Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Właściwości mleka koziego


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Właściwości mleka koziego


   Mleko kozie jest spożywane przez człowieka od setek lat. W swoim składzie posiada wiele cennych składników oraz ogromną ilość właściwości prozdrowotnych. Mleko kozie posiada specyficzny aromat oraz smak, znajduje ogromne zastosowanie w kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Skład mleka koziego jest zbliżony do mleko krowiego.





Wartość odżywcza mleka koziego

   Mleko kozie w 100 ml dostarcza 69-84 kcal. Zawartość białka w mleku kozim, jak i krowim jest prawie identyczna. Jednak różni je udział w poszczególnej frakcji. W przypadku mleka koziego notuje się niższą zawartość alfa kazeiny, która jest uważana za jeden z najbardziej alergennych białek, a większą beta kazeiny. Jedną z zalet jest fakty, że proteiny zawarte w mleku kozim są łatwiej trawione przez nasz organizm.

   Jak ciekawostka, warto wiedzieć, że wydzielina z gruczołów mlecznych kozy posiada większość zawartość niezbędnych aminokwasów, takich jak: izoleucyna, lizyna oraz walina. Charakteryzuje się wysoką koncentracją tauryny, która jest niezbędna w wytwarzaniu soli kwasów żółciowych, kształceniu się układu nerwowego oraz stabilizacji błon komórkowych.
Zawartość tłuszczu kształtuje się w granicach od 2,5 do 7,1% - ma to wpływ na wiele istotnych czynników, np. okres laktacji czy też rasa zwierząt. Taki rodzaj tłuszczu jest o wiele szybciej i lepiej trawiony przez przewód pokarmowy człowieka.

   Charakterystyczną cechą w mleku kozim jest dość duży udał krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Laktoza stanowi główny węglowodan w mleku kozim. Chodź występuje w mniejszych ilościach niż w mleku krowim, to nie powinniśmy traktować go jako alternatywę dla osób cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego. Mleko kozie w swoim składzie ma o mniejsze ilości witaminy B9 (kwasu foliowego) i witaminy B12. Warto wspomnieć, iż mleko kozie w swoim składzie posiada wysoką koncentrację oligosacharydów, których zadaniem jest wzrost bifidobakterii. Jest również źródłem:

- Witaminy A, D oraz witamin z grupy B,
- Selen, miedź, żelazo, cynk, mangan,
- Fosfor, wapń, chlor, potas



Alergie na białko mleka koziego a mleko krowie

   Osoby ze stwierdzoną alergią na BMK powinny zrezygnować z mleka koziego. Podobnie jak w mleku krowim zawiera w swoim składzie kazeinę oraz białko serwatkowe, które mogą przyczynić się do nieprawidłowości ze strony układu odpornościowego. Mleko kozie teoretycznie jest mniej alergiczne ze względu na różnicę w zawartości frakcji kazeiny. U osób ze skazą białkową, mogą one powodować reakcję alergiczną.

   Należy również przypomnieć, iż skaza białkowa jest bardzo często mylona z nietolerancją cukru mlecznego. Wiele osób nie ma pojęcia, że mleko kozie w swoim składzie posiada laktozę. Dlatego nie jest zalecana dla osób z alergią oraz nietolerancją tego rodzaju cukru.



Mleko kozie w kosmetyce

   Kozie mleko swoje właściwości zawdzięcza m.in. zawartości niektórych białek oraz kwasów tłuszczowych, a w tym tych o udowodnionym działaniu antybakteryjnym, czy też innych równie ważnych składnikach bioaktywnych. Zastosowanie mleka koziego w kosmetyce jest znane od tysięcy lat. Wzmianki sprzed tysięcy lat donoszą o kąpielach w kozim mleku, których zadaniem było zapewnienie pięknej skóry oraz wiecznej młodości. Kosmetyki mają za zadanie regenerować naskórek oraz odżywiać. Są polecane szczególnie do suchej cery oraz można je zastosować także na włosy.




Zobacz więcej na temat:

mleko koziekazeinalaktoza


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE