Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

MENU



SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Kuchnia mongolska Kuchnia mongolska

02.03.2021

Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić... WIĘCEJ


Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze

28.02.2021

Grzyby uprawne to bardzo popularny produkt spożywczy, który jest chętnie wykorzystywany w gastronomii. W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie wieloma gatunkami... WIĘCEJ


Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej

25.02.2021

Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej to pośrednia ocena stanu zdrowia populacji, która bazuje na sprawdzeniu długości życia, zachorowalności na dane... WIĘCEJ


Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie

23.02.2021

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa... WIĘCEJ


Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków

21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i... WIĘCEJ


Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie

19.02.2021

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia... WIĘCEJ


Chemiczne metody utrwalania żywności Chemiczne metody utrwalania żywności

17.02.2021

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na... WIĘCEJ


Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

15.02.2021

Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie... WIĘCEJ


Masaż leczniczy - jak wpływa na zdrowie? Masaż leczniczy - jak wpływa na zdrowie?

13.02.2021

Masaż to zbiór chwytów i technik manualnych, mechanicznie wpływających na skórę, tkankę podskórną, stawy, mięśnie, narządy i inne układy w organizmie. Masaż zwiększa... WIĘCEJ


Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie

11.02.2021

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa

09.02.2021

Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale... WIĘCEJ


Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać? Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać?

07.02.2021

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty... WIĘCEJ


Kalamina w pielęgnacji skóry Kalamina w pielęgnacji skóry

05.02.2021

Właściwości lecznicze, pielęgnacyjne i odżywcze kalaminy doceniano już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Kosmetyk ten jest wytwarzany z hemimorfitu, czyli kalaminu.... WIĘCEJ


Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?

03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w... WIĘCEJ


Charakterystyka roślin strączkowych Charakterystyka roślin strączkowych

01.02.2021

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań... WIĘCEJ


Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?

30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj... WIĘCEJ


Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze

27.01.2021

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy.... WIĘCEJ


Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)

25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może... WIĘCEJ


Kuchnia bałkańska Kuchnia bałkańska

23.01.2021

Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu... WIĘCEJ


Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze

21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko,... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 80 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »