Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Przegląd tureckich deserów Przegląd tureckich deserów

22.06.2020

Turcja jest kierunkiem podróży wielu turystów. Plaże i kurorty tego kraju są często wybierane jako miejsce wakacyjnego wypoczynku. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów... WIĘCEJ


Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców

20.06.2020

Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych... WIĘCEJ


Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

18.06.2020

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską... WIĘCEJ


Produkty dla sportowców - izotoniki, odżywki, jogurty i inne. Co mają w składzie? Produkty dla sportowców - izotoniki, odżywki, jogurty i inne. Co mają w składzie?

16.06.2020

Sportowiec potrzebuje znacznych ilości energii oraz wysokiej jakości substancji odżywczych, potrzebnych do odbudowy i ochrony organizmu, w dość krótkim czasie. Istnieje... WIĘCEJ


Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta

13.06.2020

Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy... WIĘCEJ


Kuchnia żydowska Kuchnia żydowska

11.06.2020

Kuchnia żydowska to kuchnia narodowa Żydów - czyli narodu semickiego, zamieszkującego w starożytności obszar Palestyny (określanego wtedy jako Hebrajczycy albo Izraelici),... WIĘCEJ


Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze Warzywa kapustne - gatunki i odmiany, charakterystyka użytkowa, wartości odżywcze

09.06.2020

Warzywa kapustne, czyli rodzina Brassicaceae (kapustowate, krzyżowe) to szczególnie popularne na polskich stołach uprawne surowce roślinne. W rodzinie tej wymienić można... WIĘCEJ


Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie? Jaką rolę spełnia tkanka tłuszczowa w organizmie?

07.06.2020

Większość osób, kojarzy tkankę tłuszczową przede wszystkim jako obszar magazynowania nadmiaru energii w postaci tłuszczu oraz z powstawaniem nadprogramowej masy ciała. Jej... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na letnie sałatki Pomysły kulinarne na letnie sałatki

05.06.2020

Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich... WIĘCEJ


Żywienie pacjentów w szpitalach Żywienie pacjentów w szpitalach

03.06.2020

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i... WIĘCEJ


Przegląd rosyjskich deserów Przegląd rosyjskich deserów

01.06.2020

Rosja to pod względem powierzchni największy kraj na świecie. Kuchnia rosyjska czerpie zatem różnorodność z całej swojej wielokulturowości. Także rosyjskie desery... WIĘCEJ


Działanie witamin zawartych w kosmetykach do pielęgnacji skóry Działanie witamin zawartych w kosmetykach do pielęgnacji skóry

30.05.2020

Coraz więcej dostępnych na rynku kosmetyków do pielęgnacji ciała zawiera składniki aktywne, w tym witaminy, które odpowiadają za zdrowy wygląd i kondycję skóry. Wszystkim... WIĘCEJ


Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego Charakterystyka środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

28.05.2020

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (ŚSSPZ) to (zgodnie z definicją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 roku) produkty,... WIĘCEJ


W jaki sposób pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby na mole W jaki sposób pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby na mole

26.05.2020

Mole spożywcze rozmnażają się w dość szybkim tempie i potrafią być bardzo uciążliwe. Preferują zazwyczaj kuchenne szafki, półki, na których przechowuje się produkty... WIĘCEJ


Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć Kapsaicyna - wszystko, co należy o niej wiedzieć

24.05.2020

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów. Jest aktywnym składnikiem roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). Wytwarzany jest przez nie jako wtórny... WIĘCEJ


Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić

22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy,... WIĘCEJ


Śluz ślimaka - klucz do zdrowej i pięknej cery Śluz ślimaka - klucz do zdrowej i pięknej cery

20.05.2020

Śluz ślimaka to związek biologicznie czynny. Jego pielęgnacyjne właściwości są wykorzystywane w kosmetologii. Zawiera naturalne substancje, takie jak elastyna, kolagen,... WIĘCEJ


Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia

18.05.2020

"Dlaczego jemy?" To pytanie z pewnością nie raz zadał sobie każdy. Wydawać by się mogło, że jedzenie służy wyłącznie do zaspokojenia fizjologicznego głodu. Jednak procesy... WIĘCEJ


Dieta pudełkowa Dieta pudełkowa

16.05.2020

Dieta pudełkowa, nazywana także dietą cateringową, polega na tym, że klient otrzymuje wybraną ilość posiłków na cały dzień, które odpowiednio wcześniej przyrządza dana... WIĘCEJ


Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »