WYNIKI WYSZUKIWANIA
Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki
Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p
Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą "superfoods". Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju
Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole
Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor
Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników
Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol
Moda na fitness i ćwiczenia siłowe niesie za sobą większe konsekwencje niż tylko zmianę sylwetki - wiele osób również świadomie zaczyna tworzyć nowy styl życia, oparty o zdrową żywność. Niektórzy deklarują po prostu, że będą zwracać uwagę na to, co l
Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Azji, a konkretnie z Malezji. Europejczycy odkryli ten owoc w XII wieku w Palestynie i od tamtej pory na stałe zagościł w naszych rejonach. W Europie uprawia się pomelo na terenie Hiszpanii, jednak jest importowane
To niedocenione w Polsce warzywo zasługuje na chwilę uwagi - jest bogate w witaminy i minerały, posiada też wiele innych cennych wartości odżywczych, a do tego jest smaczne. Z pewnością warto wspomnieć również o jego niskiej kaloryczności. Karczochy
Czerwiec i lipiec to czas botwiny, która króluje w zupach (botwince) i chłodnikach - jej głównym składnikiem jest właśnie pełna wartości odżywczych botwina. Spożywanie botwiny może nieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto zapoznać się z większ
Kaki to owoc pochodzący z terenu Chin, który posiada niezwykle bogate nazewnictwo, ponieważ nazywany jest również persymoną, hurmą wschodnią, hebanowcem, szaronem, hebanem wiśniówką, czy nawet chińską śliwą. Owoc ten, pomimo swoich wartości odżywczyc
Szczypiorek najczęściej wykorzystuje się jako dekorację na kanapkę, do jajecznicy, czy też do zupy. Powinien pojawiać się wśród potraw zdecydowanie częściej, ponieważ jego wnętrze to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.. Niepozorny szczypior, poch
Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy
Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po
Męczennica jadalna, czyli po prostu marakuja (znana też jako owoc pasji, passiflora, granadilla purpurowa), to egzotyczny owoc, który zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Jest już dziś bowiem coraz łatwiej dostępna, a jej słodki smak (z
Owoce borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) to małe kuleczki mające wiele właściwości, które zawdzięczają swym wartościom odżywczym, smakiem oraz wyglądem przypominające znane nam wszystkim czarne jagody. Owoce borówki amerykańskiej są pyszne i so
Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś c
Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym