Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sposoby na kaca, czyli jak walczyć z syndromem dnia wczorajszego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Sposoby na kaca, czyli jak walczyć z syndromem dnia wczorajszego


   Kac pojawia się po upływie kilku godzin po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Pojęcie nadmiernego spożycia napojów alkoholowych jest uwarunkowane indywidualnymi cechami (np. płcią, wiekiem, masą ciała) oraz związane z pojęciem tolerancji alkoholu przez organizm.

   Złe samopoczucie jest spowodowane głównie przez produkty metabolizmu alkoholu (etanolu), który powoduje stan upojenia alkoholowego. Zatrucie alkoholowe objawia się głównie bólem głowy, pragnieniem, nadwrażliwością na hałas, nudnościami i biegunką oraz światłowstrętem. W przypadku znacznego zatrucia alkoholowego może wystąpić apatia, bezsenność, nadmierny apetyt lub brak łaknienia, rozdrażnienie, a nawet depresja.





Przyczyny powstawania kaca

   Naukowcy nie są w stu procentach pewni co powoduje kaca jednak jako głównego sprawcę typują aldehyd octowy. Powstaje on z etanolu pod wpływem enzymu dehydrogenazy alkoholowej. Według naukowców dużą rolę w powodowaniu kaca odgrywa również toksyczny metanol, który w niewielkich ilościach może znajdować się w różnego rodzaju napojach alkoholowych. Jego unieszkodliwianie w organizmie zachodzi w podobny sposób jak ma to miejsce z etanolem lecz dzieje się to znacznie wolniej. Najbardziej szkodliwym produktem metabolizmu metanolu jest kwas mrówkowy, którego nadmiar we krwi może powodować upośledzenie układu nerwowego. Wśród przyczyn powstawania kaca można wymienić nie tylko wpływ etanolu i metanolu na organizm, ale także oddziaływanie innych związków organicznych powstających w procesie produkcji napojów alkoholowych. Tytułem przykładu można wskazać na np. histaminę powstającą m.in. w procesie fermentacji lub leżakowania. Zawsze produktem metabolizmu alkoholu (etanolu) jest aldehyd octowy, który jest o 10 raz bardziej toksyczny niż sam etanol. Ulega on szybkiemu metabolizmowi w mitochondriach komórek wątroby, przy udziale mitochondrialnej dehydrogenazy. Z utlenionego aldehydu octowego powstaje kwas octowy, który jest uwolniony do krwiobiegu a następnie metabolizowany np. w cyklu kwasów trójkarboksylowych.



Po przebudzeniu

    Wśród porad dotyczących łagodzenia złego samopoczucia spowodowanego nadmiernym spożyciem alkoholu można wymienić zjedzenie pożywnego śniadania. Niemniej nie jest to możliwe w przypadku występowania nasilonych dolegliwości przypominających grypę żołądkową. Jeżeli nie występują nudności, mdłości i biegunka można zjeść smaczną jajecznicę z pełnoziarnistym pieczywem, popijając ją sokiem pomidorowym. Innym przykładem pożywnego śniadania jest owsianka z jabłkiem.

   Pomocnym środkiem łagodzącym dolegliwości związane z kacem jest też zimny prysznic. Jeżeli to nie pomoże warto wybrać się na spacer. Każda forma aktywności fizycznej pomaga w usunięciu toksyn z organizmu.

   Gdy dolegliwości są na tyle nasilone, że trudno o jakąkolwiek aktywność, pozostaje zastosowanie okładów w pozycji leżącej (np. wykonywanie zimnych okładów na czoło). Zimno powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, co przynosi ulgę w bólu głowy. Alternatywą jest wypicie filiżanki kawy lub herbaty. Zawarta w nich kofeina (teina) zwęża naczynia krwionośne drażniące receptory oraz zmniejsza uczucie otępienia. Remedium na kaca jest też sen. Wystarczy drzemka, aby samopoczucie uległo poprawie. W czasie snu organizm szybciej się regeneruje, a toksyny są sprawniej usuwane z organizmu.



Łagodzenie objawów zatrucia alkoholowego

   Podstawowym sposobem na złagodzenie dolegliwości towarzyszących zatruciu alkoholowemu jest spożywanie dużych ilości wody nie tylko następnego dnia po spożyciu alkoholu, ale także w trakcie samego spożywania napojów alkoholowych. Odwodnienie nasila dolegliwości, więc warto mu zapobiegać.

