Dzisiaj jest: Sobota, 20.08.2022 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

MENU



SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »



NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POZOSTAŁE ARTYKUŁY

Termiczne metody utrwalania żywności Termiczne metody utrwalania żywności

11.01.2021

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej... WIĘCEJ


Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią

09.01.2021

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z... WIĘCEJ


Dieta w leczeniu dyslipidemii Dieta w leczeniu dyslipidemii

07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie... WIĘCEJ


Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów

05.01.2021

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i... WIĘCEJ


Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii

03.01.2021

Laktoferyna jest białkiem serwatkowym mleka, które należy do grupy glikoprotein. Występuje zarówno w mleku ludzkim, jak i krowim. Jej największe ilości znajdują się jednak... WIĘCEJ


Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa

01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na dania z kalafiora Pomysły kulinarne na dania z kalafiora

31.12.2020

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach,... WIĘCEJ


Zanieczyszczenia biologiczne żywności Zanieczyszczenia biologiczne żywności

29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt... WIĘCEJ


Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała? Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała?

27.12.2020

Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty... WIĘCEJ


Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki? Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki?

22.12.2020

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w... WIĘCEJ


Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie

20.12.2020

Dziewannę stosowano od czasów starożytnych. Roślina występuje w różnych regionach świata, także w Polsce. Dziewanna, bo o niej mowa, liczy ponad 300 gatunków. Ze względu na... WIĘCEJ


Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne

18.12.2020

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i... WIĘCEJ


Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię

16.12.2020

Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny... WIĘCEJ


Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą

14.12.2020

Sport to nieodzowna część zdrowego stylu życia. Regularny wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele korzyści i ma duże znaczenie w przypadku ludzi chorych na cukrzycę. Sport... WIĘCEJ


Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne

12.12.2020

Otyłość to choroba przewlekła, która cechuje się nadmierną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie (u kobiet powyżej 30% masy ciała, u mężczyzn powyżej 25% masy ciała).... WIĘCEJ


Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

10.12.2020

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji... WIĘCEJ


Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu? Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu?

08.12.2020

Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w... WIĘCEJ


Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować? Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować?

06.12.2020

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na... WIĘCEJ


Dieta w chorobie niedokrwiennej serca Dieta w chorobie niedokrwiennej serca

04.12.2020

Choroba niedokrwienna serca zwana też jako choroba wieńcowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Choroba pogarsza jakość życia... WIĘCEJ


Hydrolaty w kosmetologii - zastosowanie i właściwości Hydrolaty w kosmetologii - zastosowanie i właściwości

01.12.2020

Hydrolaty to wodne preparaty otrzymywane z roślin podczas pozyskiwania olejków eterycznych w procesie destylacji parą wodną. Często określane są także jako wody kwiatowe... WIĘCEJ


  | 1 | . . . . | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | . . . . | 82 |  


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ


Wszystkie »

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ


Wszystkie »

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »