Dzisiaj jest: Sobota, 06.03.2021 Imieniny: Róży i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) 
Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)
25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może pogorszyć codziennie funkcjonowanie chorego. Uważa się, że odpowiednia dieta



Dieta w leczeniu dyslipidemii 
Dieta w leczeniu dyslipidemii
07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg



Dieta w chorobie niedokrwiennej serca 
Dieta w chorobie niedokrwiennej serca
04.12.2020

Choroba niedokrwienna serca zwana też jako choroba wieńcowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Choroba pogarsza jakość życia pacjenta. Oprócz terapii farmakologicznej, chorym zaleca się również leczenie niefarm



Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie 
Kserostomia (suchość w ustach) - objawy, przyczyny, leczenie
27.10.2020

Niektóre czynniki mogą powodować zmniejszenie produkcji śliny. Ślina pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobór może powodować przykre objawy. Obejmują one w szczególności ból w jamie ustnej, kłopoty z połykaniem, zmiany w odczuwaniu smaku, problemy



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów 
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak p



Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna 
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
02.09.2020

W Polsce, na chorobę Leśniowskiego-Crohna może cierpieć nawet kilkadziesiąt tysięcy osób, szczególnie młodych. Na przełomie ostatnich lat nagminność występowania tego schorzenia wśród ludzi drastycznie wzrosła. W tej chorobie ogromną wartość ma odżyw



Dieta w chorobie Parkinsona 
Dieta w chorobie Parkinsona
05.08.2020

Ludzie z chorobą Parkinsona muszą zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. Oprócz właściwie skomponowanej diety, istotna jest również systematyczna aktywność ruchowa, bo dzięki niej, można ujarzmić niektóre objawy, związane ze schorzeniem. Zachęcamy



Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta 
Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta
13.06.2020

Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy rozwinąć problem, np. poprzez nieodpowiednią dietę. Istnieje wiele metod leczen



Żywienie pacjentów w szpitalach 
Żywienie pacjentów w szpitalach
03.06.2020

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i wykwalifikowany zespół pracowników. O tym, czy stan pacjenta się polepszy, w dużej



Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić 
Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić
22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,



Dieta pudełkowa 
Dieta pudełkowa
16.05.2020

Dieta pudełkowa, nazywana także dietą cateringową, polega na tym, że klient otrzymuje wybraną ilość posiłków na cały dzień, które odpowiednio wcześniej przyrządza dana firma cateringowa. Nazwa diety - "pudełkowa" wywodzi się od formy, a więc od pożyw



Jak wzmocnić paznokcie? 
Jak wzmocnić paznokcie?
27.04.2020

Piękne i zadbane paznokcie są wizytówką każdej kobiety, jednak utrzymanie ich w bardzo dobrej kondycji jest zależne od wielu czynników. W celu wzmocnienia płytki paznokcia najlepiej działać kompleksowo, czyli: poprzez pielęgnację zewnętrzną, która po



Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku 
Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku
18.03.2020

Choroba refluksowa przełyku (GERD - gastroesophageal reflux disease) to schorzenie, które charakteryzuje się objawami związanymi z cofaniem się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Skutkuje to podrażnieniem ściany przełyku i występowaniem szeregu



Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie 
Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie
14.03.2020

Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi



Dieta na mocne kości 
Dieta na mocne kości
24.01.2020

Największy wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na nasz układ kostny ma utrzymanie na wysokim poziomie aktywności fizycznej oraz stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Nasze menu powinno być bogate w produkty zawierające w swoim składzie w



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Dieta detoksowa - fakty i mity 
Dieta detoksowa - fakty i mity
10.12.2019

Zaledwie kilka lat temu detoks na bazie soków owocowo-warzywnych stał się jednym z najbardziej popularnych metod w oczyszczaniu naszego organizmu. Owoce, jak i warzywa, na bazie których są przygotowywane soki, posiadają bogactwo witamin, składników m



Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową 
Dieta poprawiająca wrażliwość insulinową
10.11.2019

Cukrzyca typu drugiego należy do chorób cywilizacyjnych, na które cierpi coraz więcej osób. Podstępna choroba rozwija się na podłożu insulinooporności - najbardziej zaawansowanego zaburzenia wrażliwości insulinowej. Zmniejszenie wrażliwości insulinow



Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować? 
Dieta niskobiałkowa - kiedy można ją stosować?
22.10.2019

Dieta niskobiałkowa to dieta, która charakteryzuje się ograniczeniem podaży białka do ilości, która będzie tolerowana przez pacjenta. Oprócz tego, zadanie tej diety polega na dostarczeniu odpowiedniej ilości energii, tłuszczów, węglowodanów oraz skła



Znaczenie diety w walce z cellulitem 
Znaczenie diety w walce z cellulitem
14.10.2019

Cellulit, popularnie nazywany pomarańczową skórką, jest wynikiem nierównomiernego rozłożenia wody, tkanki tłuszczowej i produktów przemiany materii oraz nieprawidłowego przepływu krwi i limfy. Cellulit dotyka kobiet i powstaje na udach, brzuchu, biod



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |