WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo
Granat to niezwykle smaczny egzotyczny owoc, którego wartości odżywcze i właściwości sprawiają, iż z pewnością warto włączyć go do diety - niezależnie od tego, czy liczymy na co dzień spożywane kalorie czy nie. Choć do spożywania granatów zniechęca i
Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzys
Coraz popularniejsze w naszym kraju nerkowce mają niezwykle wiele wartości odżywczych. Choć dostarczają, jak inne orzechy, sporej ilości kalorii, nie należy obawiać się ich spożywania (nawet jeśli dbamy o sylwetkę czy nawet jesteśmy na diecie redukcy
Wiśnie to lekko kwaśne sezonowe owoce, których smak zna każdy z nas. Mają małą zawartość kalorii, co w połączeniu z ich wieloma prozdrowotnymi właściwościami sprawia, że wiśnie stanowią przekąskę idealną! Przekąskę oraz dodatek do różnych dań, gdyż i
Masło orzechowe (produkowane z orzeszków arachidowych) jest produktem niezwykle popularnym i cenionym za smak i wartości odżywcze w kuchni amerykańskiej. Wynalezione zostało w XIX wieku i co ciekawe, przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, zwole
Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy
Smak porzeczek dla nikogo nie jest zagadką, ale ich wartości odżywcze czy faktyczna różnorodność ich kulinarnych zastosowania może już tak. Pora to zmienić! Porzeczka jest rodzajem krzewu należącym do rodziny tzw. agrestowatych (tak naprawdę, zielony
Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,
Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny smak i aromat, czyli, innymi słowy, jest po prostu pyszna! Ponadto, gama jej ku
Soczewica to, tak jak inne strączkowe, roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pomimo dużych wartości odżywczych w naszym kraju jest wciąż niezbyt popularna. Kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich, a szkoda, bo soczew
Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s
O tym, za maliny są smaczne, wie każdy z nas. Warto jednak poznać też ich wartości odżywcze (a więc i właściwości lecznicze), pochodzenie oraz co może okazać się interesujące, kilka związanych z nimi ciekawostek. Im więcej wiemy, tym bardziej świadom
Dynia jest warzywem sezonowym, którego obecność w naszej diecie jest nie do przecenienia - dynia ma mało kalorii, ale wiele wartości odżywczych. Tym samym stanowi idealny składnik menu osób dbających o zdrowie i figurę. Choć pochodzi z Ameryki Północ
O tym, że ananasy są pyszne, wie chyba każdy - zdaje się, że są to jedne z najpopularniejszych owoców egzotycznych w naszym kraju. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze (i nie chodzi tu tylko o kalorie) maja ananasy, a t
Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go
Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach - są tanie i dostępne przez okrągły rok, mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne, a szeroka gama ich możliwych zastosowań w kuchni pozwala na korzystanie z nich bez nar
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to
Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się d
Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on