Dzisiaj jest: Niedziela, 09.08.2020 Imieniny: Romana i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zjonizowana woda alkaliczna - właściwości zdrowotne i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zjonizowana woda alkaliczna - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   W wielu artykułach na stronach internetowych możemy znaleźć informacje, w których opisywane są cenne właściwości wody alkalicznej zjonizowanej, która ma wspomagać organizm w zwalczaniu wielu chorób, których zasadniczym czynnikiem wywołującym jest stres oksydacyjny i zakwaszenie organizmu. Z tego względu woda alkaliczna zjonizowana cieszy się wzrastającą popularnością, zarówno wśród konsumentów, jak i specjalistów od żywienia człowieka.

   Woda stanowi około 60% masy ciała dorosłego człowieka. Ma istotny wpływ na niemal wszystkie procesy życiowe organizmu. Życie bez wody nie istniałoby. Niejednokrotnie, gdy człowiek czuje głód, oszukuje się, dlatego że jego ustrój w ten sposób wysyła impuls, że potrzebuje wody, natomiast osoba nie potrafi w odpowiedni sposób tego zinterpretować. Jednakże, ogólna zasada jest bardzo jasna - należy dostarczać organizmowi wystarczającą ilość płynów. Nie liczy się tylko jej ilość, ale również właściwości, które posiada i jakość, ale czy bezwzględnie czerpiemy z tego, co woda może nam zaoferować? W artykule tym opisano zjonizowaną wodę alkaliczną, jej właściwości zdrowotne i zastosowanie.





Zakwaszenie organizmu

   Negatywne czynniki, takie jak przewlekły stres, niewłaściwa dieta, skażenie środowiska, zaburzają równowagę organizmu. Przyczyniają się do kumulowania związków toksycznych oraz całościowego zakwaszenia organizmu. Stymulują niekorzystne działanie wolnych rodników. Procesy te, można definiować, jako stres oksydacyjny. Utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest konieczne, gdy człowiek chce być zdrowy. Metodą zwalczania nadwyżki wolnych rodników, jak też zakwaszenia organizmu, jest stosowanie wody alkalicznej zjonizowanej. Woda ta, redukuje wolne rodniki poprzez proces subtelnego oddawania elektronów.



Cykl jonizacji

   Wodę, którą uzyska się w monitorowanym procesie elektrolizy definiuje się wodą alkaliczną zjonizowaną. Cykl elektrolizy odbywa się w jonizatorze. Woda nabiera wówczas zbawiennych właściwości, podobnych do wody w ustroju człowieka, a więc może usprawnić procesy życiowe komórek. W trakcie elektrolizy wody, zawarte w niej minerały ulegają rozpadowi na jony niemetali o dodatnim ładunku (np. magnezu, potasu, sodu) oraz jony niemetali o ładunku ujemnym (chloru, siarki). W procesie tym, jony metali są przyciągane przez katodę, a jony ujemne przez anodę. W jonizatorze gromadzą się jony metali dodatnich, przyciągające jony hydroksylowe (woda alkaliczna), natomiast w innym pojemniku zbierają się resztki kwasowe (woda kwasowa). W ten sposób powstają dwie wody: zjonizowana woda alkaliczna i woda kwasowa. Ich właściwości różnią się wzajemnie.