   W menu powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę C, między innymi kiszone ogórki i kiszona kapusta, sok z cytryny, soki warzywne (m.in. sok pomidorowy). Soki posiadają zasadowy odczyn i pomagają przywrócić równowagę układowi trawiennemu. Do herbaty można dodać miód, który jest źródłem glukozy i fruktozy oraz licznych witamin i minerałów. W perspektywie "długofalowej" korzystnie jest "wysycenie" wątroby zawierającym sylimarynę - ostropestem plamistym, przez to kac jest mniej dotkliwy. Ostropest spełnia też funkcję odtruwającą wątroby.



"Smaczne" napoje

   Można przygotować napoje zawierające dużo witaminy C i innych związków odżywczych (np. z soku cytrynowego, pomidorowego i miodu). Wśród proponowanych koktajli łagodzących objawy zatrucia alkoholowego można wymienić między innymi koktajl przygotowany z soku pomarańczowego i pomidorowego, przyprawiony pieprzem cayenne i sosem Worcestershire, a także sok z kiszonej kapusty i marchwi przyprawiony koperkiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Inne propozycje to napój z surowego żółtka, keczupu i soku z cytryny, albo mikstura przyrządzona ze stołowej łyżki octu i jajka przyprawiona solą i pieprzem. Nie poleca się spożywania wymienionych mieszanek w przypadku, gdy występują nudności i wymioty. Wówczas warto skoncentrować się na uzupełnianiu elektrolitów i nawadnianiu organizmu. Można wypić łagodną herbatę ze szczyptą soli, która pomaga zapobiegać odwodnieniu. Generalnie picie samej wody nie zawsze właściwie nawodni organizm! Jak skutecznie nawodnić organizm? Pijąc wodę ze szczyptą wartościowej soli! (szklanka wody plus duża szczypta do pół łyżeczki nieprzetworzonej soli np. himalajskiej, kłodawskiej kamiennej, czy morskiej plus trochę miodu plus ewentualnie sok z cytryny). Tak wypity roztwór zatrzymuje wodę w organizmie, nawadniając go i zmniejszając jednocześnie ból głowy.



Metoda "klin klinem"

   Niektóre koktajle zalecane w celu złagodzenia objawów zatrucia alkoholowego zawierają napoje alkoholowe, np. szkocką whisky, albo koniak. Tytułem przykładu można wskazać na napój pod nazwą "Zabójca kaca" przygotowywany ze śmietany, szkockiej whisky, miodu i lodu, albo napój określany jako "Kaukaska gościnność" zawierający żółtko, koniak i ketchup bądź sos pieczeniowy. Do przygotowania "Bull shot" potrzebne będą takie składniki jak 40 ml wódki, 100 ml bulionu warzywnego, surowe jajo, 2 łyżki śmietanki kremówki, a także przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Można też wypić schłodzone piwo, albo inny napój alkoholowy bez odżywczych dodatków.



Sposoby z zagranicy

   Rosjanie pod względem poziomu spożycia alkoholu biją na głowę inne nacje. Z syndromem dnia poprzedniego radzą sobie chodząc na saunę i pijąc schłodzoną wódkę. W Stanach Zjednoczonych specyficznym sposobem na kaca jest mikstura przygotowana z jądra byka, sosu myśliwskiego, pieprzu i soli oraz mocnego wina. W Bawarii za najlepszą metodę łagodzenia objawów kaca uznaje się kiszoną kapustę i otrzymany z niej sok, a także marynowaną paprykę i kiszone ogórki. Są to produkty, które zawierają dużo witaminy C wspomagającej usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto kiszone warzywa poprawiają poziom nawodnienia organizmu. W Turcji, Meksyku i Japonii popularnym sposobem łagodzenia kaca jest spożywanie flaczków.



Zanim wypijesz


   Nieprzyjemne dolegliwości związane z zatruciem alkoholowym są uzależnione od sposobu i ilości spożywanego alkoholu. Nie powinno się spożywać napojów alkoholowych na czczo. Warto zjeść posiłek zawierający tłuszcze i białka opóźniające wchłanianie alkoholu. W czasie spożywania napojów alkoholowych należy spożywać duże ilości wody. Najbardziej polecana jest woda wysoko zmineralizowana oraz średnio zmineralizowana. Złagodzi ona negatywne skutki diuretycznego działania alkoholu. Nie należy też łączyć kilku rodzajów alkoholu. Wskazane jest natomiast zachowanie odstępów czasowych między wypijaniem kolejnych porcji napojów alkoholowych.



Z pomocą farmaceuty

   W aptekach są dostępne preparaty zawierające elektrolity i glukozę, dedykowane osobom zmagającym się z objawami zatrucia alkoholowego. Warto je zastosować w przypadku nasilonych dolegliwości, kiedy domowe sposoby okazują się zawodne. Aspiryna i leki przeciwbólowe skutecznie łagodzą silny ból głowy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE