WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pomidor, ogórek, sałata, marchew, ziemniaki - to przykładowe warzywa, które znamy i często kupujemy, czy też nawet uprawiamy w przydomowych ogródkach, ale czy nasze menu musi się do nich ograniczać? Na pewno nie! Wiele warzyw pomimo swoich niewątpliw

Nie każdy lubi jeść warzywa, ale nie ulega wątpliwości fakt, że każdy powinien spożywać ich jak najwięcej. Czasem problem z jedzeniem warzyw mają dzieci, a czasem i dorośli. Nie warto rezygnować z zieleniny - to wspaniałe źródło witamin, niezbędnych

Najprostszym sposobem na nadmiar kilogramów jest spożywanie (zwłaszcza) warzyw i owoców. Jedząc niskokaloryczne, ale zarazem gęste pod względem wartości odżywczych i sycące produkty bez problemu utrzymasz ujemny bilans energetyczny. Niektóre warzywa

Staranne mycie i płukanie warzyw i owoców jest bardzo ważną zasadą higieny żywności i żywienia. Jeśli myślimy, że skuteczne mycie owoców i warzyw to tylko wypłukanie ich pod bieżącą wodą i wytarcie, to się mylimy. Niestety, w ten sposób nie usuniemy

Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz

Początek wiosny to czas, gdy w sklepach spożywczych i na targowiskach pojawiają się masowo nowalijki. Do najczęściej wybieranych nowalijek należą rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, szczypior i natka pietruszki. Uprawa tych warzyw może odbywać się z

Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Zawierają one szereg składników odżywczych zapobiegających chorobom cywilizacyjnym, nowotworom oraz infekcjom. Zaleca się spożywać co najmniej 600-700 g warzyw dziennie. Powinny być one dodawane do każd

W różnych źródłach wiedzy dietetycznej można znaleźć informacje o tak zwanych ujemnych kaloriach. Gdyby potraktować ujemne kalorie na poważnie i przypisywać poszczególnym produktom minusową wartość kaloryczną mogłoby się okazać, że spożywając wyłączn

Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym

Dieta wielowarzywna ma charakter kuracji odchudzającej i oczyszczającej. Jej zadaniem jest nie tylko oczyszczenie organizmu z toksyn i resztek jedzenia zalegających w jelitach, ale także obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej i cholesterolu oraz zmniej

Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występu

Topinambur jest znany także jako słonecznik bulwiasty (łac. Helianthus tuberosus L.). Mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina jadalna może pełnić także rolę rośliny pastewnej i ozdobnej. Jadalna bulwa

Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie

Warzywa nie należą do najbardziej lubianych rodzajów pożywienia. Tymczasem warzywne produkty zawierają wiele witamin i minerałów. Paradoksalnie, najbardziej cenne warzywa zawierające szereg aktywnych związków, minerałów i witamin ale niestety coraz r

Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo

Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzys

W ostatnich czasach zwiększyła się dostępność suplementów diety dostarczających składników odżywczych w kapsułkach. Mają one pewne zalety, ale producenci nie informują o minusach stosowania tego typu suplementów. Moda na zdrową żywność w kapsułkach z

Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a zwłaszcza na wysoką temperaturę. Chcąc zapobiec utracie cennych składników odży

Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,

Papryka to warzywo, które jest skarbnicą wartości odżywczych, a wszystko to przy bardzo małej zawartości kalorii. Co więcej, jest naprawdę smaczna i mało kto jej nie lubi - jest chrupiąca, soczysta i ta dojrzała - wspaniale słodkawa. Nadaje się do fa