Właściwości zdrowotne zjonizowanej wody alkalicznej

   Podczas elektrolizy, uzyskuje się wodę alkaliczną o pH przewyższającym wartość 7,5. Taka woda posiada właściwości przeciwutleniające (zmniejsza destrukcyjny wpływ wolnych rodników). Właściwości te najlepiej interpretuje przelicznik ORP, czyli potencjał utleniania - redukcji, który formułuje zdolność roztworu do zabierania bądź emitowania elektronów. Jeszcze niedawno naukowcy zastanawiali się z jakiego powodu niektóre źródła wody na Ziemi mają własności uzdrawiające i dlaczego różnią się one od powszechnie spotykanych wód, z których korzystamy. Za tą zagadką stoi właśnie ORP (Oxydation Reduction Potential). Jeśli wartość parametru ORP będzie dodatnia, wówczas związek byłby wolnym rodnikiem (utleniaczem), ponieważ zabierałby elektrony. W organizmie człowieka ORP oscyluje w granicach od -50 do -200 mV (milivolty). Napoje, woda kranowa, zdecydowana większość wód butelkowanych posiadają ORP dodatnie. Zjonizowana woda posiada ORP ujemne. Jeśli dostanie się ona do organizmu obniży się ich szkodliwy wpływ wolnych rodników, a komórki zdrowe będą chronione. W rezultacie osłabi się proces starzenia komórek i nastąpi mobilizacja układu odpornościowego. Należy zaznaczyć, że woda utrzymuje ujemne ORP przez niedługi czas (do 36 godzin), następnie wskaźnik dochodzi do zera, bądź staje się umiarkowanie dodatni. Wobec tego, zalecane jest spożywanie świeżej wody alkalicznej do 12 godzin od procesu jonizacji.



Alkaliczność wody zjonizowanej (pH)

   Płyny znajdujące się w organizmie człowieka (np. krew), posiadają odczyn lekko alkaliczny, pomijając kwas żołądkowy. Organizm jest w stanie właściwie pracować, gdy krew ma odczyn lekko alkaliczny (pH 7,35-7,45). Wodę można nazwać alkaliczną, gdy jej odczyn pH wynosi powyżej 7,5.



Zastosowania zjonizowanej wody alkalicznej

- pH>9,5 (mocno alkaliczna) - płukanie jamy ustnej, pozbywanie się tłuszczów z tkanin, przyrządzanie herbaty, kawy, koktajlów oraz do gotowania,
- pH od 8,5-9,5 (średnio alkaliczna) - mycie świeżych ryb, mięsa (moczenie przez ok. 15 minut), zapobieganie wypadaniu włosów i ich pielęgnacja, mycie warzyw i owoców, do codziennego spożywania,
- pH od 7,5-8,5 (lekko zasadowa) - podlewanie roślin, przedłużenie ,,życia'' kwiatów. Zalecana jest do picia przez początkujących konsumentów zanim organizm przywyknie do zjonizowanej wody alkalicznej.



Co o wodzie alkalicznej sądzą eksperci?

   Specjaliści podkreślają, że zjonizowana woda alkaliczna wspomaga organizm w usuwaniu resztek kwasów. Dokładna ocena analiz wskazuje, że ich szkodliwość może być zasadniczym czynnikiem powstawania chorób degeneracyjnych. Zdaniem ekspertów od żywienia, ponad 80% osób ma zakwaszony organizm. Istotną rolę w regulacji organizmu ma pH spożywanej wody. Jednym z głównych składników diety może stać się wówczas zjonizowana woda alkaliczna, po spożyciu, której u osób można odnotować skuteczną poprawę samopoczucia, zwłaszcza w schorzeniach tkanki łącznej, chorobach alergicznych oraz łuszczycy. Oprócz polepszenia kondycji skóry, również zaczerwienienia, obrzęki, swędzenie i inne symptomy stanu zapalnego mogą stopniowo zanikać. Odpowiednia dieta, a także zjonizowana woda alkaliczna mogą stać się hasłami zupełnie nowych prozdrowotnych postaw.



   Podsumowując, zjonizowana woda alkaliczna jest cennym przeciwutleniaczem, który spowalnia procesy starzenia komórek i pomaga osiągnąć zdrowie. Woda poprzez regenerację komórek, może hamować rozwój niektórych schorzeń (np. otyłości, nadciśnienia, cukrzycy). Sprzyja osiąganiu równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo ułatwia eliminację toksyn z organizmu, nawadnia organizm, polepsza jego kondycję i poprawia samopoczucie, dodając energii. Gdy człowiek ceni swoje zdrowie może ze spokojem zainwestować w jonizator i cieszyć z dobroczynnych właściwości zjonizowanej wody.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE