Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Warzywa, przyprawy i zioła działające jak antybiotyki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Warzywa, przyprawy i zioła działające jak antybiotyki


   Niektóre warzywa, przyprawy i zioła wyróżniają się na tle pozostałych pod względem właściwości bakteriostatycznych czy nawet bakteriobójczych. Ich stosowanie wspomaga organizm w walce z infekcją bakteryjną.

   Przedstawione pokrótce warzywa, przyprawy i zioła charakteryzują się bardzo szerokim spektrum działania. Naturalne antybiotyki to głównie przeciwutleniacze o właściwościach bakteriobójczych. Większość z przedstawionych niżej produktów działa też przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.





1. Aloes

   Aloes jest rośliną działająca przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Sok z aloesu wspomaga gojenie się ran. Można stosować go także w pielęgnacji skóry trądzikowej. Aplikowanie aloesowego soku na uszkodzoną skórę przyspiesza regenerację naskórka.



2. Bazylia

   Bazylia zawdzięcza swoje właściwości olejkowi eterycznemu, który działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Pomaga on także w zwalczaniu pasożytów. Napar z liści bazylii jest polecany w leczeniu wzdęć, stanów zapalnych gardła i niestrawności. Nie należy spożywać bazylii w okresie ciąży i laktacji, ani podawać jej dzieciom.



3. Cebula

   Cebula jest bardzo znanym naturalnym antybiotykiem. Warzywo o ostrym smaku i specyficznym zapachu pełni głównie rolę dodatku do dań. Warto dodawać plasterek cebuli do kanapki, albo do sałatki. Cebula posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Warzywo posiada także właściwości przeciwpasożytnicze.



4. Cynamon

   Cynamon posiada właściwości bakteriobójcze i jest skarbnicą antyoksydantów. Poleca się dodawanie go do deserów, napojów i sałatek owocowych. Zawarte w nim przeciwutleniacze mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.



5. Czosnek

   Czosnek jest najbardziej znanym naturalnym roślinnym antybiotykiem. Jego właściwości wynikają z zawartości fitoncydu - allicyny. Możesz dodać ząbek czosnku do ciepłego mleka z miodem, albo do kanapki, aby zwalczyć infekcję w zarodku, albo uniknąć przeziębienia. Warzywo zawiera substancje lotne działające także przeciwwirusowo. Jego stosowanie pomaga leczyć choroby infekcyjne układu moczowego.



6. Imbir

   Imbir jest znany od pięciu tysiącleci jako przyprawa i środek pomagający w razie problemów żołądkowych. Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Można stosować go na początku rozwoju przeziębienia jako dodatek do ciepłej herbaty. Dodaj dwa plastry korzenia imbiru do ciepłej herbaty. Imbir działa rozgrzewająco i antyseptycznie.



7. Kapusta

   Kapusta należy do warzyw będących podstawą polskiej kuchni. Często zarzuca się jej właściwości wzdymające. Tymczasem kapusta wyróżnia się silnymi właściwościami detoksykacyjnymi oraz antybakteryjnymi. Poleca się spożywanie kapusty zwłaszcza w postaci kiszonej, ponieważ jest bogata w witaminę C i działa probiotycznie.



8. Oregano

   Oregano zawiera dwie ważne substancje, które decydują o jego właściwościach przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i przeciwpasożytniczych. Mowa o tymolu i karwakrolu, które wchodzą w skład olejku eterycznego. Ponadto, oregano jest stosowane wleczeniu zaburzeń trawienia, bólu reumatycznego i migreny.



9. Szałwia

   Szałwia posiada udowodnione działanie bakteriobójcze. Możesz wykonywać z niej okłady i płukanki. Szałwia jest pomocna w leczeniu przeziębienia i grypy, a także dolegliwości żołądkowych. Napary z tego zioła są polecane w leczeniu zakażeń i zapalenia dziąseł oraz aft.



10. Tymianek

   Tymianek jest znany głównie jako przyprawa. W świeżych liściach tymianku znajduje się thymol działający przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Tymianek w postaci świeżego zioła, a także olejek tymiankowy działają wykrztuśnie i przeciwzapalnie.




Zobacz więcej na temat:

warzywaziołaprzyprawyantybiotyki


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.73 Ocen: 11


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE