Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców


   Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych związków. Dobrym przykładem są popularne w Polsce jagody goji, które pod względem wartości odżywczych, można porównać do naszej tutejszej żurawiny. Obydwa owoce wykazują wiele pozytywnych efektów zdrowotnych, lecz który owoc jest lepszy? Porównajmy ich właściwości i kaloryczność.

   Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon Aiton) należy do rodziny wrzosowatych. Owoce posiadają cienką oraz gładką skórkę i zawierają wiele cennych witamin, np. C, E i z grupy B. Zasobne są w pektyny, antocyjany, polifenole, karotenoidy, garbniki i minerały (magnez, potas, fosfor, wapń, selen, sód i jod). Posiadają mnóstwo kwasów organicznych (np. jabłkowy, cytrynowy, benzoesowy). Z kolei jagody goji to owoce kolcowoju (Lycium barbarum L.), rośliny krzewiastej, która naturalnie występuje w Ameryce Północnej i Środkowej oraz w Azji. Owoce to źródło wielu bioaktywnych składników, oddziałujących w sposób wielokierunkowy na organizm. Występuje w nich aż 19 różnych aminokwasów, i około 21 pierwiastków, wśród których wymienia się m.in. wapń, żelazo, selen, fosfor, cynk, miedź, i selen. Jagody goji mają około 50 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, oraz posiadają witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i witaminę E. Są cennym źródłem karotenoidów (beta-karotenu) i beta-sitosteroli.





Porównanie kaloryczności żurawiny i jagody goji

   W 100 g suszonej żurawiny jest 308 kalorii, niewiele białka (0,07 g), tłuszczu (1,37 g), oraz znaczna ilość węglowodanów, bo aż 82,36 g, w tym około 5,7 g cennego błonnika. Suszone jagody goji są bardziej kaloryczne niż żurawina i zawierają w 100 g około 370 kalorii, również ilość białka (12 g) i tłuszczu (10 g) przeważa, ale zawartość węglowodanów jest nieco niższa i wynosi 68 g, jednakże ilość błonnika znów jest wyższa, i wynosi 10 g. Suszone owoce goji i żurawiny mogą być dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek, ponieważ obie są źródłem cukrów złożonych, zapewniających energię, która uwalniana jest stopniowo i zapewnia równomierny poziom glukozy we krwi. Ponadto większa ilość błonnika w tych owocach usprawnia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, co ma znaczenie dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.



Żurawina - korzyści dla zdrowia

   Antyoksydanty występujące w żurawinie obniżają stres oksydacyjny, zmniejszają ciśnienie krwi i zapobiegają defektom ścian naczyń krwionośnych. Inne substancje hamują powstawanie zakrzepów i wpływają pozytywnie na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Ponadto, kwas elagowy, obecny żurawinie może powodować niszczenie komórek nowotworowych. U ludzi w początkowej fazie rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów, odnotowano znaczne polepszenie stanu zdrowia, po regularnym spożywaniu soku z żurawiny. Owoc ma także zbawienny wpływ na stan skóry. Zawiera biologicznie czynne substancje, minerały i witaminy, które korzystnie oddziałują na stan skóry. Zaleca się stosowanie żurawiny do pielęgnacji cery skłonnej do przebarwień, trądzikowej, suchej, dojrzałej, zanieczyszczonej oraz potrzebującej odbudowy. Owoc ma silną aktywność przeciwutleniającą i antybakteryjną, dlatego też można go stosować w prewencji i terapii kamicy nerkowej, zapaleniu nerek oraz pęcherza moczowego. Ponadto zmniejsza stężenie cholesterolu, i może zapobiegać chorobom układu krążenia, w tym miażdżycy.

   Niektóre chorobotwórcze bakterie, (np. Escherichia coli), poprzez przenikanie do układu moczowego, mogą powodować w nim stan zapalny, wywołując infekcje dróg moczowych. Udowodniono, że wypijanie soku z żurawin obniża liczbę bakterii w czasie istniejącego zakażenia, wspomaga leczenie antybiotykami, natomiast systematyczne picie soku ogranicza przebieg zakażenia. Substancja występująca w owocach, która działa przeciwzapalnie to polimer proantocyjanidynowy.



Jagody Goji - korzyści dla zdrowia

   Owoce goji są cennym źródłem antyoksydantów, które wspomagają system odpornościowy oraz chronią ustrój przed stanem zapalnym, spowodowanym przez wolne rodniki. Obecność przeciwutleniaczy, witaminy A i C powoduje zwiększenie odporności i może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

   Jagody wpływają korzystnie na wzrok, dodatkowo regulują poziom cukru we krwi i są niezwykle korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę. Pomagają w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi. Jeśli chodzi o redukcję masy ciała, produkt jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, dlatego można spożywać go na diecie odchudzającej. Dzięki obecności polisacharydów owoc reguluje ciśnienie krwi. Nie tylko pomaga leczyć depresję (powoduje wzrost poziomu energii), ale działa także przeciwzapalnie. Jagody goji mogą regulować procesy metaboliczne, np. poprzez poprawę perystaltyki jelit. Dzięki zawartości żelaza mogą zapobiegać anemii, a obecność beta-karotenu, sprawia, że mogą być pomocne w leczeniu przebarwień skóry i pomagać w zachowaniu jej właściwej kondycji.



Podsumowanie

   Jagody goji i żurawina są niskokaloryczne i sprzyjają kobietom ciężarnym, a także matkom karmiącym. Obydwa owoce szczególnie się nie różnią. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych i witamin. Mają kwaśny smak, żurawina jest soczysta, natomiast jagody goji mają twardszą konsystencję. Istnieją drobne różnice pomiędzy nimi, a najbardziej zauważalną jest ta dotycząca węglowodanów. Otóż suszona żurawina zawiera znacznie więcej węglowodanów niż suszone goji. Jagody goji, kosztują w Polsce około 43 zł/kg, a średnia cena żurawiny to już tylko 24 zł/kg. Żurawina korzystnie oddziałuje na układ moczowy, właściwości tej nie mają jagody goji. Najwięcej pozytywnych efektów przyniesie spożywanie żurawiny w postaci surowej albo w formie soku, dlatego, że do paczek z owocami suszonymi producenci zazwyczaj dodają olej i cukier. Najlepszym rozwiązaniem jest jej kupowanie w sezonie oraz mrożenie. Jeżeli poszukujesz nowej pożywnej żywności, jako dodatku do swojej diety, to żurawina i jagody goji będą dobrym wyborem. Obecność tak wielu makro i mikroelementów, może polepszyć ogólne samopoczucie. Jagody te można kupić bez trudności i jeść je na różne sposoby, np. na surowo bądź jako dodatek do jogurtu, koktajli, musli, ciast i deserów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE