Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Papaja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.03.2014

Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p



Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pietruszka (korzeń) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.02.2014

Już od ponad 2000 lat pietruszka ceniona jest ze względu na swoje właściwości smakowe oraz te prozdrowotne. Warzywo to pojawiło się na polskich stołach dopiero w XVI wieku, ale dziś mamy do niego dostęp tak ogromny, iż naprawdę szkoda byłoby z niego



Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Natka pietruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
01.02.2014

Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedz



Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych 
Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych
28.01.2014

Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ



Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości 
Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości
05.01.2014

Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm



Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice 
Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice
04.01.2014

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy



10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność) 
10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność)
29.12.2013

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Mango - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mango - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.12.2013

Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.



Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kalafior - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.11.2013

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, jego łacińska nazwa to Brassica cretica (kapusta kreteńska). Pochodzi z Cypru, dlatego nazywano go kiedyś kapustą cypryjską. Co ciekawe przypuszcza się, że kalafior jest zmutowaną odmianą kapusty głowiastej l



Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów 
Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów
11.12.2008

Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluz



Makroelementy i mikroelementy 
Makroelementy i mikroelementy
05.12.2008

Składniki mineralne są to niezbędne do życia człowieka związki, zapewniające prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Składnikami mineralnymi organizmów roślinnych i zwierzęcych nazywa się te składniki, które po spa



Skorupki jaj 
Skorupki jaj
03.12.2008

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden, s



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |   »