WYNIKI WYSZUKIWANIA

Wiśnie to lekko kwaśne sezonowe owoce, których smak zna każdy z nas. Mają małą zawartość kalorii, co w połączeniu z ich wieloma prozdrowotnymi właściwościami sprawia, że wiśnie stanowią przekąskę idealną! Przekąskę oraz dodatek do różnych dań, gdyż i

Masło orzechowe (produkowane z orzeszków arachidowych) jest produktem niezwykle popularnym i cenionym za smak i wartości odżywcze w kuchni amerykańskiej. Wynalezione zostało w XIX wieku i co ciekawe, przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, zwole

Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy

Smak porzeczek dla nikogo nie jest zagadką, ale ich wartości odżywcze czy faktyczna różnorodność ich kulinarnych zastosowania może już tak. Pora to zmienić! Porzeczka jest rodzajem krzewu należącym do rodziny tzw. agrestowatych (tak naprawdę, zielony

Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,

Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny smak i aromat, czyli, innymi słowy, jest po prostu pyszna! Ponadto, gama jej ku

Soczewica to, tak jak inne strączkowe, roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pomimo dużych wartości odżywczych w naszym kraju jest wciąż niezbyt popularna. Kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich, a szkoda, bo soczew

Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s

O tym, za maliny są smaczne, wie każdy z nas. Warto jednak poznać też ich wartości odżywcze (a więc i właściwości lecznicze), pochodzenie oraz co może okazać się interesujące, kilka związanych z nimi ciekawostek. Im więcej wiemy, tym bardziej świadom

Dynia jest warzywem sezonowym, którego obecność w naszej diecie jest nie do przecenienia - dynia ma mało kalorii, ale wiele wartości odżywczych. Tym samym stanowi idealny składnik menu osób dbających o zdrowie i figurę. Choć pochodzi z Ameryki Północ

O tym, że ananasy są pyszne, wie chyba każdy - zdaje się, że są to jedne z najpopularniejszych owoców egzotycznych w naszym kraju. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie wartości odżywcze (i nie chodzi tu tylko o kalorie) maja ananasy, a t

Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go

Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach - są tanie i dostępne przez okrągły rok, mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne, a szeroka gama ich możliwych zastosowań w kuchni pozwala na korzystanie z nich bez nar

Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to

Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się d

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on

Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz

Większość z nas podczas choroby zastanawia się czy istnieje jakieś skuteczne remedium, które mogłoby szybko wyleczyć daną dolegliwość. Udajemy się wówczas do lekarza, który często przepisuje nam antybiotyk. Antybiotyki oprócz działania bakteriobójcze

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie

Większość z nas miała sposobność oglądać reklamy leków wspomagających działanie wątroby. Samych tego typu produktów, jak i promujących je producentów leków i suplementów, jest coraz więcej. Czy naprawdę wspomaganie się suplementami diety wzbogaconymi