Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Równowaga kwasowo zasadowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Równowaga kwasowo zasadowa


   Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi.

   Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Do głównych przyczyn kwasicy (pH 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów. Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.





   Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na choroby, w tym i przewlekłe takie jak: choroby onkologiczne, zaburzenia odporności i częste infekcje, skleroza, osteoporoza, choroby serca, cukrzyca, artretyzm, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga. Zakwaszenie może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.



   Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze. W rozróżnieniu co jest kwasotwórcze, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.



Tabela produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych


Produkty zasadotwórcze Produkty kwasotwórcze
wysoko zasadotwórcze
(ph 9.0 do 8.1)

średnio zasadotwórcze
(pH 8.0 do 7.1)

słabo zasadotwórcze
(do pH 7.0)

słabo kwasotwórcze
(od pH 7.0)

średnio kwasotwórcze
(pH 6.9 do 6.0)

wysoko kwasotwórcze
(pH 5.9 do 5.0)

cytryny jabłka słodkie migdały otręby ryby sztuczne słodziki
arbuzy morele karczochy orzechy nerkowca soki owocowe z cukrem wołowina
pieprz cayenne kiełki lucerny brukselka chleb Graham kiełbasy i wędliny sery żółte
suszone daktyle awokado zielona herbata żurawina chleb żytni gazowane słodkie napoje
suszone figi banany (dojrzałe) wiśnie fruktoza płatki zbożowe biała mąka
limonki jagody orzech kokosowy świeży miód pasteryzowany płatki kukurydziane jagnięcina
mango pomidory słodkie ogórki soczewica owoce morza wątróbka
suszone morele marchew bakłażany mleko krowie homogenizowane wino ciastka z białej mąki
melony seler miód świeży musztarda jogurt słodzony wieprzowina
papaja porzeczki por orzeszki pistacjowe banany zielone cukier
pietruszka daktyle świeże grzyby krakersy gryka piwo
winogrona bezpestkowe figi świeże oliwki świeże kakao sery pleśniowe cukier brązowy
rzeżucha czosnek cebula nasiona słonecznika jajka gotowane na twardo drób (kurczęta)
boćwina agrest chleb esseński nasiona dyni ketchup sarnina
wodorosty morskie winogrona mało słodkie chrzan orzechy włoskie majonez czekolada
szparagi grejpfruty sól morska borówki szynka kawa
endywia zioła (świeże, zielone) przyprawy masło słone makaron pełnoziarnisty budynie
winogrona pestkowe słodkie sałata żółtko gotowane na miękko fasola ziarno suche orzeszki ziemne dżemy
marakuja nektarynki mleko kozie surowe mleko kozie homogenizowane ziemniaki gotowane czarna herbata
gruszki słodkie brzoskwinie słodkie oliwa z oliwek oliwki konserwowe popcorn solony galaretki
ananas gruszki mało słodkie kalafior śliwki ryż basmati likier alkoholowy
rodzynki groszek zielony słodki świeży rabarbar chleb razowy pełnoziarnisty ryż brązowy makaron mączny
soki warzywne świeże niesłodzone dynia soja ziarno suche suszone śliwki sos sojowy sól
 stewia szpinak sezam nasiona     makaron z semoliny
 trawa pszeniczna
jabłka kwaśne mleczko sojowe     drób (indyk)
 trawa jęczmienna
pędy bambusa kiełki zbóż     chleb pszenny
  fasola szparagowa zielona świeża tofu     ryż biały
  buraki pomidory mało słodkie      
  brokuły        
  kapusta        
  winogrona kwaśne        
  jarmuż        
  kalarepa        
  sałata lodowa        
  pomarańcze        
  pasternak        
  brzoskwinie mało słodkie        
  maliny        
  truskawki        
  kabaczki        
  kukurydza słodka świeża        
  rzepa        
  ziemniaki w mundurkach        
  świeży imbir
       
Produkty neutralne (pH 7.0)
masło świeże niesolone
śmietana
margaryna
mleko krowie świeże
oleje roślinne (oprócz oliwy z oliwek)
serwatka
jogurt naturalny



Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.74 Ocen: 19


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE