Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne


   Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu.

   Tofu jest nieodzownym elementem kuchni orientalnej. Cieszy się ono także dużym zainteresowaniem wśród Europejczyków. Z sojowego serka można przyrządzić nie tylko wegetariańskie dania, ale także dania mięsne.





Co zawiera tofu ?

   Tofu posiada wiele cennych wartości odżywczych, jest cennym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i szeregu witamin i składników mineralnych. Serek sojowy należy do grona niskokalorycznych produktów (100 g w zależności od rodzaju tofu dostarcza jedynie 40-100 kcal), ale jednocześnie do produktów dających dużą sytość. Jako, że jest produktem pochodzenia roślinnego, to nie zawiera cholesterolu. Tofu dostarcza organizmowi aminokwasy egzogenne oraz kwas linolowy i lecytynę. Porcja sojowego serka jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan, miedź oraz witamin: choliny, witamin z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy), witaminy A.



Jak wytwarza się tofu ?

   Serek sojowy jest produkowany z ziaren soi i koagulantu. Wymoczone ziarna soi są mielone z wodą, co prowadzi do powstania okary i mleko sojowego. Okara może być wykorzystana do przygotowania wegańskich wypieków, albo wyrzucona. Mleko sojowe jest wykorzystywane do produkcji tofu. Mleko sojowe ogrzewa się i łączy ze środkiem koagulującym - najczęstszymi koagulantami są: sok z cytryny, siarczan magnezu, chlorek magnezu albo siarczan wapnia. Każdy ze związków powoduje oddzielenie białka sojowego od serwatki. Kolejnym etapem jest odsączenie tofu od płynu.



Rodzaje tofu

   Wyróżniamy dwa główne rodzaje tofu, a mianowicie tradycyjne (twarde) i delikatne (kremowe, jedwabiste, silken tofu). Drugi typ posiada jedwabistą konsystencję i sprawdza się w roli bazy do sosów, kremów, deserów i koktajli. Delikatne tofu może być stosowane jako dodatek do zabielania zup. Sojowy serek może być gotowany na parze i w sosach lub smażony. Tradycyjne twarde tofu, które zyskało dużą popularność na starym kontynencie jest mniej kruche i bardziej zbite. Sprawdza się głównie jako dodatek do dań słonych, ponieważ dobrze wchłania marynaty i przyprawy.

   Producenci tofu oferują także serki sojowe dostępne w różnych smakach, które są wcześniej wędzone lub marynowane. Najbardziej poleca się jednak naturalny serek sojowy, któremu można nadać smak odpowiednio go przyrządzając.

   Produkty znane jako tohu oraz tofu migdałowe nie mają nic wspólnego z serkiem sojowym. Tohu jest produkowane z mąki ciecierzycową. Tofu migdałowe jest natomiast produktem o konsystencji galaretki przygotowywanym z ekstraktu migdałowego, mleka, cukru i środka żelującego.



Przyrządzanie potraw z sojowego serka

   Tofu może być podawane na ciepło bądź na zimno, w daniach warzywnych lub mięsnych. Jedno z dań kuchni seczuańskiej jest połączeniem mielonego mięsa i pokrojonego w kostkę serka sojowego. Pekińczycy jedzą tofu na zimno z czosnkiem, albo jako przekąskę w formie długich i twardych pasków.

   Wędzone tofu można podawać smażone w panierce z wiórek kokosowych. Przekąska będzie udana jeżeli serek sojowy zostanie pokrojone na grube plastry. Należy obtoczyć plaster w jajku, a następnie płatków kokosowych, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać tofu z sosem chili.

   W kuchni wegetariańskiej bardzo często podaje się tofu z dodatkiem brązowego ryżu lub kasz. Ma to na celu odpowiednie bilansowanie aminokwasów występujących w soi i ryżu / kaszy. Pomimo, że tofu zawiera komplet aminokwasów egzogennych, (aminokwasy które muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm sam ich nie wytwarza) warto łączyć tofu z ziarnami bogatymi w aminokwasy siarkowe (metionina, cysteina, cystyna). Odpowiednie komponowanie posiłków jest szczególnie potrzebne w przypadku wegan, tj. osób niespożywających produktów pochodzenia zwierzęcego.



Pierożki z tofu

   Tofu sprawdza się w roli nadzienia, lecz przed nafaszerowaniem nim pierożków trzeba pokroić tofu w drobną kostkę i zamarynować w sosie sojowym i miodzie. Ciasto należy przygotować z mąki i wody, a następnie rozwałkować je i wykrawać z niego kwadraty. Na środku kwadratu należy ułożyć kostki tofu, a końce ciasta zebrać i ścisnąć. Warto przewiązać sakiewki szczypiorkiem, żeby się nie rozpadły. Pierożki powinny być gotowane w osolonej wodzie, albo na parze. Można podawać je z sosem słodko - kwaśnym, albo z sosem sojowym.



Jajecznica z serkiem sojowym

   Tofu dobrze smakuje w połączeniu z jajkami. Chcąc przygotować smaczną jajecznicę z serkiem sojowym należy przygotować takie składniki, jak:

- olej rzepakowy
- cebula
- ząbek czosnku
- pieczarki
- szynka
- jaja

   Należy podsmażyć na oleju rzepakowym drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie należy wrzucić na patelnię pieczarki pokrojone w plasterki oraz szynkę pokrojoną w paski. Następnie należy rozgnieść widelcem tofu i wrzucić serek na patelnię. Po chwili można dodać jaja. Jajecznicę można podawać z dodatkiem szczypiorku, soli i pieprzu oraz innych ulubionych przypraw.



Słodka przekąska

   Tofu można także przygotować na słodko z dodatkiem sosu klonowego lub miodu, sezamu i orzechów. Należy wymieszać słodki syrop lub miód z sezamem i posiekanymi orzechami. Serek sojowy trzeba natomiast pokroić na cienkie i długie paluszki. Należy obtoczyć serek w orzechowo - miodowym płynie i smażyć przez chwilę na patelni.



Tofu w duecie z warzywami

   Z serka sojowego można przygotować zapiekankę z warzywami i azjatycką potrawę warzywną. Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą takie składniki, jak:

- ziemniaki
- cukinia
- papryka
- bakłażan
- cebula
- tofu
- ząbek czosnku

   Ziemniaki, cukinię, paprykę i bakłażana należy pokroić w dużą kostkę i usmażyć. Następnie wrzuca się na patelnię cebulę pokrojoną w piórka. Całkowity czas smażenia nie powinien być większy niż pół godziny. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonego tofu i rozgniecionego ząbka czosnku. Po dokładnym wymieszaniu potrawy i dodaniu ulubionych przypraw trzeba włożyć warzywa do piekarnika na 15 minut.


   W podobny sposób przyrządza się azjatyckie danie warzywne. Do jego przygotowania będą potrzebne takie składniki, jak:

- mieszanka chińskich warzyw
- sos sojowy
- pikantny sos chili
- tofu

   Należy smażyć składniki do momentu, aż serek sojowy się zezłoci. Przed podaniem warzywa powinny zostać posypane sezamem i kiełkami fasoli.


   Tofu jest smaczne także w połączeniu ze świeżymi warzywami. Można dodawać je do klasycznej sałatki z ogórka, pomidora, papryki i mieszanki sałat zamiast sera feta lub mozarella. Przed dodaniem serka sojowego do sałatki należy zamarynować je w oliwie z oliwek, imbirze, sosie sojowym i rozgniecionym czosnku. Do przygotowania marynaty warto użyć świeżego, startego imbiru. Serek tofu powinien marynować się przez 15 minut. Po upływie podanego czasu należy wyjąć serek z marynaty i usmażyć. Marynata przyda się jako sos do sałatki. Po polaniu nią warzyw można dodać tofu, a także sezam, pestki słonecznika, nerkowce bądź orzeszki pinii.



Tajska zupa

   Tajska zupa jest jednym z dań kojarzonych z kuchnią chińską. Do jej przyrządzania potrzebne będą takie składniki, jak:

- garść trawy cytrynowej
- papryczka chili
- pieczarki
- boczniaki
- świeże zioła (mięta, kolendra, bazylia)
- sos sojowy
- sok z cytryny
- ogórek
- tofu

   Po zagotowaniu litra wody należy zalać wrzątkiem garść trawy cytrynowej i odstawić ją na około 5 minut. W tym czasie trzeba posiekać paprykę chili, a pieczarki po obraniu pokroić na plasterki. Boczniaki powinny być pokrojone w paski o szerokości kilku milimetrów. Świeże zioła można posiekać. Następnie należy podsmażyć grzyby z chili i imbirem, aby później zalać je wywarem z trawy cytrynowej. Zupa powinna być gotowana przez około 5-10 minut. Na koniec należy dodać do niej sos sojowy, zioła i odrobinę soku z cytryny. Zupa tajska jest podawana ze świeżym ogórkiem pokrojonym w plastry oraz z tofu pokrojonym w kostki. Można przed podaniem skropić serek sojowy odrobiną oleju arachidowego.




Zobacz więcej na temat:

tofuwartości odżywczeprzepisysoja


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE