Dzisiaj jest: Niedziela, 12.07.2020 Imieniny: Jana i Gwalberta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

MENU



SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie

30.04.2015

Metale ciężkie to metale a także półmetale najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Terminu tego używa się w odniesieniu do pierwiastków używanych w... WIĘCEJ


Wszystko o pesto Wszystko o pesto

28.04.2015

Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na... WIĘCEJ


Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów? Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów?

26.04.2015

Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a... WIĘCEJ


Porzeczki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Porzeczki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

24.04.2015

Smak porzeczek dla nikogo nie jest zagadką, ale ich wartości odżywcze czy faktyczna różnorodność ich kulinarnych zastosowania może już tak. Pora to zmienić! Porzeczka jest... WIĘCEJ


Aromaty i rozpuszczalniki w żywności - co wolno dodawać producentom? Aromaty i rozpuszczalniki w żywności - co wolno dodawać producentom?

22.04.2015

W produktach żywnościowych mogą znajdować się aromaty i rozpuszczalniki, ale ich stosowanie w produkcji żywności jest obwarowane określonymi wymaganiami prawnymi. Aromaty... WIĘCEJ


Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości

20.04.2015

Masło klarowane jest wciąż mniej popularne od masła tradycyjnego, ale faktycznie coraz więcej osób zaczyna po nie sięgać podczas zakupów (i potem w domu, podczas... WIĘCEJ


Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie

18.04.2015

Sól jest artykułem spożywczym stosowanym jako przyprawa. Sól jest minerałem znanym od dawien dawna. Dzięki soli potrawy nabierają charakterystycznego smaku. Z chemicznego... WIĘCEJ


Najdroższe produkty spożywcze świata Najdroższe produkty spożywcze świata

16.04.2015

Na jedzenie niektórzy z nas przeznaczają więcej, a inni mniej pieniędzy. I dalej; te same produkty przez jednych uznane będą za drogie czy nawet luksusowe, a inni jadają je... WIĘCEJ


Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu? Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu?

14.04.2015

Promieniowanie jest wszechobecnym zjawiskiem na Ziemi. Niemniej tylko niektóre rodzaje promieniowania są dostrzegalne przez człowieka i wykorzystywane w gospodarce.... WIĘCEJ


Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce? Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?

12.04.2015

Gdy w sklepie natrafiamy na niezwykle korzystną promocję jakiś produktów, często decydujemy się na ich zakup w większych niż zwykle ilościach. Czasem nagotujemy zbyt dużo... WIĘCEJ


Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

10.04.2015

Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy... WIĘCEJ


Bezpieczne bieganie. Jak uniknąć kontuzji podczas joggingu? Bezpieczne bieganie. Jak uniknąć kontuzji podczas joggingu?

08.04.2015

Jogging jest modną formą spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Trucht lub bieg w wolnym tempie umożliwia zachowanie dobrej kondycji i samopoczucia. Jogging jest... WIĘCEJ


Dodatki do kawy Dodatki do kawy

06.04.2015

Dodatki do kawy to idealny sposób na urozmaicenie tego napoju, poranka bez którego wielu z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić. Kawa, sama w sobie, jest już pyszna, ale... WIĘCEJ


Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek? Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek?

04.04.2015

Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa... WIĘCEJ


Orientalne makarony Orientalne makarony

02.04.2015

Orientalne makarony stają się w Europie, w tym też w Polsce coraz popularniejsze. Sięgają po nie, nie tylko poszukiwacze nowych smaków, ale też i osoby będące na diecie... WIĘCEJ


Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie

31.03.2015

Tłuszcze (izomery) trans są rodzajem tłuszczów uznawanym za najmniej zdrowy. Jako, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami takich tłuszczów: przemysłowymi - bardzo... WIĘCEJ


Egzotyczne azjatyckie słodkości Egzotyczne azjatyckie słodkości

29.03.2015

Egzotyczne desery, w zależności od tego, jakie konkretne składniki są do ich przygotowania wykorzystywane, możemy, z większą lub mniejszą łatwością, przygotować sami we... WIĘCEJ


Sposób na syte posiłki. Jak jeść mniej i czuć się sytym? Sposób na syte posiłki. Jak jeść mniej i czuć się sytym?

27.03.2015

Jakość żywności i ilość pożywienia dostarczanego do organizmu mają ogromny wpływ zarówno na samopoczucie, jak i na zdrowie. Niektóre składniki pożywienia powodują, że nawet... WIĘCEJ


Brzoskwinie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Brzoskwinie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

25.03.2015

Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny... WIĘCEJ


Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę? Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę?

23.03.2015

Polscy konsumenci nie są wybredni, jeśli chodzi o gatunki mięs. Na liście najczęściej kupowanych mięs znajdują się wieprzowina i drób, w dalszej kolejności wołowina, potem... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | . . . . | 60 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »