Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
MENU
- SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
- ODŻYWIANIE
- PRZEPISY KULINARNE
- KUCHNIA
- DIETY I ODCHUDZANIE
- FITNESS I URODA
- KALKULATORY
- Kalkulator BMI
- Kalkulator BMI dla dzieci i młodzieży
- Kalkulator BAI - Wskaźnik Otłuszczenia Ciała
- Kalkulator WHR
- Kalkulator spalania kalorii
- Kalkulator PPM - Podstawowa Przemiana Materii
- Kalkulator CPM - Całkowita Przemiana Materii
- Kalkulator zawartości alkoholu we krwi
- Kalkulator miar i wag kuchennych
- Kalkulator idealnej wagi
- Kalkulator odchudzania i przybierania na wadze
- Kalkulator zawartości tkanki tłuszczowej
- Kalkulator zapotrzebowania na witaminy i minerały
- Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki
- Kalkulator zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne
- Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów - interpretacja, normy, proporcje
- POLECAMY
OSTATNIO DODANE PRZEPISY
- Świąteczny żurek »
- Chłodnik litewski z jajkiem »
- Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim »
- Dyniowe spice latte »
- Puszysty sernik z bezą »
- Zupa z kurkami »
- Tiramisu z mascarpone »
- Kurczak Tikka Masala »
- Zupa krem z dyni i gruszki »
- Zupa czosnkowa »
- Szparagi w boczku »
- Pstrąg zapiekany z kaparami i z ziemniaczkami »
- Sałatka z fasolką szparagową, tuńczykiem, jajami i ryżem »
- Ryż z owocami morza i szafranem »
- Tradycyjna pascha wielkanocna »
NAJNOWSZE ARTYKUŁY
- Pomysły na fit śniadanie - jak wykorzystać chleb razowy i płatki owsiane? Wzrost świadomości dotyczącej wpływu...
Pomysły na fit śniadanie - jak wykorzystać chleb razowy i płatki owsiane?
Wzrost świadomości dotyczącej wpływu diety na zdrowie i samopoczucie sprawia, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzach....

- Najczęstsze pytania o CBD Produkty z CBD cieszą się sporym...
Najczęstsze pytania o CBD
Produkty z CBD cieszą się sporym zainteresowaniem - blisko 20% Polaków uczestniczących w badaniu opinii publicznej na panelu Ariadna miało już...

- Dieta przy Hashimoto - co jest najważniejsze? W obliczu choroby Hashimoto,...
Dieta przy Hashimoto - co jest najważniejsze?
W obliczu choroby Hashimoto, odpowiednio dobrana dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w zarządzaniu symptomami i ogólnym stanem zdrowia. Zarządzanie...

- 5 mitów o konopiach, które powinieneś poznać i zapomnieć Na przyjmowanie CBD (kannabidiol) z...
5 mitów o konopiach, które powinieneś poznać i zapomnieć
Na przyjmowanie CBD (kannabidiol) z każdym rokiem decyduje się coraz więcej osób. Jednocześnie wokół tej substancji narosło sporo mitów. W...

POZOSTAŁE ARTYKUŁY
Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie29.12.2008
Drzewa oliwne były uprawiane od czasów starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w... WIĘCEJ
Smażenie27.12.2008
Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C,... WIĘCEJ
Czym różni się kefir od jogurtu11.12.2008
Napoje z mleka poddanego ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej, z ewentualnym współdziałaniem drożdży, stanowią od niepamiętnych czasów formę utrwalonych postaci... WIĘCEJ
Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów11.12.2008
Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i... WIĘCEJ
Alergia pokarmowa11.12.2008
Nieżyt nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem alergii... WIĘCEJ
Zatrucia grzybami11.12.2008
Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym. W krajach zachodnich, gdzie grzyby... WIĘCEJ
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności11.12.2008
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub... WIĘCEJ
Metody utrwalania żywności10.12.2008
Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności... WIĘCEJ
Co zrobić aby zapobiec stratom witamin08.12.2008
Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin... WIĘCEJ
Probiotyki i prebiotyki08.12.2008
Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu... WIĘCEJ
Woda mineralna a woda źródlana - różnice07.12.2008
Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych... WIĘCEJ
Bioflawonoidy06.12.2008
Bioflawonoidy są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, najczęściej żółte i bezbarwne barwniki roślin, rozpuszczalne w wodzie "towarzysze broni" witaminy C.... WIĘCEJ
Dioksyny w żywności05.12.2008
Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona symbolicznie TCDD. Zalicza się do... WIĘCEJ
Prawidłowa waga do wzrostu05.12.2008
Prawidłowa waga do wzrostu. Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić... WIĘCEJ
Rodzaje herbat04.12.2008
Ojczyzną herbaty są Chiny, gdzie jest uprawiana od ponad pięciu tysięcy lat. Następnie zaczęli uprawiać herbatę Japończycy, Koreańczycy i ludy południowo - wschodniej Azji.... WIĘCEJ
Promile alkoholu we krwi04.12.2008
W polskim prawie dopuszczalna zawartość alkoholu we krwi wynosi do 0.2 promila [?], zawartość od 0.2 do 0.5 promila jest traktowana jako stan po spożyciu alkoholu,... WIĘCEJ
Etapy zrzucania wagi04.12.2008
Często po pierwszych dnia odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu tłuszczu możemy mówić... WIĘCEJ
Okołodobowy rytm biologiczny organizmu03.12.2008
Organizm człowieka znajduje się w homeostazie, co oznacza: stałość warunków fizyko-chemicznych, pH, temperatury, ciśnienia osmotycznego. Homeostaza określa zakres wartości,... WIĘCEJ
Mrożonki owocowe i warzywne03.12.2008
Sezon na mrożonki to przede wszystkim zima i wczesna wiosna. Zeszłoroczne warzywa i owoce są już wtedy mało wartościowe, a nowych jeszcze nie ma; brakuje też wielu dodatków... WIĘCEJ
NOWOŚCI PRODUKTOWE
Czereśnie suszoneProducent: Helio
W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t
NOWOŚCI WYDAWNICZE
Jedzenie emocjonalneJulie M. Simon
Wydawnictwo: Vital
Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper
POPULARNE ARTYKUŁY
Przegląd rosyjskich deserów
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna - dlaczego potrzebujesz tego urządzenia
Pomysły kulinarne na dania z kaszą gryczaną
Przewodnik po serach żółtych
Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
Zielona bakteria na paznokciu - przyczyny i leczenie
Kuchnia boliwijska
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
POPULARNE PRZEPISY
Galareta z nóżek wieprzowych z warzywami
Golonkę i nóżki umyj i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj...
Kawowa rolada bezowa z advocatem
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania...
Łosoś w galarecie
Do garnka wlej 2 litry wody, włóż włoszczyznę, listek laurowy i ziele...
Zrazy rybne
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem. Z...
Potrawka z indyka z warzywami
Rozpuść połowę masła oraz oleju na dużej patelni, dodaj kotlety z indyka...
Zapiekanka mazurska
Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i lekko podgotuj....
Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...
Świąteczny bigos po śląsku
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać...
CZY WIESZ, ŻE
OSTATNIO NA FORUM
LOSOWA DIETA
Dieta japońskaZałożenia - dieta japońska: Dieta japońska według autorów książki Naomi Moriyamy i Williama Doyle'a ma ambicję zrewolucjonizować przyzwyczajenia żywieniowe dzięki nauce, jak delektować się jedzeniem. To właśnie w Japonii, w porównaniu z innymi uprzemysłowionymi krajami, jest najmniej osób otyłych (stanowią one zaledwie 4% ludności, w USA otyła... WIĘCEJ
Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!