Tabele kaloryczne
Dzienny poziom zapotrzebowania na energię dla różnych grup ludności, wartość kaloryczna produktów
Lista dodatków do żywności
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz
Równowaga kwasowo zasadowa
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć związanych z odżywianiem
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko
Jak przechowywać żywność
Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o
Zasady zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
ARTYKUŁY
Słownik pojęć żywieniowych
Słownik pojęć żywieniowych na litery od W do Ż. Warstwa aleuronowa - Warstwa komórek znajdujących się pod zewnętrzną skórką ziarniaków zbóż, bogata w substancje białkowe, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wartość biologiczna białka - Stopień,
Słownik pojęć żywieniowych na litery od S do U. Sacharaza - Enzym występujący min. w soku jelitowym, rozkładający sacharozę do glukozy i fruktozy. Sacharoza - Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi. Sacharydy (Cukr
Słownik pojęć żywieniowych na litery od O do R. Obrzęk - Nadmierne nagromadzenie wody w organizmie w wyniku zaburzeń w równowadze wodno-elektrolitycznej. Występuje w ciężkim niedożywieniu białkowym, w niektórych chorobach (niewydolność nerek, wątroby
Słownik pojęć żywieniowych na litery od Ł do N. Ładunek glikemiczny - Jest to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych wartościach: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji, przez
Słownik pojęć żywieniowych na litery od J do L. Jadłospis - Wykaz produktów, potraw lub posiłków oferowanych klientom w restauracji, stołówce lub punkcie żywienia zbiorowego. Zwykle zawiera informacje o gramaturze, wartości energetycznej i cenie prod
Słownik pojęć żywieniowych na litery od G do I. Galaktoza - Cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Gastroenterologia - Nauka o chorobach przewodu pokarmowego uwzględniająca również choroby wątroby, dróg żółciowyc
Słownik pojęć żywieniowych na litery od D do F. Data ważności - Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Dekstryny - Krótkie łańcuchy zbudowane z cząsteczek glukozy, które powstają w wyniku degradacji skr
Słownik pojęć żywieniowych na litery od A do C. Aflatoksyny - Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Grzyby te występują w orzechach ziemnych, zbożu, migdałach w wilgotnych rejonach tropikalnych. A