Dzisiaj jest: Piątek, 30.10.2020 Imieniny: Zenobii i Przemysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kuchnia podhalańska 
Kuchnia podhalańska
29.10.2020

Podhale to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów region Polski. Góry Tatry, Zakopane i Krupówki to popularne kierunki turystycznych wyjazdów. Oprócz pięknych górskich krajobrazów na szczególną uwagę zasługuje także tradycyjna kuchnia podhal



Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie 
Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie
27.10.2020

Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy



Charakterystyka warzyw rzepowatych 
Charakterystyka warzyw rzepowatych
25.10.2020

Warzywa rzepowate to grupa surowców roślinnych, która jest stosowana szeroko w gastronomii jako element sałatek, surówek oraz konserw warzywnych. Wśród warzyw rzepowatych można wymienić popularną rzodkiew zwyczajną (rzodkiewkę), oraz mniej znane, tak



Jak utrzymywać czystość w kuchni? 
Jak utrzymywać czystość w kuchni?
23.10.2020

Kuchnia jest miejscem, w którym o czystość i porządek powinno się szczególnie zatroszczyć. Należy dbać o właściwe warunki podczas robienia posiłków i o sprzątanie po ich przygotowaniu. Pomieszczenie to jest narażone w największym stopniu na wzrost or



Metody oceny aktywności fizycznej 
Metody oceny aktywności fizycznej
21.10.2020

Metody oceny poziomu aktywności fizycznej pozwalają ocenić stan zdrowia oraz ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i metabolicznych. Są one także pomocne podczas przygotowywania zaleceń żywieniowych i służą odpowiedniemu dopasowaniu poziomu aktyw



Produkty działające moczopędnie 
Produkty działające moczopędnie
19.10.2020

Istnieją naturalne produkty, głównie są to zioła, które mogą wpływać na zwiększenie dobowego wydalania moczu. Oprócz nasilenia diurezy mogą również sprzyjać usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, a poza tym mają wiele innych korzystnych właściwości zdro



Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej z czarnuszki - charakterystyka i właściwości zdrowotne
17.10.2020

Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej (łac. Nigella sativa L.). Od starożytności był wykorzystywany jako zamiennik pieprzu w kuchni indyjskiej, egipskiej oraz wśród Greków i Rzymian. Swoje zastosowanie znalazł ró



Złoto i srebro w kosmetykach - jak wpływają na urodę? 
Złoto i srebro w kosmetykach - jak wpływają na urodę?
15.10.2020

Złoto i srebro - wielu ludziom kojarzą się z luksusem, bogactwem oraz dobrobytem. Są cenione przez kobiety za piękno, a przez mężczyzn za ich utrzymującą się wartość. Aktualnie produkty te są coraz częściej wykorzystywane jako dodatki do kosmetyków.



Pomysły kulinarne na dania z grzybami 
Pomysły kulinarne na dania z grzybami
13.10.2020

Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi



Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Arnika - właściwości zdrowotne i zastosowanie
11.10.2020

Arnika górska to roślina lecznicza, której właściwości lecznicze znano już wieki temu. Wykorzystywano ją głównie jako lek przeciwbólowy oraz przeciwzapalny. Surowcem zielarskim są najczęściej żółte kwiaty, zawierające specyficzne bioaktywne związki.



Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Trufle - rodzaje, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
10.10.2020

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat



Żywienie w chorobach nerek 
Żywienie w chorobach nerek
07.10.2020

Nerki to narząd układu moczowo- płciowego, którego główną rolą jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki umożliwiają utrzymanie homeostazy organizmu oraz produkują niektóre hormony. Do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia konieczne są prawidłowo funkc



Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu? 
Jakie czynniki wpływają na zapotrzebowanie energetyczne organizmu?
05.10.2020

Zapotrzebowanie organizmu na energię to ilość energii zawartej w pożywieniu, która konieczna jest do utrzymania prawidłowego bilansu energetycznego, związanego z utrzymaniem masy i składu ciała oraz wykonywaną aktywnością fizyczną. Zapotrzebowanie en



Kuchnia rumuńska 
Kuchnia rumuńska
03.10.2020

Kuchnia rumuńska stanowi kompozycję dań wywodzących się z przeróżnych tradycji. Na jej ukształtowanie znacząco wpłynęła kultura osmańska, węgierska, serbska oraz niemiecka. W kraju tym jada się potrawy proste, kaloryczne, a do tego bardzo smaczne. Cz



Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie 
Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie
01.10.2020

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec



Kosmetyki naturalne i organiczne - na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? 
Kosmetyki naturalne i organiczne - na co zwrócić uwagę przy ich zakupie?
29.09.2020

Konsumenci, którzy poszukują naturalnych kosmetyków, często skłaniają się ku ładnemu opisowi na opakowaniu, natomiast piękna roślinka pogłębia dodatkowo odczucie naturalności produktu, ale czy można zaufać takiemu kosmetykowi? Ile jest w nich natury



Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności 
Przegląd substancji zagęszczających i żelujących stosowanych w żywności
27.09.2020

Substancje zagęszczające (zagęstniki) to związki chemiczne dodawane do żywności celem poprawy gęstości danych produktów. Dzięki zdolności wiązania znacznych ilości wody zwiększają lepkość produktów i poprawiają ich gęstość. Substancje żelujące to sub



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów 
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak p



Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek 
Buddha bowl - pomysły kulinarne na pełnowartościowy posiłek
23.09.2020

Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień, dlaczego nazwa ta odnosi się do Buddy. Może pochodzić z przedstawienia zbilansow



Żywienie w samolocie i w kosmosie 
Żywienie w samolocie i w kosmosie
21.09.2020

Pożywienie wydawane w samolotach powinno być bezpieczne, odpowiednio przyrządzone i przede wszystkim zdrowe. Zależy to także od oferty usług linii lotniczych. Z kolei posiłki kosmiczne przypominają te, które jada się na Ziemi. Powinny one zapewniać k



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 382 |