Dzisiaj jest: Sobota, 16.01.2021 Imieniny: Marcelego i Włodzimierza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Produkty odświeżające oddech 
Produkty odświeżające oddech
13.01.2021

Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących z nieprzyjemnym oddechem znalazły się m.in. szałwia, ocet jabłkowy, natka pie



Termiczne metody utrwalania żywności 
Termiczne metody utrwalania żywności
11.01.2021

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej temperatury możliwe jest zahamowanie, lub ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, w



Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią 
Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią
09.01.2021

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych wśród ludzi na całym świecie. Paso



Dieta w leczeniu dyslipidemii 
Dieta w leczeniu dyslipidemii
07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg



Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów 
Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów
05.01.2021

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i odświeżającego aromatu. Polepszają ich smak i mają też zbawienny wpływ na zdr



Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii 
Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii
03.01.2021

Laktoferyna jest białkiem serwatkowym mleka, które należy do grupy glikoprotein. Występuje zarówno w mleku ludzkim, jak i krowim. Jej największe ilości znajdują się jednak w siarze, a za jej wytwarzanie w gruczole sutkowym odpowiadają dwa hormony - p



Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa 
Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa
01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości



Pomysły kulinarne na dania z kalafiora 
Pomysły kulinarne na dania z kalafiora
31.12.2020

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec



Zanieczyszczenia biologiczne żywności 
Zanieczyszczenia biologiczne żywności
29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa



Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała? 
Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała?
27.12.2020

Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty sposób można odczytać także inne parametry, np. BMI, wiek metaboliczny, stan



Zupa z kurkami 
Zupa z kurkami
22.12.2020

zupy

Kuchnia: polska

Dodany przez: NutriAdvicerka


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Tiramisu z mascarpone 
Tiramisu z mascarpone
22.12.2020

ciasta i desery

Kuchnia: włoska

Dodany przez: Rokl


30-45 minut 6 - 8 porcji

trudność

kaloryczność




Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki? 
Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki?
22.12.2020

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k



Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
20.12.2020

Dziewannę stosowano od czasów starożytnych. Roślina występuje w różnych regionach świata, także w Polsce. Dziewanna, bo o niej mowa, liczy ponad 300 gatunków. Ze względu na specyficzne właściwości, zyskała uznanie w fitoterapii jako funkcjonalny środ



Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne
18.12.2020

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja



Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię 
Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię
16.12.2020

Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i



Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą 
Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą
14.12.2020

Sport to nieodzowna część zdrowego stylu życia. Regularny wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele korzyści i ma duże znaczenie w przypadku ludzi chorych na cukrzycę. Sport może być jednym z elementów terapii choroby, ponieważ pomaga w kontroli glikemii



Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne 
Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne
12.12.2020

Otyłość to choroba przewlekła, która cechuje się nadmierną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie (u kobiet powyżej 30% masy ciała, u mężczyzn powyżej 25% masy ciała). Jest to stan patologiczny, który prowadzi do uszkodzenia i nieprawidłowego funkcj



Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie
10.12.2020

Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji Południowej. Pozyskiwana z niej przyprawa eksportowana jest na cały świat. Uważa się, że



Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu? 
Jak trwale usunąć pozostałości plam po jedzeniu i piciu?
08.12.2020

Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 385 |