Dzisiaj jest: Wtorek, 11.08.2020 Imieniny: Zuzanny i Filomeny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów


   Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposób zmienić tę statystykę? Nowotworom możemy zapobiec, wprowadzając zmiany w nawykach żywieniowych i w stylu życia, najważniejsze z zaleceń przedstawiamy poniżej.

   Powstawanie nowotworu to proces, który składa się z kilku etapów. Dość często cykl ten rozwija się przez wiele lat, gdy istnieje narażenie na czynnik kancerogenny oraz pojawiają się zakłócenia w komórkowym materiale genetycznym.



   Nowotworem określa się stan chorobowy, w którym następuje różnicowanie komórek organizmu z całkowitą utratą kontroli, a świeżo wytworzone komórki nie dzielą się na swoiste komórki tkanki. Brak kontroli nad różnicowaniem, wiąże się z mutacjami genów kodujących białkam (antyonkogeny i protoonkogeny), które biorą czynny udział w procesach komórkowych. Mutacje sprawiają, że komórka działa mniej efektywnie albo całkowicie nie reaguje na bodźce z organizmu. Zmodyfikowana komórka może dzielić się ponownie i przekazywać kolejnym wadliwy materiał genetyczny. Z tej przyczyny sukcesywnie wzrasta liczba komórek nowotworowych, a to powoduje rozrost guza. Uważa się, że blisko 20-30% wszystkich złośliwych nowotworów są to nowotwory powstałe na tle wadliwego żywienia (np. rak: żołądka, jelita grubego, trzustki, piersi i przełyku). Skłonność do pewnych chorób nowotworowych może być dziedziczna. W celu zapobiegania powstawania nowotworów zalecamy stosowanie się do kilku zasad.



Uprawiaj aktywność fizyczną

   Zaleca się zmniejszyć ilość czynności, wykonywanych na siedząco. Należy wykonywać ćwiczenia fizyczne o niewielkim natężeniu, przez minimum pół godziny w ciągu dnia. Osoby z nadprogramową masą ciała, powinny wykonywać gimnastykę każdego dnia, co najmniej przez godzinę. Każde zwiększenie poziomu aktywności ruchowej działa zbawiennie na kondycję zdrowotną. Oprócz monitorowania masy ciała może także uchronić się przed rakiem.



Utrzymuj właściwą masę ciała przez całe życie

   Specjaliści powtarzają, aby nie dopuszczać do rozwoju nadwagi i otyłości, a w ciągu całego życia wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymywać na poziomie 18,5-24,9. Niewskazane jest też niedożywienie. Powinno się unikać otyłości brzusznej, a obniżenie masy ciała u ludzi otyłością, daje pozytywne skutki zdrowotne.



Unikaj spożywania napojów słodzonych i produktów wysokoprzetworzonych

   Żywność z dużą zawartością energii, szczególnie przetworzona przemysłowo, z wysoką zawartością cukru i syropu glukozowo-fruktozowego (np. napoje, cukierki), tłuszczu trans (np. dania typu fast food) i posiadająca niewiele błonnika, służy rozwojowi nadwagi oraz otyłości, co może sprzyjać powstawaniu nowotworów złośliwych.



Ogranicz picie gorących płynów

   Napoje o wysokiej temperaturze (>65°C) mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej żołądka, gardła, jamy ustnej i przełyku, ponieważ poprzez nie, najłatwiej wnikają związki rakotwórcze. Przed wypiciem, gorące płyny powinno się ostudzić.



Zmniejsz spożycie soli kuchennej

   W ciągu dnia powinno się spożywać nie więcej niż 5 g soli (około łyżeczkę). W diecie wielu osób podstawowym źródłem sodu, jest żywność przetworzona, a pozostała część soli (sodu), jest dodawana podczas domowej obróbki żywności.



Spożywaj przetwory mleczne produkty fermentowane oraz ryby

   Naturalne mleczne produkty fermentowane (np. jogurt naturalny, maślanka, kefir), są zasadniczym źródłem wapnia w diecie. Potwierdzono, że przetwory te obniżają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Nie mniej niż 2 razy w tygodniu, należy jeść tłuste ryby morskie, będące źródłem witaminy D (istotna w profilaktyce raka) oraz drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3.



Spożywaj produkty roślinne

   Rekomenduje się, aby każdego dnia spożywać przynajmniej pięć porcji (od 400-600 g) różnorodnych warzyw i owoców. Skład większej części dań powinny stanowić przetwory zbożowe jak najmniej oczyszczone, ale i nasiona roślin strączkowych. Wdrożenie powyższych zaleceń pozwoli na to, aby zaopatrzyć organizm w dużą ilość błonnika, minerałów i witamin.



Unikaj spożycia żywności z pleśnią

   Produkty z pleśnią, szczególnie przetwory zbożowe, orzechy i nasiona roślin strączkowych, zawierają rakotwórcze mykotoksyny (aflatoksyny).



Ogranicz spożycie mięsa czerwonego i mięs przetworzonych

   W ciągu tygodnia powinno się spożywać nie więcej niż 500 g czerwonego mięsa. Należy zrezygnować z długiego smażenia oraz grillowania mięsa, na rzecz np. gotowania czy duszenia. Mięsa przetworzone (z dodatkiem konserwantów), wędzone, solone i konserwowane są niewskazane.



Suplementy diety nie chronią przed rakiem

   Zdrowa i dobrze ułożona dieta, pokrywa zapotrzebowanie organizmu na potrzebne substancje i obniża ryzyko raka. Przyjmowanie tanich suplementów nie wskazało w dotychczasowych analizach, czynności zapobiegawczej w odniesieniu do nowotworów, a w niektórych testach, przesadne dawki wykazywały wręcz działanie negatywne.



Kawa - pić czy nie?

   Kawa zawiera polifenole, które obniżają ryzyko rozwoju wybranych nowotworów, w tym raka wątroby i macicy, a także schorzeń neurodegeneracyjnych. Dorośli, bez długotrwałych chorób mogą pić kawę w ilości od 2 do 4 filiżanek w ciągu dnia, oczywiście kawę naturalną bez cukru i słodzików.



Nie pal tytoniu i ogranicz spożywanie alkoholu

   Palenie papierosów to jeden z zasadniczych czynników rozwoju nowotworów, a zwłaszcza raka płuc. Palacze powinni walczyć z nałogiem oraz pamiętać, o tym, aby nie palić przy ludziach, którzy z reguły nie palą papierosów.

   Jeśli chodzi o alkohol, nie określono łagodnej dawki, ale każda porcja może podnosić ryzyko rozwoju raka.



Karmienie piersią obniża ryzyko nowotworu u matki oraz u dziecka

   Matki powinny odżywiać niemowlęta piersią do 6 miesiąca życia, a potem wznowić karmienie i urozmaicać powoli dietę dziecka. Karmienie piersią, oprócz ochrony matki przed nowotworem piersi, obniża ryzyko powstania otyłości u niej, jak też u dziecka.



Wykonuj testy przesiewowe w kierunku nowotworów

   Badania muszą wykonywać ludzie z kręgu wysokiego ryzyka. Kobiety, po 25 roku życia powinny wykonywać testy w kierunku nowotworu szyjki macicy, natomiast kobiety powyżej 50 roku - badania w kierunku nowotworu piersi. Zaleca się, aby kobiety i mężczyźni, którzy ukończyli 50 lat, wykonali badania w kierunku nowotworu jelita grubego, mężczyźni dodatkowo w kierunku prostaty.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE