewa!), w tym również magnez, cynk, wapń i żelazo. Z tego powodu, dodanie nieco większej ilości soli himalajskiej do posiłków, może pomóc wyrównać ewentualny niedobór substancji mineralnych. Jeżeli wrócimy na momencik do sodu i jego złej sławie to należy wspomnieć, iż prawdziwy, nieprzetworzony sód jest konieczny dla naszego organizmu. Pomaga on regulować objętość krwi, a przez to jej ciśnienie lecz również bierze udział w skurczu mięśniowym, czynności serca i przekaźnictwie nerwowym.
Sól himalajska przeznaczona jest nie tylko do spożycia, ale również znalazła zastosowanie do kąpieli solankowych. Kąpiel taka ma właściwości upiększające oraz łagodzące dolegliwości skórne. Polecany sposób - do wanny z ciepłą wodą o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni wlać roztwór soli himalajskiej (1 kg soli na 4 l wody). W kąpieli spędzić około 30 minut, jednak należy pamiętać, aby tego czasu nie przekraczać. Osoby posiadające problemy z krążeniem powinny skonsultować z lekarzem możliwość korzystania z kąpieli solankowej. Jeszcze inne zastosowania soli to picie solanki, płukanki solankowe (ma zastosowanie przy bólu gardła, płucze się wówczas gardło 3 razy dziennie płukanką składającej się z 1 szklanki wody wymieszaną z 1 łyżką stołową soli) i okłady z soli (mają zastosowanie w przypadku grzybicy, łuszczycy, trądziku). Sól himalajska znalazła zastosowanie również jako budulec grot solnych i jako bryły do lamp solnych jonizujących powietrze.
Jakie jeszcze posiada właściwości
Wzmacnia i odtruwa organizm, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu, normalizuje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami reumatycznymi oraz artretyzmem. Może pomóc również w przypadku zapalenia stawów, cellulitu, wysypek skórnych.
Jak kupować i jaką kupować sól himalajską
Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w sprawdzonych sklepach internetowych. Jest ona zazwyczaj sprzedawana w postaci drobno lub gruboziarnistej. Ze względów "BHP" lepiej wybierać tą drugą opcję, mamy wtedy większą pewność, że zaopatrzyliśmy się w niepodrabianą sól, jednak ze względów praktycznych lepszym wyborem jest drobnoziarnista, gdyż jej niewielkie, niepozorne kryształki można łatwiej wkomponować do większości posiłków. Kupując sól należy pamiętać o tym, by zwrócić uwagę czy posiada ona barwę naprzemienną do białego poprzez jasnoróżową i ciemnoczerwoną, kolory te wskazują na obecność mikro i makroelementów.