Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Witamina C - jak działa na organizm człowieka?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Witamina C - jak działa na organizm człowieka?




   Witamina C to rozpuszczalny w wodzie antyoksydant, którego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest nieocenione. Nie syntetyzujemy jej samodzielnie, więc należy dostarczać ją do organizmu wraz z pokarmem. Jeśli dieta nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na witaminę C, pomocna w przeciwdziałaniu skutkom niedoborów tej witaminy może być suplementacja. Jak wdrożyć ją mądrze?





Witamina C - czym jest i jakie są jej właściwości?

   Odpowiedni poziom witamin jest bardzo ważny dla zdrowia człowieka. Jedną z witamin, którą należy dostarczać organizmowi każdego dnia, jest witamina C, czyli kwas L-askorbinowy. Ludzie nie są w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C, więc musi być ona dostarczana do organizmu wraz z pokarmami. Witamina C jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), ponadto należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jakiś czas temu pojawiło się spore zamieszanie w sieci dotyczące tematu lewoskrętnej witaminy C. Należy rozwiać tu pewne niedopowiedzenia. O lewoskrętności i prawoskrętności mówi się w kontekście kwasu askorbinowego. Kwas L-askorbinowy jest związkiem o właściwościach i działaniu biologicznym, znanym jako witamina C. Lewoskrętna forma kwasu askorbinowego dostępna jest w preparatach aptecznych. Forma prawoskrętna nie jest natomiast dostępna w aptece i stosowana jest głównie do analiz chemicznych.



Jak działa witamina C w organizmie człowieka?

   Właściwości witaminy C są szerokie, podobnie jak jej działanie na organizm człowieka. Witamina C bierze udział w szeregu procesów zachodzących w organizmie.

• Jest ważna dla przemian białek, węglowodanów i tłuszczów,
• stymuluje syntezę kolagenu,
• zwiększa przyswajalność żelaza,
• przyspiesza gojenie się ran,
• jest aktywatorem licznych enzymów,
• wspomaga działanie układu odpornościowego,
• przyczynia się do ochrony przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia,
• reguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
• uszczelnia naczynia krwionośne,
• obniża ciśnienie krwi,
• przyczynia się do wzrostu syntezy prostaglandyn.



Zapotrzebowanie na witaminę C - kiedy suplementacja?

   Można spotkać się z nieco różnymi informacjami dotyczącymi zapotrzebowania człowieka na witaminę C - różni się ono zależnie od wieku, płci i masy ciała. U dzieci dobowe zapotrzebowanie to 30-40 mg, a u młodzieży 55-65 mg. U dorosłych zapotrzebowanie sięga 75-90 mg, zależnie od płci. Stany zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C wymagać mogą jednak dostarczenia do organizmu znacznie większych dawek tej witaminy. Mowa między innymi o osobach przeziębionych lub zmagających się z infekcjami, osobach żyjących w stresie, a także nadużywających alkoholu czy palących papierosy. Większe zapotrzebowanie na witaminę C dotyczy również osób po wzmożonej aktywności fizycznej, a oprócz tego tych zmagających się z chorobami serca, wątroby czy nerek. Dodatkowa suplementacja witaminy C może być wskazana też w przypadku stosowania niektórych leków.



Naturalne źródła witaminy C w diecie

   Wyróżnić można witaminę C naturalną oraz syntetyczną. Podstawą, jeśli chodzi o zdrowie organizmu i jego kondycję, powinna być zbilansowana dieta, która dostarczać będzie optymalne dawki witamin i minerałów. Bogate w naturalną witaminę C są zwłaszcza takie produkty jak acerola, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, dzika róża, cytrusy, truskawki, jarmuż, brokuły, pomidory czy papryka. Jeśli z jakiegoś powodu pacjentowi ciężko pokryć dzienne zapotrzebowanie swojego organizmu na witaminę C wyłącznie dietą, pomocna - czy też wręcz wskazana - może być dodatkowa suplementacja. Może sprawdzić się zwłaszcza w stanach zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę, gdy łatwo o niedobory. Suplementacja witaminy C nie zawsze oznacza jednak konieczność stosowania kwasu L-askorbinowego syntetycznego, gdyż dostępne są produkty na bazie naturalnej witaminy C i to właśnie te są szczególnie polecane, gdyż ich współistnienie z bioflawonoidami roślinnymi jest ważne dla skuteczności działania suplementu.

   Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie jest magazynowana w organizmie i należy regularnie dostarczać ją z pożywieniem lub dodatkowo z suplementami. Ciężko również ją przedawkować, gdyż w nadmiarze wydalana jest z organizmu wraz z moczem i potem. Mimo wszystko nie powinno się przyjmować jednorazowo zbyt wysokich dawek tej witaminy, gdyż może to powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, biegunki, nudności), a także do problemów z układem moczowym, w tym do powstawania kamieni nerkowych.



Suplementacja witaminy C - na co zwrócić uwagę?

   W aptekach znaleźć można różnego rodzaju preparaty z witaminą C. Są to zarówno produkty zawierające w składzie wyłącznie kwas askorbinowy jako substancję czynną, jak i preparaty złożone, w skład których wchodzą dodatkowo inne substancje, w tym np. rutozyd, inne witaminy i minerały. Sposób, w jaki prowadzona będzie suplementacja, dobrać można do własnych potrzeb, wieku i preferencji. Dla jednych najlepsza będzie witamina C do picia, w tym witamina C w płynie lub witamina C do rozpuszczania w postaci proszku, lub tabletek musujących. Inni pacjenci preferują tabletki lub kapsułki o przedłużonym uwalnianiu. Jeszcze inne formy suplementu z witaminą C mogą sprawdzić się u dzieci - tu wybierać można witaminę C w kropelkach, lizakach, a nawet żelkach.

   Wybierając preparat z witaminą C w aptece, należy też zwrócić uwagę na jego dawkę. W aptekach można znaleźć produkty z witaminą C w dawce 100-1000 mg, więc należy dobrać je do zapotrzebowania organizmu.



Jak objawiają się niedobory witaminy C w organizmie?

   O niedoborach witaminy C świadczyć mogą różnorodne objawy, w tym między innymi:

• krwawienia dziąseł,
• trudno gojące się rany,
• spadek apetytu,
• spadek odporności,
• suchość skóry i jej szybsze starzenie się,
• bóle reumatyczne, obrzęki stawów,
• osłabienie naczyń krwionośnych,
• zapalenia śluzówki jamy ustnej i zębodołów,
• osłabienie i wzmożona senność,
• skłonność do siniaków,
• objawy anemii z niedoboru żelaza,
• szkorbut.

   Warto skupić się na zdrowej, bogatej w pokarmy roślinne diecie, a w okresach wzmożonego zapotrzebowania rozważyć opcję, jaką jest suplementacja, aby zapobiegać poważnym skutkom niedoborów tej witaminy.




Zobacz więcej na temat:

witamina c


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE