Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

10 najbardziej niedocenianych i zapomnianych, ale bardzo zdrowych warzyw 
10 najbardziej niedocenianych i zapomnianych, ale bardzo zdrowych warzyw
02.06.2016

Pomidor, ogórek, sałata, marchew, ziemniaki - to przykładowe warzywa, które znamy i często kupujemy, czy też nawet uprawiamy w przydomowych ogródkach, ale czy nasze menu musi się do nich ograniczać? Na pewno nie! Wiele warzyw pomimo swoich niewątpliw



Jak jeść więcej warzyw? Kilka sposobów na włączenie ich do jadłospisu 
Jak jeść więcej warzyw? Kilka sposobów na włączenie ich do jadłospisu
25.05.2016

Nie każdy lubi jeść warzywa, ale nie ulega wątpliwości fakt, że każdy powinien spożywać ich jak najwięcej. Czasem problem z jedzeniem warzyw mają dzieci, a czasem i dorośli. Nie warto rezygnować z zieleniny - to wspaniałe źródło witamin, niezbędnych



Fat burning - 10 warzyw i owoców przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej 
Fat burning - 10 warzyw i owoców przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej
20.05.2016

Najprostszym sposobem na nadmiar kilogramów jest spożywanie (zwłaszcza) warzyw i owoców. Jedząc niskokaloryczne, ale zarazem gęste pod względem wartości odżywczych i sycące produkty bez problemu utrzymasz ujemny bilans energetyczny. Niektóre warzywa



Warzywa i owoce - myj je starannie, bo nabawisz się choroby! 
Warzywa i owoce - myj je starannie, bo nabawisz się choroby!
18.05.2016

Staranne mycie i płukanie warzyw i owoców jest bardzo ważną zasadą higieny żywności i żywienia. Jeśli myślimy, że skuteczne mycie owoców i warzyw to tylko wypłukanie ich pod bieżącą wodą i wytarcie, to się mylimy. Niestety, w ten sposób nie usuniemy



Marchew - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Marchew - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.04.2016

Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz



Nowalijki w kuchni - przyrządzamy wiosenne dania 
Nowalijki w kuchni - przyrządzamy wiosenne dania
10.04.2016

Początek wiosny to czas, gdy w sklepach spożywczych i na targowiskach pojawiają się masowo nowalijki. Do najczęściej wybieranych nowalijek należą rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, szczypior i natka pietruszki. Uprawa tych warzyw może odbywać się z



Warzywa nie są nudne - to najprostszy sposób na schudnięcie 
Warzywa nie są nudne - to najprostszy sposób na schudnięcie
22.03.2016

Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Zawierają one szereg składników odżywczych zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, nowotworom oraz infekcjom. Zaleca się spożywać co najmniej 600-700 g warzyw dziennie. Powinny być one dodawane do każd



Mit o ujemnych kaloriach - geneza i katalog odchudzających produktów 
Mit o ujemnych kaloriach - geneza i katalog odchudzających produktów
26.01.2016

W różnych źródłach wiedzy dietetycznej można znaleźć informacje o tak zwanych ujemnych kaloriach. Gdyby potraktować ujemne kalorie na poważnie i przypisywać poszczególnym produktom minusową wartość kaloryczną mogłoby się okazać, że spożywając wyłączn



Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalarepa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
12.01.2016

Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym



Dieta wielowarzywna - wytyczne oraz wady i zalety 
Dieta wielowarzywna - wytyczne oraz wady i zalety
16.09.2015

Dieta wielowarzywna ma charakter kuracji odchudzającej i oczyszczającej. Jej zadaniem jest nie tylko oczyszczenie organizmu z toksyn i resztek jedzenia zalegających w jelitach, ale także obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej i cholesterolu oraz zmniej



Fasolka szparagowa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Fasolka szparagowa - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
08.09.2015

Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występu



Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
02.09.2015

Topinambur jest znany także jako słonecznik bulwiasty (łac. Helianthus tuberosus L.). Mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina jadalna może pełnić także rolę rośliny pastewnej i ozdobnej. Jadalna bulwa



Brukselka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brukselka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.08.2015

Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie



Jarmuż i inne zapomniane warzywa - jak je przyrządzać? 
Jarmuż i inne zapomniane warzywa - jak je przyrządzać?
02.08.2015

Warzywa nie należą do najbardziej lubianych rodzajów pożywienia. Tymczasem warzywne produkty zawierają wiele witamin i minerałów. Paradoksalnie, najbardziej cenne warzywa zawierające szereg aktywnych związków, minerałów i witamin ale niestety coraz r



Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.06.2015

Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo



Cukinia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Cukinia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.06.2015

Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzys



Zdrowa żywność w kapsułkach - czy warto? 
Zdrowa żywność w kapsułkach - czy warto?
08.05.2015

W ostatnich czasach zwiększyła się dostępność suplementów diety dostarczających składników odżywczych w kapsułkach. Mają one pewne zalety, ale producenci nie informują o minusach stosowania tego typu suplementów. Moda na zdrową żywność w kapsułkach z



Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów? 
Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów?
26.04.2015

Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a zwłaszcza na wysoką temperaturę. Chcąc zapobiec utracie cennych składników odży



Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Por - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2015

Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,



Papryka - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki 
Papryka - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki
09.03.2015

Papryka to warzywo, które jest skarbnicą wartości odżywczych, a wszystko to przy bardzo małej zawartości kalorii. Co więcej, jest naprawdę smaczna i mało kto jej nie lubi - jest chrupiąca, soczysta i ta dojrzała - wspaniale słodkawa. Nadaje się do fa



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |