Wiśnie to lekko kwaśne sezonowe owoce, których smak zna każdy z nas. Mają małą zawartość kalorii, co w połączeniu z ich wieloma prozdrowotnymi właściwościami sprawia, że wiśnie stanowią przekąskę idealną! Przekąskę oraz dodatek do różnych dań, gdyż ich kulinarne zastosowania nie wyczerpują się jedynie na tym, iż wiśnie jada się jako samodzielną owocową przegryzkę.
Wiśnia to występująca pod około 60 różnymi gatunkami roślina z rodziny różowatych. Z owych kilkudziesięciu w Polsce w stanie dzikim rosną jedynie dwa - wiśnia karłowata oraz czereśnia ptasia (zwana inaczej trześnią). Uprawiane naszym kraju gatunki wiśni to natomiast wiśnia osobliwa, wiśnia piłkowana, wiśnia pospolita i wiśnia wonna. Wiśnie to drzewa lub krzewy, na których to rosną określane tą samą nazwą czerwone owoce. To pestkowce, w których znajduje się kulista pestka i których miąższ jest bardzo soczysty, ma słodko-kwaśny smak i silnie barwiący sok. Ich kolor zależy od odmiany. Mogą być czerwone, ciemnoczerwone, bordowe lub jasnoczerwone. Osiągają średnice około 2 cm. Co jeszcze charakteryzuje owoce wiśni?
|
|
Wiśnie - właściwości odżywcze i lecznicze
Wiśnie są dobrym źródłem witamin: B2, A i C oraz składników mineralnych: potasu, miedzi i manganu. Co ważne, 100 gramów tych smakowitych owoców pokrywa w ponad 50% dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
Pomimo tego, iż wiśnie mają na pozór małe wartości odżywcze, przypisuje się im wiele prozdrowotnych właściwości. Po pierwsze, znajdujący się w wiśniach błonnik sprzyja prawidłowej pracy jelit, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko nowotworów dolnych odcinków układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A (beta karotenu) wiśnie redukują ryzyko chorób krążenia, a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a także wspomagają wzrok. Zawartość witaminy C sprawia natomiast, iż wiśnie wspaniale wspomagają odporność organizmu i przyspieszają leczenie różnego rodzaju infekcji (zbijają też gorączkę), a jako źródło potasu okazują się działać moczopędnie i zapobiegać nadciśnieniu (wiśnie od wieków polecane były na problemy z pęcherzem moczowym, kamicę nerkową oraz jako środek wspomagający serce). Warto również wiedzieć, iż wiśnie odkwaszają i odtruwają organizm. Godnym uwagi faktem jest też to, że wiśnie zawierają melatoninę, a więc przeciwdziałają bezsenności, ułatwiają zasypianie i efektywne regenerowanie podczas snu całego organizmu. Owoce mają również działanie przeciwzapalne - odpowiadają za nie zawarte w wiśniach antyoksydanty - antocyjany.
Kalorie i wartości odżywcze - wiśnie
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 50 kcal / 209 kJ |
Białko | 1,00 g |
Tłuszcz ogółem | 0,30 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,068 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,082 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,090 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,044 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,046 g |
Węglowodany | 12,18 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Witamina A | 1283 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,07 mg |
Witamina K1 | 2,1 µg |
Witamina C | 10 mg |
Witamina B1 | 0,030 mg |
Witamina B2 | 0,040 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,400 mg |
Witamina B6 | 0,044 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 8 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,143 mg |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 0,32 mg |
Magnez | 9 mg |
Fosfor | 15 mg |
Potas | 173 mg |
Sód | 3 mg |
Cynk | 0,10 mg |
Miedź | 0,10 mg |
Mangan | 0,11 mg |
Selen | 0 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
O czym warto pamiętać?
Wiśnie są oczywiście bardzo zdrowe, ale by je jeść i nie narazić się na żadne przykre konsekwencje, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, wiśni nie należy popijać wodą - może się to bowiem skończyć silną biegunką. Poza tym wiśni nie jada się przed posiłkiem, w ramach którego zaserwujemy sobie produkty mięsne, ani w połączeniu z np. twarogiem, gdyż owoce te utrudniają trawienie białek.
Pamiętajmy również, iż sok z wiśni jest bardzo trudno spieralny. Ich drylowanie czy nawet samo jedzenie wymaga więc od nas dużej dozy ostrożności. Lepiej nie robić tego w ulubionej białej koszuli...
Wiśnie - zastosowanie w kuchni
Wiśnie stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju wypieków, w tym też dodawanych do nich kremów czy galaretek. Dodawać można je również do budyniów, gotowanego ryżu czy kasz, jogurtów, owsianki czy muesli. Smaczną przekąską są też wiśnie suszone, niemniej są dość trudno dostępne (a takich, w których nie ma dodatku białego cukru, odnaleźć jeszcze trudniej). Z wiśni przygotowuje się również pyszne dżemy, a popularna w naszym kraju wiśniówka, czyli nalewka przygotowywana na bazie wiśni, jest pysznym napitkiem sama w sobie i może dodatkowo stanowić dodatek do drinków, a nawet owocowych czy czekoladowych i waniliowych lodów.
Ciekawostki o wiśni
→ Wiśniowe drzewa uprawiane są również jako rośliny ozdobne np. jako drzewko bonsai
→ Kwiaty wiśni są w wielu kulturach uznawane za symbol przemijania oraz życia krótkiego, ale pięknego
→ Wiśnia w języku angielskim to sour cherry (kwaśna czereśnia), niemieckim sauerkirsche, francuskim cerise, hiszpańskim cereza
→ Badania przeprowadzone przez naukowców z Oregon Health & Science University wykazały, że biegacze długodystansowi, którzy podczas treningu pili sok z surowej wiśni odczuwali znacznie mniejszy ból, w porównaniu ze sportowcami, którzy pili inne soki owocowe
→ Dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni (Japończyków) wiśnia jest bardzo ważnym drzewem. Rośnie prawie we wszystkich miejscach, a w czasie kwitnięcia (przełom kwietnia i maja) obchodzone jest święto na jej cześć - hanami
→ Najwięksi producenci wiśni na świecie to: Turcja, Rosja, Polska, Ukraina, Iran i Serbia