Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

MENU



SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu? Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu?

08.12.2020

Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w... WIĘCEJ


Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować? Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować?

06.12.2020

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na... WIĘCEJ


Dieta w chorobie niedokrwiennej serca Dieta w chorobie niedokrwiennej serca

04.12.2020

Choroba niedokrwienna serca zwana też jako choroba wieńcowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Choroba pogarsza jakość życia... WIĘCEJ


Hydrolaty w kosmetologii - zastosowanie i właściwości Hydrolaty w kosmetologii - zastosowanie i właściwości

01.12.2020

Hydrolaty to wodne preparaty otrzymywane z roślin podczas pozyskiwania olejków eterycznych w procesie destylacji parą wodną. Często określane są także jako wody kwiatowe... WIĘCEJ


Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych... WIĘCEJ


Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości Ruszczyk kolczasty - charakterystyka i właściwości

27.11.2020

Ruszczyk kolczasty, nazywany też myszopłochem kolczastym (Ruscus aculeatus L.) i "miotłą rzeźnika" (tłumaczone z angielskiego - "butcher's broom") - jest rośliną należącą... WIĘCEJ


Kuchnia szwedzka Kuchnia szwedzka

25.11.2020

Kuchnia szwedzka choć otwarta na wpływy innych kuchni, zazwyczaj opiera się na lokalnych, wartościowych produktach. Szwedzi dbają o to, aby każdy ich posiłek miał... WIĘCEJ


Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne

23.11.2020

Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych,... WIĘCEJ


Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie

21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez... WIĘCEJ


Wpływ ćwiczeń na czynności motoryczne układu pokarmowego Wpływ ćwiczeń na czynności motoryczne układu pokarmowego

19.11.2020

Gimnastyka pozytywnie wpływa na różne elementy związane ze sprawnością człowieka. Zdolności motoryczne to pewne osobnicze cechy uwarunkowane przez organizm. Dotyczą... WIĘCEJ


Charakterystyka warzyw korzeniowych Charakterystyka warzyw korzeniowych

17.11.2020

Warzywa korzeniowe to i niezwykle rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest szeroko stosowana w gastronomii jako element sałatek, surówek i konserw warzywnych.... WIĘCEJ


Przegląd najdziwniejszych potraw świata Przegląd najdziwniejszych potraw świata

15.11.2020

W każdym kraju istnieją odrębne zwyczaje i kultura. Istotny element danego regionu lub narodu stanowi kuchnia. Niektóre oryginalne potrawy zdobyły dużą popularność na całym... WIĘCEJ


Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych

13.11.2020

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane... WIĘCEJ


Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena

11.11.2020

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem jabłek

09.11.2020

Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych,... WIĘCEJ


Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła Witamina B10 (PABA) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła

07.11.2020

Witamina B10 w zasadzie nie jest witaminą, ale tę nazwę umownie zaakceptowano. Tak naprawdę jest to kwas para-aminobenzoesowy, który wchodzi w skład kwasu foliowego... WIĘCEJ


Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie

05.11.2020

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a... WIĘCEJ


Aktywność fizyczna u osób z nadciśnieniem tętniczym Aktywność fizyczna u osób z nadciśnieniem tętniczym

02.11.2020

W Polsce z nadciśnieniem tętniczym zmaga się około 29% ludzi, więc prawie co trzeci dorosły mieszkaniec. Choroba występuje powszechnie nie tylko w Polsce, ale i na całym... WIĘCEJ


Berberyna - charakterystyka i właściwości Berberyna - charakterystyka i właściwości

31.10.2020

Berberyna (BRB) to związek pochodzenia roślinnego należący do grupy izochinolinowych alkaloidów. Występuje w wielu roślinach, takich jak berberys zwyczajny, gorzknik... WIĘCEJ


Kuchnia podhalańska Kuchnia podhalańska

29.10.2020

Podhale to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów region Polski. Góry Tatry, Zakopane i Krupówki to popularne kierunki turystycznych wyjazdów. Oprócz pięknych... WIĘCEJ


  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | . . . . | 80 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »