Dzisiaj jest: Poniedziałek, 03.08.2020 Imieniny: Lidii i Augusta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie
01.08.2020

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest już od czasów starożytności. Nazywana jest także drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie rośliny, w czasie degustacji przypominają smak chrzanu. Z uwagi na wartościowy skład oraz wielostronne zastosowani



Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny 
Wartości odżywcze mięsa z dziczyzny
30.07.2020

Mięso z dziczyzny rządziło dawniej na polskich stołach oraz uchodziło za specjał kuchni polskiej. Dzisiaj, jada się go dużo mniej. Konsumenci najczęściej sięgają po wieprzowinę lub drób z hodowli przemysłowej. To błąd. Dziczyzna to mięso bardzo warto



Zastosowanie mocznika w kosmetologii 
Zastosowanie mocznika w kosmetologii
28.07.2020

Mocznik jest jedną z najskuteczniejszych substancji nawilżających stosowanych w kosmetologii. Zapewnienie odpowiedniego stanu nawilżenia skóry sprawia, że wygląda ona młodo, zdrowo oraz jest prawidłowo przygotowana na przyjęcie innych substancji akty



Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych 
Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych
26.07.2020

Coraz większa świadomość prawidłowych zasad żywienia oraz łatwiejsze diagnozowanie różnych zaburzeń działania układu pokarmowego prowadzi do wyboru zmodyfikowanych diet i sposobów żywienia. O ile modyfikacje eliminacyjne diet są wskazane u osób z ni



Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe 
Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe
24.07.2020

Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien



Charakterystyka warzyw dyniowatych 
Charakterystyka warzyw dyniowatych
23.07.2020

Warzywa dyniowate, czyli rodzina Cucurbitaceae (dyniowate) to popularne surowce roślinne, często mylnie kojarzone wyłącznie z gatunkiem dynia olbrzymia. Jednak dyniowate to duża rodzina, w której znaleźć można między innymi warzywa takie jak ogórki,



Mleko w kosmetykach. Jak wpływa na urodę? 
Mleko w kosmetykach. Jak wpływa na urodę?
18.07.2020

Właściwości pielęgnacyjne mleka znano już w czasach starożytnych. Mleko, serwatka, a także siara to składniki wielu preparatów. Białka mleka w szamponach i odżywkach, nadają włosom blasku, wzmacniają je i chronią przed rozdwajaniem się końcówek. Lipi



Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Zsiadłe mleko - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.07.2020

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz



Kuchnia śląska 
Kuchnia śląska
14.07.2020

Kluski śląskie, karbinadle, ciapkapusta czy krupniok... Na pewno nie jedna osoba z ochotą skosztowałby tych regionalnych przysmaków kuchni śląskiej. Mało osób docenia jej różnorodność, ponieważ potrawy śląskie coraz rzadziej goszczą na naszych stołac



Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne
12.07.2020

Olej rydzowy (lniankowy) to olej otrzymywany z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa). Ze względu na nazwę, często błędnie utożsamia się go jako olej otrzymany z grzybów. Olej rydzowy otrzymywany jest na drodze tłoczenia nasion na zimno. Lniczni



Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie 
Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie
10.07.2020

Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn



Szparagi w boczku 
Szparagi w boczku
09.07.2020

dania mięsneprzystawki i zakąski

Kuchnia: niemiecka

Dodany przez: Robson


mniej niż 30 minut 1 porcja

trudność

kaloryczność




Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty 
Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty
08.07.2020

W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celeb



Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać 
Składniki kosmetyków, których zawartości w składzie należy unikać
06.07.2020

Z każdym rokiem wzrasta popyt na kosmetyki, zawierające wyłącznie naturalne składniki. Nie podrażniają one skóry, nie uczulają i wykazują szerokie działanie pielęgnacyjne. Jednak wiele produktów dostępnych na rynku zawiera w składzie syntetyczne skła



Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów 
Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów
02.07.2020

Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposó



Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
29.06.2020

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes



Trening funkcjonalny - co powinno się o nim wiedzieć? 
Trening funkcjonalny - co powinno się o nim wiedzieć?
24.06.2020

Ćwiczenia funkcjonalne rozwijają, trenują mięśnie oraz mogą pomóc sprawniej i bezpieczniej wykonywać codzienne czynności. Dla wielu ludzi, treningi są metodą na podtrzymanie bądź polepszenie jakości życia. Właśnie na tym skupia się sprawność funkcjon



Przegląd tureckich deserów 
Przegląd tureckich deserów
22.06.2020

Turcja jest kierunkiem podróży wielu turystów. Plaże i kurorty tego kraju są często wybierane jako miejsce wakacyjnego wypoczynku. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, połu



Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców 
Żurawina z Polski czy chińskie jagody goji? Porównanie owoców
20.06.2020

Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych związków. Dobrym przykładem są popularne w Polsce jagody goji, które pod względem wart



Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.06.2020

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 381 |