Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.02.2014

Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz



Cebula - starożytne lekarstwo 
Cebula - starożytne lekarstwo
21.12.2013

Większość z nas podczas choroby zastanawia się czy istnieje jakieś skuteczne remedium, które mogłoby szybko wyleczyć daną dolegliwość. Udajemy się wówczas do lekarza, który często przepisuje nam antybiotyk. Antybiotyki oprócz działania bakteriobójcze



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Ostropest plamisty - właściwości zdrowotne. Wpływ na wątrobę 
Ostropest plamisty - właściwości zdrowotne. Wpływ na wątrobę
06.12.2013

Większość z nas miała sposobność oglądać reklamy leków wspomagających działanie wątroby. Samych tego typu produktów, jak i promujących je producentów leków i suplementów, jest coraz więcej. Czy naprawdę wspomaganie się suplementami diety wzbogaconymi



Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.11.2013

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l



Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo 
Pyłek pszczeli - naturalne lekarstwo
29.10.2013

Naturalny pokarm jest najlepszym wyborem dla zdrowia i urody. Jednym z nich jest pyłek pszczeli, który słynie z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych. Sekret jego działania jest bardzo prosty. Pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiato



Morele i suszone morele - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Morele i suszone morele - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.07.2013

Morele to okrągłe lub lekko jajkowate owoce pestkowe o wielkości 4-8 cm. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Bardzo długo sądzono, że morela pochodzi z Armenii, stąd jej łacińska nazwa Pruna Armenica. Dzisiaj wiadomo,



Grejpfruty - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Grejpfruty - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
06.02.2013

Grejpfruty zostały sprowadzone i zadomowione pod koniec XVIII wieku na karaibskiej wyspie Barbados. W stanie dzikim nie występuje, powszechnie sądzi się, że grejpfrut to naturalna krzyżówka owocu pomelo (który wyglądem bardzo przypomina grejpfruta) o



Cytryna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Cytryna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.03.2012

Cytryna należy do owoców z rodziny rutowatych. Cytryna znana jest głównie z dużej zawartości witaminy C, ale zawiera również inne składniki biologicznie czynne ważne dla naszego zdrowia i urody. Drzewa na których wyrastają cytryny dorastają do 5 metr



Pomarańcze - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pomarańcze - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.12.2011

Pomarańcze (pomarańcza) należą do owoców z rodziny cytrusowych. Owoce są cenione nie tylko za wspaniały smak i charakterystyczny aromat ale też za wartości odżywcze, zwłaszcza zawarte w niej witaminy, w tym bardzo cenną witaminę C. Najbardziej popula



Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiem



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |   »