Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi.
Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Do głównych przyczyn kwasicy (pH 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów. Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.
|
|
|
Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na choroby, w tym i przewlekłe takie jak: choroby onkologiczne, zaburzenia odporności i częste infekcje, skleroza, osteoporoza, choroby serca, cukrzyca, artretyzm, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga. Zakwaszenie może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze. W rozróżnieniu co jest kwasotwórcze, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.
Tabela produktów zasadotwórczych i kwasotwórczych
| Produkty zasadotwórcze | Produkty kwasotwórcze | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| wysoko zasadotwórcze (ph 9.0 do 8.1) |
średnio zasadotwórcze |
słabo zasadotwórcze |
słabo kwasotwórcze |
średnio kwasotwórcze |
wysoko kwasotwórcze |
| cytryny | jabłka słodkie | migdały | otręby | ryby | sztuczne słodziki |
| arbuzy | morele | karczochy | orzechy nerkowca | soki owocowe z cukrem | wołowina |
| pieprz cayenne | kiełki lucerny | brukselka | chleb Graham | kiełbasy i wędliny | sery żółte |
| suszone daktyle | awokado | zielona herbata | żurawina | chleb żytni | gazowane słodkie napoje |
| suszone figi | banany (dojrzałe) | wiśnie | fruktoza | płatki zbożowe | biała mąka |
| limonki | jagody | orzech kokosowy świeży | miód pasteryzowany | płatki kukurydziane | jagnięcina |
| mango | pomidory słodkie | ogórki | soczewica | owoce morza | wątróbka |
| suszone morele | marchew | bakłażany | mleko krowie homogenizowane | wino | ciastka z białej mąki |
| melony | seler | miód świeży | musztarda | jogurt słodzony | wieprzowina |
| papaja | porzeczki | por | orzeszki pistacjowe | banany zielone | cukier |
| pietruszka | daktyle świeże | grzyby | krakersy | gryka | piwo |
| winogrona bezpestkowe | figi świeże | oliwki świeże | kakao | sery pleśniowe | cukier brązowy |
| rzeżucha | czosnek | cebula | nasiona słonecznika | jajka gotowane na twardo | drób (kurczęta) |
| boćwina | agrest | chleb esseński | nasiona dyni | ketchup | sarnina |
| wodorosty morskie | winogrona mało słodkie | chrzan | orzechy włoskie | majonez | czekolada |
| szparagi | grejpfruty | sól morska | borówki | szynka | kawa |
| endywia | zioła (świeże, zielone) | przyprawy | masło słone | makaron pełnoziarnisty | budynie |
| winogrona pestkowe słodkie | sałata | żółtko gotowane na miękko | fasola ziarno suche | orzeszki ziemne | dżemy |
| marakuja | nektarynki | mleko kozie surowe | mleko kozie homogenizowane | ziemniaki gotowane | czarna herbata |
| gruszki słodkie | brzoskwinie słodkie | oliwa z oliwek | oliwki konserwowe | popcorn solony | galaretki |
| ananas | gruszki mało słodkie | kalafior | śliwki | ryż basmati | likier alkoholowy |
| rodzynki | groszek zielony słodki świeży | rabarbar | chleb razowy pełnoziarnisty | ryż brązowy | makaron mączny |
| soki warzywne świeże niesłodzone | dynia | soja ziarno suche | suszone śliwki | sos sojowy | sól |
| stewia | szpinak | sezam nasiona | makaron z semoliny | ||
| trawa pszeniczna |
jabłka kwaśne | mleczko sojowe | drób (indyk) | ||
| trawa jęczmienna |
pędy bambusa | kiełki zbóż | chleb pszenny | ||
| fasola szparagowa zielona świeża | tofu | ryż biały | |||
| buraki | pomidory mało słodkie | ||||
| brokuły | |||||
| kapusta | |||||
| winogrona kwaśne | |||||
| jarmuż | |||||
| kalarepa | |||||
| sałata lodowa | |||||
| pomarańcze | |||||
| pasternak | |||||
| brzoskwinie mało słodkie | |||||
| maliny | |||||
| truskawki | |||||
| kabaczki | |||||
| kukurydza słodka świeża | |||||
| rzepa | |||||
| ziemniaki w mundurkach | |||||
|
świeży imbir |
|||||
| Produkty neutralne (pH 7.0) | |||||
| masło świeże niesolone | |||||
| śmietana | |||||
| margaryna | |||||
| mleko krowie świeże | |||||
| oleje roślinne (oprócz oliwy z oliwek) | |||||
| serwatka | |||||
| jogurt naturalny | |||||























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!