Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne


   Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów ziół, m.in. cząber, tymianek i oregano. Zioła ułatwiają trawienie i mogą być stosowane w diecie bezsolnej, ale to nie jedyne ich zalety. Jakie jeszcze mają właściwości? Jakie przyprawy wchodzą w skład popularnej mieszanki?

   Ten zestaw ziół pochodzi z Prowansji - regionu, który znajduje się w południowej części Francji. Pierwotnie definicja ziół prowansalskich opisywała ogólną uniwersalną mieszaninę ziół, którą uprawiano latem właśnie w tamtym regionie. Dopiero w latach 60 kompozycja zyskała popularność, a 10 lat później jedna z francuskich firm zaczęła pakować oraz sprzedawać produkt za granicę. Tak zdobyła uznanie na całym świecie. Warto dodać, że jest ona podstawowym składnikiem używanym nie tylko w kuchni francuskiej, ale też kuchni śródziemnomorskiej. W skład gotowej mieszanki wchodzą powszechnie znane zioła takie jak: bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia, cząber, oregano i mięta pieprzowa. W niektórych państwach niekoniecznie w samej Francji, z której wywodzi się słynna kompozycja, dodaje się do ziół także lawendę, estragon i inne przyprawy. Zioła prowansalskie są w kuchni niezastąpione. Nie tylko podkreślają aromat dań, ale nadają im głębokiego i bardziej wyrazistego smaku. Warto do swojej diety włączyć te zioła, ponieważ mają one korzystne dla zdrowia właściwości.





Właściwości ziół wchodzących w skład popularnej mieszanki

Tymianek - jest zasadniczym składnikiem kompozycji. Posiada intensywny zapach. Doskonale nadaje się do ziemniaków, leczo, niektórych rodzajów mięs, a także do zup. Zioło nasila wytwarzanie śluzu w górnych drogach oddechowych, rozrzedza wydzielinę oraz pomaga sprawniej ją odkrztuszać. Przyspiesza też trawienie i działa wiatropędnie.

Rozmaryn - zioło posiada lekko gorzki smak i nieco korzenny aromat. Można go dodawać do marynat oraz pieczeni mięsnych. W przewodzie pokarmowym rozmaryn działa rozkurczowo i żółciopędnie. Polepsza trawienie, wzmacnia organizm i pobudza system nerwowy (polecany jest w stanach wyczerpania).

Szałwia - działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. W dodatku ma właściwości przeciwpotne.

Cząber - ma gorzki, lekko korzenny smak. Pachnie łagodnie, a przez to idealnie współgra z całą kompozycją ziołową. Można nim doprawiać dania z fasoli. Cząber ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wyciągi mają właściwości przeciwutleniające, a olejek eteryczny pomaga w zwalczaniu szkodliwych grzybów i bakterii.

Bazylia - ma specyficzny korzenny i trochę balsamiczny aromat, a do tego niepowtarzalny cytrynowy posmak. Idealnie orzeźwia mieszankę i bardzo dobrze łączy się z warzywami (np. z pomidorami) albo innymi sałatkami. Bazylia zwiększa produkcję soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Działa rozkurczowo i eliminuje nadmiar gazów jelitowych. Pomaga w zwalczaniu wzdęć. Działa przeciwzapalnie i dobrze wpływa na kondycję skóry. Relaksuje i uspokaja.

Oregano - inaczej lebiodka, to jedna z odmian majeranku, która charakteryzuje się mocnym zapachem oraz subtelnym korzennym smakiem. Dzięki olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzi tymol i karwakrol, działa antybakteryjne. Pobudza sekrecję żółci, śliny i soku żołądkowego. Reguluje pracę nerek, działa rozkurczowo na moczowody i mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Mięta - pomaga przy zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, pobudza wytwarzanie soku w żołądku, działa uspokajająco, łagodzi stres oraz wspomaga pracę wątroby.

Majeranek - leczy zakażenia górnych dróg oddechowych, ułatwia trawienie pokarmu, a herbatka działa uspokajająco.

   Inne przyprawy wchodzące w skład mieszanki to lawenda, estragon, lubczyk i kolendra.

Lawenda - poprawia przepływ żółci, zwiększa jej wytwarzanie w wątrobie oraz polepsza trawienie. Dodatkowo stymuluje produkcję soku żołądkowego, uspokaja i działa lekko napotnie (szczególnie olejek lawendowy).

Estragon - działa rozkurczowo, żółciopędnie, antybakteryjnie, polepsza trawienie i zapobiega wzdęciom.

Lubczyk - można stosować w przypadku chorób dróg moczowych, dlatego, że działa moczopędnie. Lubczyk łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby.

Kolendra - może być stosowana w przypadku chorób układu pokarmowego, ponieważ stymuluje produkcję soku żołądkowego i ułatwia trawienie. Co więcej, zioło łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, a także pobudza apetyt.



Zastosowanie w kuchni ziół prowansalskich

   Zioła prowansalskie doskonale nadają się do klasycznych potraw - pieczonego kurczaka, gulaszu wołowego lub warzywnego, duszonych warzyw, pizzy, a także do dań rybnych i drobiowych. Można je dodawać w czasie przyrządzania domowego sosu winegret lub innych sosów ziołowych. Mieszanki można używać jako przyprawy do farszów, chleba, twarogów oraz typowych potraw kuchni śródziemnomorskiej (np. pieczonych pomidorów, past, sałatek, chudego grillowanego mięsa).



Domowa mieszanka ziół prowansalskich - przepis

   Składniki potrzebne do przygotowania domowej mieszanki ziół prowansalskich:

- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka mięty
- pół łyżeczki lawendy



Przechowywanie ziół prowansalskich

   Zioła należy przechowywać w szczelnym pojemniku (np. w słoiku z zakrętką). Tak przechowywane mogą przetrwać nawet rok, a zależy to głównie od świeżości ziół (im będą świeższe tym można je trzymać dłużej). Pojemnik z ziołami należy postawić w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu światła.



   Zioła prowansalskie powinny w szczególności wprowadzić do swojej diety osoby, które nie używają soli, preferują potrawy tłuste oraz ciężkostrawne, mają podwyższone ciśnienie krwi i problemy trawienne. Powinny jej używać osoby z obniżonym apetytem, ponieważ przyprawa pobudza łaknienie. Ponadto pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a także poprawiają nastrój. Zioła można w prosty sposób włączyć do codziennej diety, dodając je bezpośrednio do potraw w czasie ich przyrządzania. Wzbogacą one ich smak, poprawią trawienie i pomogą na inne dolegliwości. Trzeba tylko pamiętać, aby używać ich w kuchni z umiarem.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE