Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Co to jest żywność ekologiczna? Co to jest żywność ekologiczna?

22.02.2010

Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej i oznacza między innymi... WIĘCEJ


Wymienniki węglowodanowe Wymienniki węglowodanowe

05.02.2010

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów. Stosowanie wymienników węglowodanowych zwanych też jednostkami chlebowymi ułatwia... WIĘCEJ


Mity i fakty na temat odchudzania Mity i fakty na temat odchudzania

12.01.2010

Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagę. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i... WIĘCEJ


Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy.... WIĘCEJ


Wolne rodniki Wolne rodniki

07.12.2009

Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami... WIĘCEJ


Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia Slow food - czyli odpowiedź na fast food i styl życia

20.11.2009

Angielskie słowo "fast" znaczy szybko, pośpiesznie, lekkomyślnie, a "food" to jedzenie, żywność. I taka właśnie jest nasza codzienność - żyjemy i jemy w pośpiechu, w sposób... WIĘCEJ


Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie Oleje roślinne rafinowane - rodzaje i zastosowanie

12.11.2009

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas... WIĘCEJ


Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze Czekolada - właściwości, historia, rodzaje i wartości odżywcze

29.10.2009

Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim... WIĘCEJ


Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje Co to jest nadwaga i otyłość, przyczyny i konsekwencje

13.10.2009

Nadwaga określa nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, wybiegający ponad przyjęte normy i prowadzący w efekcie do przyrostu wagi ciała, natomiast otyłość jest to... WIĘCEJ


Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i... WIĘCEJ


Interakcje pomiędzy żywnością a lekami Interakcje pomiędzy żywnością a lekami

03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów... WIĘCEJ


Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e.,... WIĘCEJ


Zmysł smaku i rodzaje smaków Zmysł smaku i rodzaje smaków

29.07.2009

Smak jest jednym z pięciu zmysłów, w jaki został wyposażony człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które nam odpowiadają oraz te, których... WIĘCEJ


Zafałszowania w żywności Zafałszowania w żywności

08.07.2009

Zafałszowanie żywności polega m.in. na zmianie składu artykułu, ukryciu wad jakościowych, ukryciu jego rzeczywistego składu, albo podaniu nieprawdy na opakowaniu. Produkty... WIĘCEJ


Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo... WIĘCEJ


Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo... WIĘCEJ


Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm Układ pokarmowy - jak trawiony jest pokarm

20.05.2009

Trawienie polega na enzymatycznym rozkładzie dużych cząsteczek pokarmowych związków organicznych (białek, tłuszczów, węglowodanów) na substancje małocząsteczkowe,... WIĘCEJ


Zasady zdrowego grillowania Zasady zdrowego grillowania

22.04.2009

Ciężko jest znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Choć grill i wszystko co z nim związane zawitał do Polski dopiero w latach 90., zdążył już... WIĘCEJ


Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki

07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje... WIĘCEJ


Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji? Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji?

28.03.2009

Przy wadze zaledwie 1400 gram - co równa się 2% całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »