Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Warzywa cebulowe - niedoceniane źródło cennej siarki


   Współcześnie raczej nie przepadamy za warzywami cebulowymi, bo zostawiają w ustach nieprzyjemny posmak i zapach. Wykorzystujemy je głównie jako dodatki do różnych potraw. Zwykle o ich właściwościach leczniczych specjaliści od żywienia przypominają jesienią.

   Warzywa cebulowe są cennym źródłem siarki. Uprawiano je już w okresie starożytności, w Egipcie. Cebula, czosnek oraz por należą do rodziny liliowatych, co może wydawać się dość zaskakujące. Warzywa cebulowe obecnie są uprawiane jako rośliny dwuletnie - z wyjątkiem szczypiorku siedmiolatki. Wykorzystuje się je w kuchni głównie dlatego, że dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, nadają one potrawom ostry, wyrazisty smak. Warzywa cebulowe są też cennym źródłem antybakteryjnych substancji.





Warzywa cebulowe - źródło siarki

   Organiczna siarka jest minerałem korzystnie wpływającym na stan skóry. Pierwiastek pomaga poprawić nie tylko stan skóry, ale również włosów i paznokci. Poza tym, ten minerał poprawia kondycję stawów. Siarka pomaga wyleczyć trądzik, łuszczycę i łojotokowe zapalenie skóry. Ten pierwiastek hamuje przetłuszczanie się skóry, a dodatkowo przyspiesza procesy gojenia. Dodatkowo, siarka wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybicze.



Siarka niezbędna dla stawów

   Siarka jest potrzebna do prawidłowego rozwoju i pracy stawów. Preparaty zawierające ten minerał stosuje się zwykle w przebiegu chorób zwyrodnieniowych i dyskopatii. Stosują je również osoby, które były poddane operacjom ortopedycznym. O siarce powinny pamiętać osoby uprawiające sport i narażone na przeciążenia stawów.



Po warzywa cebulowe sięgamy też wiosną

   W okresie jesienno-zimowym po warzywa cebulowe sięgamy głównie po to, żeby uniknąć przeziębień i wzmocnić organizm przed wirusami oraz bakteriami. Kolejnym sezonem na warzywa cebulowe jest wiosna. Wtedy cebula i inne warzywa tego rodzaju pomagają oczyścić organizm z toksyn, właśnie ze względu na zawartość siarki. Pierwiastek usuwa produkty uboczne metabolizmu alkoholu oraz zanieczyszczenia, które dostają się do organizmu wraz z powietrzem i pożywieniem.



Wartościowa cebula

   Cebula zawiera 40 kcal w 100 g i jest bogata w minerały i witaminy. Znajdziesz w niej fosfor, miedź, mangan, magnez, potas oraz oczywiście związki siarki, a właściwie dwusiarczki - odpowiadają one za charakterystyczny ostry smak i zapach. Warzywo dostarcza witaminy C, B6, B9 i B1. Cebula zawiera też fitoncydy, które działają bakteriobójczo.



Szczypiorek - kopalnia witamin

   Szczypiorek jest często dodawany do kanapek i sałatek. To warzywo cebulowe jest prawdziwą kopalnią witaminy A, K1, C i B9, zawiera też spore ilości B1, B2, B3, B5 i B6. Jeśli chodzi o minerały to jest on dobrym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i manganu. 100 g szczypiorku dostarcza około 30 kcal.



Czosnek - uzdrawia organizm

   Czosnek został przywieziony do Europy ze środkowej części Azji. Spośród warzyw cebulowych czosnek ma zdecydowanie najwięcej właściwości prozdrowotnych. Posiada on właściwości:

- moczopędne
- przeciwzakrzepowe
- hipotensyjne (obniża ciśnienie krwi)
- odkażające
- przeciwmiażdżycowe
- antybakteryjne
- przeciwgrzybicze
- przeciwwirusowe

   Właściwości bakteriobójcze wynikają z zawartości fitoncydów i allicyny. Czosnek dostarcza organizmowi dużych ilości minerałów takich jak: wapń, fosfor, selen, miedź, cynk, potas, żelazo oraz kilka witamin - B6, C, B1, B2, B5. Najlepiej spożywać jest go na surowo, ponieważ wtedy nie traci swoich wartościowych składników. 100 g czosnku dostarcza 149 kcal.



Pora na pora

   Do warzyw cebulowych, które często goszczą na polskim stole należą również pory. Por zawiera olejek eteryczny, dzięki któremu ma bardzo charakterystyczny zapach i smak. Por zawiera dość dużo witaminy A, K1, C, B9 i B6 oraz minerałów: żelaza, magnezu, miedzi i manganu. 100 g pora dostarcza 61 kcal. Por jest wykorzystywany w ramach kuracji odkażających, a także w chorobach reumatycznych. Sprawdza się on szczególnie w przypadku zatruć tlenkami metali.



Właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe

   Wszystkie warzywa cebulowe zawierają enzym - allinę. Odpowiada on za wydzielanie się lotnych związków, które powodują łzawienie oczu. Lotne związki siarki wzmacniają odporność chroniąc organizm nie tylko przed infekcjami i stanami zapalnymi, ale również przed nowotworami. Związki siarki mogą wpływać na choroby nowotworowe hamując zaopatrywanie komórek nowotworu w krew.



   Jednym słowem, warzywa cebulowe, choć nie są tak wykwintne jak szparagi, ani tak łagodne jak ziemniaki, marchewka czy ogórek, powinny znaleźć się w jadłospisie. Jeżeli nie ze względu na to, że podkreślają smak wytrawnych potraw, to właśnie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE