WYNIKI WYSZUKIWANIA
Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występu
Topinambur jest znany także jako słonecznik bulwiasty (łac. Helianthus tuberosus L.). Mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina jadalna może pełnić także rolę rośliny pastewnej i ozdobnej. Jadalna bulwa
Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie
Orzechy brazylijskie mają zaskakujące wartości odżywcze oraz właściwości - gdy zaczynamy przyglądać im się bliżej, okazują się być godne miana skarbnicy witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów, a więc i produktem, włączenie do diety którego może nam
Migdały to jedne z najpopularniejszych bakalii. Te pyszne orzechy są łatwo dostępne (kupić można je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale praktycznie we wszystkich sklepach i marketach. Migdały mają duże wartości odżywcze, liczne właściwości
Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo
Granat to niezwykle smaczny egzotyczny owoc, którego wartości odżywcze i właściwości sprawiają, iż z pewnością warto włączyć go do diety - niezależnie od tego, czy liczymy na co dzień spożywane kalorie czy nie. Choć do spożywania granatów zniechęca i
Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzys
Coraz popularniejsze w naszym kraju nerkowce mają niezwykle wiele wartości odżywczych. Choć dostarczają, jak inne orzechy, sporej ilości kalorii, nie należy obawiać się ich spożywania (nawet jeśli dbamy o sylwetkę czy nawet jesteśmy na diecie redukcy
Wiśnie to lekko kwaśne sezonowe owoce, których smak zna każdy z nas. Mają małą zawartość kalorii, co w połączeniu z ich wieloma prozdrowotnymi właściwościami sprawia, że wiśnie stanowią przekąskę idealną! Przekąskę oraz dodatek do różnych dań, gdyż i
Masło orzechowe (produkowane z orzeszków arachidowych) jest produktem niezwykle popularnym i cenionym za smak i wartości odżywcze w kuchni amerykańskiej. Wynalezione zostało w XIX wieku i co ciekawe, przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, zwole
Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy
Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a zwłaszcza na wysoką temperaturę. Chcąc zapobiec utracie cennych składników odży
Smak porzeczek dla nikogo nie jest zagadką, ale ich wartości odżywcze czy faktyczna różnorodność ich kulinarnych zastosowania może już tak. Pora to zmienić! Porzeczka jest rodzajem krzewu należącym do rodziny tzw. agrestowatych (tak naprawdę, zielony
Por, czyli jedno z warzyw czosnkowatych, pełne wartości odżywczych, towarzyszy nam w kuchni jeśli nie codziennie, to z pewnością bardzo często. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje bowiem wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy,
Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny smak i aromat, czyli, innymi słowy, jest po prostu pyszna! Ponadto, gama jej ku
Papryka to warzywo, które jest skarbnicą wartości odżywczych, a wszystko to przy bardzo małej zawartości kalorii. Co więcej, jest naprawdę smaczna i mało kto jej nie lubi - jest chrupiąca, soczysta i ta dojrzała - wspaniale słodkawa. Nadaje się do fa
Soczewica to, tak jak inne strączkowe, roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pomimo dużych wartości odżywczych w naszym kraju jest wciąż niezbyt popularna. Kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich, a szkoda, bo soczew
Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s
Alkohol jest środkiem psychoaktywnym uważanym za najbardziej zagrażający zdrowiu. Wynika to z powszechności i różnorodności napojów, które zawierają etanol, a także z przyzwolenia społecznego i obyczajowości. Według aktualnych statystyk w Polsce nadu