WYNIKI WYSZUKIWANIA
Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p
Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego
Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz
Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ
Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm
Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy
Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,
Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.
Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l
Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluz
Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spa
Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden, s