Dzisiaj jest: Niedziela, 03.11.2024 Imieniny: Sylwii i Huberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Słownik pojęć żywieniowych

Słownik pojęć żywieniowych W-Ż 
Słownik pojęć żywieniowych W-Ż
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od W do Ż. Warstwa aleuronowa - Warstwa komórek znajdujących się pod zewnętrzną skórką ziarniaków zbóż, bogata w substancje białkowe, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wartość biologiczna białka - Stopień,



Słownik pojęć żywieniowych S-U 
Słownik pojęć żywieniowych S-U
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od S do U. Sacharaza - Enzym występujący min. w soku jelitowym, rozkładający sacharozę do glukozy i fruktozy. Sacharoza - Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi. Sacharydy (Cukr



Słownik pojęć żywieniowych O-R 
Słownik pojęć żywieniowych O-R
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od O do R. Obrzęk - Nadmierne nagromadzenie wody w organizmie w wyniku zaburzeń w równowadze wodno-elektrolitycznej. Występuje w ciężkim niedożywieniu białkowym, w niektórych chorobach (niewydolność nerek, wątroby



Słownik pojęć żywieniowych Ł-N 
Słownik pojęć żywieniowych Ł-N
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od Ł do N. Ładunek glikemiczny - Jest to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych wartościach: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji, przez



Słownik pojęć żywieniowych J-L 
Słownik pojęć żywieniowych J-L
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od J do L. Jadłospis - Wykaz produktów, potraw lub posiłków oferowanych klientom w restauracji, stołówce lub punkcie żywienia zbiorowego. Zwykle zawiera informacje o gramaturze, wartości energetycznej i cenie prod



Słownik pojęć żywieniowych G-I 
Słownik pojęć żywieniowych G-I
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od G do I. Galaktoza - Cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Gastroenterologia - Nauka o chorobach przewodu pokarmowego uwzględniająca również choroby wątroby, dróg żółciowyc



Słownik pojęć żywieniowych D-F 
Słownik pojęć żywieniowych D-F
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od D do F. Data ważności - Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Dekstryny - Krótkie łańcuchy zbudowane z cząsteczek glukozy, które powstają w wyniku degradacji skr



Słownik pojęć żywieniowych A-C 
Słownik pojęć żywieniowych A-C
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od A do C. Aflatoksyny - Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Grzyby te występują w orzechach ziemnych, zbożu, migdałach w wilgotnych rejonach tropikalnych. A