Niektóre warzywa, przyprawy i zioła wyróżniają się na tle pozostałych pod względem właściwości bakteriostatycznych czy nawet bakteriobójczych. Ich stosowanie wspomaga organizm w walce z infekcją bakteryjną.
Przedstawione pokrótce warzywa, przyprawy i zioła charakteryzują się bardzo szerokim spektrum działania. Naturalne antybiotyki to głównie przeciwutleniacze o właściwościach bakteriobójczych. Większość z przedstawionych niżej produktów działa też przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.
|
|
1. Aloes
Aloes jest rośliną działająca przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Sok z aloesu wspomaga gojenie się ran. Można stosować go także w pielęgnacji skóry trądzikowej. Aplikowanie aloesowego soku na uszkodzoną skórę przyspiesza regenerację naskórka.
2. Bazylia
Bazylia zawdzięcza swoje właściwości olejkowi eterycznemu, który działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Pomaga on także w zwalczaniu pasożytów. Napar z liści bazylii jest polecany w leczeniu wzdęć, stanów zapalnych gardła i niestrawności. Nie należy spożywać bazylii w okresie ciąży i laktacji, ani podawać jej dzieciom.
3. Cebula
Cebula jest bardzo znanym naturalnym antybiotykiem. Warzywo o ostrym smaku i specyficznym zapachu pełni głównie rolę dodatku do dań. Warto dodawać plasterek cebuli do kanapki, albo do sałatki. Cebula posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Warzywo posiada także właściwości przeciwpasożytnicze.
4. Cynamon
Cynamon posiada właściwości bakteriobójcze i jest skarbnicą antyoksydantów. Poleca się dodawanie go do deserów, napojów i sałatek owocowych. Zawarte w nim przeciwutleniacze mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
5. Czosnek
Czosnek jest najbardziej znanym naturalnym roślinnym antybiotykiem. Jego właściwości wynikają z zawartości fitoncydu - allicyny. Możesz dodać ząbek czosnku do ciepłego mleka z miodem, albo do kanapki, aby zwalczyć infekcję w zarodku, albo uniknąć przeziębienia. Warzywo zawiera substancje lotne działające także przeciwwirusowo. Jego stosowanie pomaga leczyć choroby infekcyjne układu moczowego.
6. Imbir
Imbir jest znany od pięciu tysiącleci jako przyprawa i środek pomagający w razie problemów żołądkowych. Imbir działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Można stosować go na początku rozwoju przeziębienia jako dodatek do ciepłej herbaty. Dodaj dwa plastry korzenia imbiru do ciepłej herbaty. Imbir działa rozgrzewająco i antyseptycznie.
7. Kapusta
Kapusta należy do warzyw będących podstawą polskiej kuchni. Często zarzuca się jej właściwości wzdymające. Tymczasem kapusta wyróżnia się silnymi właściwościami detoksykacyjnymi oraz antybakteryjnymi. Poleca się spożywanie kapusty zwłaszcza w postaci kiszonej, ponieważ jest bogata w witaminę C i działa probiotycznie.
8. Oregano
Oregano zawiera dwie ważne substancje, które decydują o jego właściwościach przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i przeciwpasożytniczych. Mowa o tymolu i karwakrolu, które wchodzą w skład olejku eterycznego. Ponadto, oregano jest stosowane wleczeniu zaburzeń trawienia, bólu reumatycznego i migreny.
9. Szałwia
Szałwia posiada udowodnione działanie bakteriobójcze. Możesz wykonywać z niej okłady i płukanki. Szałwia jest pomocna w leczeniu przeziębienia i grypy, a także dolegliwości żołądkowych. Napary z tego zioła są polecane w leczeniu zakażeń i zapalenia dziąseł oraz aft.
10. Tymianek
Tymianek jest znany głównie jako przyprawa. W świeżych liściach tymianku znajduje się thymol działający przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Tymianek w postaci świeżego zioła, a także olejek tymiankowy działają wykrztuśnie i przeciwzapalnie.