Dzisiaj jest: Czwartek, 02.07.2020 Imieniny: Marii i Urbana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zdrowe odżywianie a jakość życia. Zmień nawyki i żyj lepiej!


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zdrowe odżywianie a jakość życia. Zmień nawyki i żyj lepiej!


   Coraz częściej, zamiast mówiąc o diecie zbilansowanej, mówi się o diecie racjonalnej opartej na mądrym wybieraniu produktów spożywczych. W praktyce oba pojęcia sprowadzają się do tego samego - jak jeść, żeby czuć się dobrze.

   Osłabiona odporność, zniechęcenie, problemy z koncentracją i łatwe męczenie się to główne oznaki tego, że z twoją dietą jest coś nie tak. Prawidłowo skomponowany jadłospis ogranicza niekorzystny wpływ zewnętrznych czynników - np. stresu, zanieczyszczeń środowiska itd. Racjonalna dieta jest korzystna dla zdrowia, a im mniej z nim problemów, tym lepsze samopoczucie. Poza tym, istnieją produkty spożywcze o szczególnie korzystnym wpływie na układ nerwowy i sferę psychiczną w ogóle.





Zdrowa dieta wpływa na samopoczucie

   Nieprawidłowo odżywiany organizm reaguje wahaniami masy ciała, obniżeniem koncentracji i ograniczeniem wydajności pracy. Mogą pojawić się także zmiany nastroju. Najczęściej przybierają one postać nadmiernej drażliwości, apatii, przygnębienia i zniechęcenia. Na nieracjonalną dietę organizm może zareagować także zwiększeniem podatności na infekcje oraz osłabieniem kondycji włosów, skóry i paznokci - wygląd także ma wpływ na samopoczucie, więc "zła dieta" obniża nastrój na dwa sposoby.

   Wspomniane wyżej produkty o szczególnie korzystnym wpływie na układ nerwowy można podzielić na kilka grup, a mianowicie:

- ryby
- oleje roślinne
- orzechy i siemię lniane
- produkty bogate w magnez (produkty pełnoziarniste, orzechy, rośliny strączkowe)
- produkty bogate w witaminy z grupy B
- produkty bogate w cynk
- warzywa i owoce

   Przedstawione wyliczenie ma charakter "umowny" - wiele produktów zawiera zarówno magnez, cynk, jak i witaminy z grupy B (np. orzechy).

   Trzy pierwsze wymienione grupy są pokarmem przede wszystkim dla mózgu, ale zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 mają korzystny wpływ także na układ sercowo-naczyniowy. Ich znaczący wpływ na układ nerwowy jest związany z tym, że są budulcem neuronalnych błon komórkowych.

   Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Organizm potrzebuje go między innymi do syntezy dopaminy. Bardzo ważną rolę w zachowaniu dobrego samopoczucia i sprawnego umysłu odgrywają produkty bogate w witaminy z grupy B. Są to związki organiczne, których funkcje w układzie nerwowym można sprowadzić do następujących działań:

- łagodzenie stanów napięcia związanych z przewlekłym stresem
- zapobieganie zaburzeniom depresyjnym
- utrzymanie optymalnego poziomu energii
- regulowanie potrzeby snu
- utrzymanie odpowiedniego libido

   Jeżeli w organizm ma za mało witamin z grupy B mogą pojawić się takie problemy, jak bezsenność, zaburzenia depresyjne, przewlekłe zmęczenie, a także obniżenie popędu seksualnego.

   Niedobór cynku może doprowadzić do zaburzeń rozwoju umysłowego - zwłaszcza w okresie dojrzewania. Wspomniany minerał uczestniczy też w syntezie neuroprzekaźników odpowiadających za przepływ informacji między poszczególnymi komórkami mózgu.

   Warzywa i owoce walcząc wolnymi rodnikami wzmacniają układ odpornościowy, spowalniają procesy starzenia i dodają witalności. Skomplikowane procesy zachodzące między licznymi związkami organicznymi dostarczanymi wraz z warzywami i owocami oraz wolnymi rodnikami, trudno zrozumieć przeciętnemu konsumentowi. Znacznie prościej będzie przekonać się o tym na własnej skórze. Zwiększenie spożycia warzyw i owoców - z zachowaniem umiaru - już po kilku dniach zaowocuje wzrostem poziomu energii i poprawą samopoczucia.



Dobry jadłospis może poprawić jakość życia

   Jadłospis racjonalny może wpłynąć na poprawę jakości życia na dwa sposoby - tak jak zła dieta na jej obniżenie. Po pierwsze, zbilansowany sposób odżywiania odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Są to m.in.:

- cukrzyca
- otyłość
- osteoporoza
- nadciśnienie tętnicze
- choroby serca
- miażdżyca
- choroby nowotworowe

   Choroby cywilizacyjne znacznie obniżają jakość życia. Dostępne metody leczenia w wielu przypadkach nie są tak skuteczne jak sama profilaktyka. Racjonalne odżywianie nie zapewnia 100% gwarancji, że pacjent nie zachoruje na chorobę nowotworową, czy miażdżycę. Lepiej jednak ograniczać ich ryzyko, niż sobie szkodzić.

   Po drugie, zdrowe odżywianie wpływa bezpośrednio na samopoczucie, a tym samym na stosunek do otoczenia i do samych siebie. Kiedy dbamy o zdrowie i wygląd, czujemy się lepiej i chętniej podejmujemy nowe wyzwania. Racjonalna dieta jest też sposobem na radzenie sobie z niekorzystnymi skutkami przewlekłego stresu.



Nie możesz ruszyć się z kanapy? Poproś coacha o pomoc

   Coaching dietetyczny jest usługą polegająca na motywowaniu usługobiorcy do zmiany odżywiania i kształtowania zdrowych nawyków. Dietetyczny coaching współpracuje z klientem także w zakresie przygotowania indywidualnego programu odżywiania. Spożywanie posiłków powinno stać się przyjemnością - według podstawowych założeń coachingu dietetycznego, wtedy odżywianie się będzie powodowało utratę masy ciała przy jednoczesnej poprawie zdrowia i samopoczucia.



Ciało, umysł i duch

   Dietetyczny coaching korzysta z wiedzy z zakresu dietetyki oraz klasycznego coachingu. Swoistą autoterapię zaczyna się od zmiany nastawienia do odchudzania i samego procesu odżywiania. Zmiany na poziomie duchowym i psychicznym determinują zmiany w ciele.

   Pola działania są takie same jak w przypadku klasycznego odchudzania - łączymy zdrowe odżywianie z regularną aktywnością fizyczną. Jednocześnie jednak osoba odchudzająca powinna zapewnić sobie odpowiednią ilość snu oraz świadomie dokonywać wyborów związanych z odżywianiem.

   W odchudzaniu bez zmiany nastawienia osoba odchudzająca się wybiera zdrową żywność, bo musi - wynika to z założeń diety. Jeżeli jej wola jest wystarczająco silna, sukces w dążeniu do szczupłej sylwetki gwarantowany. Niemniej osoby, które wielokrotnie, bezskutecznie próbowały odchudzać się w tradycyjny sposób potrzebują czegoś więcej niż dietetycznych zasad dla osiągnięcia sukcesu. Dietetyczny coaching uczy i tłumaczy, że zdrowy i świadomy wybór produktu daje więcej korzyści (ekonomiści powiedzieliby, że bardziej się opłaca), niż bezrefleksyjne wrzucanie do koszyka produktów ubogich w składniki odżywcze cenne dla zdrowia. Osoba, która rozumie istotę dietetycznego coachingu wybiera zdrowe produkty nie dlatego, że musi, ale dlatego, że chce zmienić swoje życie i poprawić jego jakość.



Idea mindfullness

   Z ideą zdrowego odżywiania jako klucza do poprawy jakości życia wiąże się idea mindfullness, która w odniesieniu do żywienia jest określana jako mindful eating (inaczej: filozofia świadomego jedzenia, uważne jedzenie). Mindful eating polega na maksymalnym skupieniu uwagi na obserwacji własnego ciała, otoczenia i umysłu.

   Uważne jedzenie jest remedium na niezdrowe nawyki związane z samą czynnością spożywania posiłku. Mindful eating jest wymierzone przeciw bezrefleksyjnemu spożywaniu posiłków powodujących poczucie winy, jedzeniu z nudów, stresu, albo pod wpływem emocji. Filozofia świadomego odżywiania kładzie kres kompulsywnemu spożywaniu posiłków.

   Jedną z podstawowych zasad mindful eating jest spożywanie posiłku przy wyłączonych telewizorze, radio i laptopie - chodzi o to, aby wszystkie swoje myśli skoncentrować na spożywaniu posiłku. Przed zjedzeniem potrawy można chwilę na nią popatrzeć - pomodlić się, albo poczuć wdzięczność za to, że możesz ją zjeść. Taki bodziec stymuluje produkcję hormonów szczęścia.




Zobacz więcej na temat:

zdrowe odżywianiedieta


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE