WYNIKI WYSZUKIWANIA
Posiłki zastępcze nazywane też MRP (meal replacement powders) oznaczają produkty zastępujące posiłek, które są grupą wieloskładnikowych produktów w proszku i batoników. Produkty o konsystencji proszku po zmieszaniu z mlekiem lub wodą tworzą odżywcze
Bez warzyw nie ma zdrowej diety - to oczywiste. Oczywistym jednak nie jest już sposób, w jaki te warzywa można do codziennej diety wprowadzić i ciągle móc czerpać z jedzenia radość, jeśli się za nimi nie przepada... Dieta współczesnego człowieka jest
Pora spożycia posiłku, jego wartość odżywcza i wielkość mają wpływ na wydolność podczas ćwiczeń. Ostatni pokarm należy spożyć około 2-4 godziny przed treningiem, aby żołądek mógł strawić pokarm. Wydolność organizmu podczas ćwiczeń o intensywnej lub u
Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro polecają ją m.in. gwiazdy można przypuszczać, że szybko znajdzie wielu zwolennikó
Tradycyjna medycyna chińska traktuje człowieka jako całość - wszystkie układy i organy, wszystko co robi, jego styl życia, środowisko, odżywianie, jego emocje, życie wewnętrzne etc. łączą się ze sobą tworząc niepowtarzalną jednostkę. Taką jednostką j
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia- każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza,
Mnogość promowanych przez celebrytów, trenerów fitness, dietetyków etc., w szeroko rozumianych mediach, sposobów odżywiania może przyprawiać o zawroty głowy. Każdy nazywany jest bądź najzdrowszym bądź najbardziej naturalnym, najbardziej etycznym czy
Weganizm jest stylem życia opartym głównie na stosowaniu diety wegańskiej. Weganie rezygnują ze spożywania produktów zwierzęcych, a także pożywienia, którego produkcja wiąże się z eksploatacją zwierząt. Weganie nie spożywają nabiału i często również
Dzieci uwielbiają słodkości, a brokuły czy szpinak napawają je prawdziwym przerażeniem. Zdaje się, że takie stwierdzenie to nie tylko powielanie pewnego stereotypu, ale bardzo słuszna uwaga dotycząca diety współczesnych maluchów. Dzieje się tak z wie
Podstawowym czynnikiem, decydującym o utracie masy ciała jest określenie własnego zapotrzebowania, a także zwiększenie wydatku energetycznego naszego organizmu, czyli wzmożenie aktywności fizycznej. Do istotnych faktów zalicza się również zdrowy spos
Coraz częściej spotykamy się z problemem nadwagi, a także otyłości. Już nie tylko Amerykanie "słyną" z posiadania zwiększonej masy ciała. Problem ten pojawił się również w Europie. Niestety i w Polsce coraz częściej mówi się o nadwadze, zwłaszcza wśr
Dieta. Słowo to wszystkim kojarzy się zapewne z odchudzaniem i wyrzeczeniami. Jednak dieta to najzwyczajniej w świecie sposób żywienia. To, co spożywamy każdego dnia możemy nazwać właśnie dietą. Mimo wszystko, czasem nadmiar jedzenia sprawia, że przy
Efektem jo-jo nazywamy wahania masy (wagi) ciała polegające na następującym kolejno po sobie chudnięciu i tyciu. W trakcie stosowania niskoenergetycznej diety ulega obniżeniu tempo Podstawowej Przemiany Materii (PPM). Jest to reakcja przystosowawcza
Kolor żółty - działa antystresowo, rozwesela - ma właściwości pobudzające. Oczyszcza krew i ułatwia trawienie. Poprawia pracę gruczołów limfatycznych, zwalcza cellulit.
Kolor zielony - oczyszcza organizm, działa jak silny środek dezynfekujący, korzystnie wpływa na trawienie, kontroluje i reguluje ciśnienie krwi.
Kolor fioletowy - oczyszcza organizm, wzmacnia w stanach chorobowych, zwłaszcza przy wszelkiego rodzaju zapaleniach. Korzystnie działa na kości, pomaga pohamować nadmierny apetyt. Ponadto ułatwia zaśnięcie.
Kolor czerwony - reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie
Kolor błękitny - uspokaja, znieczula, likwiduje ból. To kolor odpowiedni dla osób z problemami naczyniowymi, skuteczny w walce z żylakami. Pomaga przy nadmiernym zatrzymaniu wody w organizmie i problemach z nerkami..
Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon
Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow