
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862
MENU
- SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
- ODŻYWIANIE
- PRZEPISY KULINARNE
- KUCHNIA
- DIETY I ODCHUDZANIE
- FITNESS I URODA
- KALKULATORY
- Kalkulator BMI
- Kalkulator BMI dla dzieci i młodzieży
- Kalkulator BAI - Wskaźnik Otłuszczenia Ciała
- Kalkulator WHR
- Kalkulator spalania kalorii
- Kalkulator PPM - Podstawowa Przemiana Materii
- Kalkulator CPM - Całkowita Przemiana Materii
- Kalkulator zawartości alkoholu we krwi
- Kalkulator miar i wag kuchennych
- Kalkulator idealnej wagi
- Kalkulator odchudzania i przybierania na wadze
- Kalkulator zawartości tkanki tłuszczowej
- Kalkulator zapotrzebowania na witaminy i minerały
- Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki
- Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
- Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje
- POLECAMY
OSTATNIO DODANE PRZEPISY
- Dyniowe spice latte »
- Puszysty sernik z bezą »
- Zupa z kurkami »
- Tiramisu z mascarpone »
- Kurczak Tikka Masala »
- Zupa krem z dyni i gruszki »
- Zupa czosnkowa »
- Szparagi w boczku »
- Pstrąg zapiekany z kaparami i z ziemniaczkami »
- Sałatka z fasolką szparagową, tuńczykiem, jajami i ryżem »
- Ryż z owocami morza i szafranem »
- Tradycyjna pascha wielkanocna »
- Sałatka z dorszem, warzywami i kaszą bulgur »
- Śledzie w kożuchu »
- Pęczakowa kutia wigilijna »
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
- Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku? Warzywa - dla jednych ulubiony...
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku?
Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie....
- Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie Z wyjątkowych właściwości grzybów...
Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu...
- Jak oszczędzać pieniądze w kuchni? Chcąc oszczędzać pieniądze, warto...
Jak oszczędzać pieniądze w kuchni?
Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne...
- Dieta w chorobach neurologicznych Choroby neurologiczne są wynikiem...
Dieta w chorobach neurologicznych
Choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i stanowią narastający problem społeczny, medyczny oraz ekonomiczny. Do...
POZOSTAŁE ARTYKUŁY

01.02.2021
Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań... WIĘCEJ

30.01.2021
Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj... WIĘCEJ

27.01.2021
Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy.... WIĘCEJ

25.01.2021
Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może... WIĘCEJ

23.01.2021
Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu... WIĘCEJ

21.01.2021
Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko,... WIĘCEJ

19.01.2021
Miedź stanowi jeden z głównych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jej zawartość w organizmie szacuje się na ok. 1,4-2,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Zlokalizowana... WIĘCEJ

17.01.2021
Kwiat lotosu jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych, a zarazem najstarszych roślin Wschodu. To symbol czystości, skromności, mądrości. Pięknie ozdabia ogrody, i ma... WIĘCEJ

15.01.2021
Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć... WIĘCEJ

13.01.2021
Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących... WIĘCEJ

11.01.2021
Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej... WIĘCEJ

09.01.2021
Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z... WIĘCEJ

07.01.2021
Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie... WIĘCEJ

05.01.2021
Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i... WIĘCEJ

03.01.2021
Laktoferyna jest białkiem serwatkowym mleka, które należy do grupy glikoprotein. Występuje zarówno w mleku ludzkim, jak i krowim. Jej największe ilości znajdują się jednak... WIĘCEJ

01.01.2021
Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów... WIĘCEJ

31.12.2020
Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach,... WIĘCEJ

29.12.2020
Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt... WIĘCEJ

27.12.2020
Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty... WIĘCEJ

22.12.2020
Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w... WIĘCEJ
NOWOŚCI PRODUKTOWE

Producent: Helio
W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t
NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nicola Temple
Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie
POPULARNE ARTYKUŁY
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Przewodnik po serach żółtych
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Szparagi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
POPULARNE PRZEPISY
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Zupa parzucha
Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Por...Kremowy sos szparagowy
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w...Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Potrawka z indyka z warzywami
Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka...Placek orzechowy w cieście francuskim
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na...
CZY WIESZ, ŻE
OSTATNIO NA FORUM
LOSOWA DIETA
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowychZałożenia diety w chorobach trzustki i dróg żółciowych: Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umiarkowanej objętości (bez przejadania... WIĘCEJ