WYNIKI WYSZUKIWANIA
Osoby odchudzające się posiadają zazwyczaj niezbyt dużą wiedzę z zakresu dietetyki, dlatego często zawierzają informacjom podanym przez producentów żywności, obiegowym opiniom i reklamie. Przedstawiamy główne pułapki dietetyczne, których lepiej unika
Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na
Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz
Rozmowa z mgr Krystyn Dajką, specjalistą promocji zdrowia, żywieniowcem i dietetykiem W wielu kolorowych czasopismach i internecie znajdziemy przepisy na diety cud. Pani zaś proponuje coś innego niż dietę, a mianowicie post. Tymczasem podejmowanie po
Otyłość jest problemem, który ma swe źródło w niezdrowym stylu życia. Przedstawiamy podstawowe złe nawyki przyczyniające się do utraty kontroli nad masą ciała. Otyłość jest stanem, w którym masa ciała przekracza o 20% górną granicę prawidłowej wagi.
Kalkulator odchudzania i przybierania na wadze pozwala oszacować dzienne zapotrzebowanie kaloryczne potrzebne do utraty określonej ilości kilogramów / funtów lub przybrania na wadze (przytycia) w ściśle określonym okresie czasu oraz utrzymania bieżąc
Po wiosennej diecie z reguły przychodzi letni efekt jo-jo. Grillowane przysmaki i słodkie desery lodowe oraz wakacyjna atmosfera sprzyjają porzuceniu dietetycznych rygorów. Warto wiedzieć, jak zachować dobrą formę do następnego lata i utrzymać efektu
Każdy, kto stosuje program redukcji kalorii traci zarówno mięśnie, jak i tłuszcz. Gdy zmniejszenie kalorii będzie gwałtowne, to strata masy mięśniowej może wynieść nawet do 50% utraconej wagi. Strata mięśni może być zminimalizowana za pomocą odpowied
Przed rozpoczęciem programu utraty tkanki tłuszczowej należy starannie spisać swoje cele. Badania udowodniły, że spisanie celów zwiększa prawdopodobieństwo ich osiągnięcia. Powinny być skonkretyzowane, realistyczne i pozytywne. Należy ustalić odpowie
Nadwaga czy otyłość to problem nie tylko dorosłych. Również nastolatki (co więcej, progresywnie rosnąca ich liczba!) zmagają się z nadmiarem zbędnych kilogramów, gdyż błędy żywieniowe, które zaszczepiane są dzieciom już od najmłodszych lat, wraz z up
Zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej może mieć korzystny wpływ na wydolność w przypadku różnych dyscyplin sportowych. Spadek wagi powinien być osiągnięty metodami zalecanymi przez naukowców i lekarzy. "Zdrowe" metody spadku wagi są przeciwstawiane
Dieta dziecka jest niezwykle ważne dla jego rozwoju - nie tylko fizycznego. Jeśli maluch już "na starcie" zacznie nadmiernie przybierać na wadze, to najprawdopodobniej będzie borykać się z tym problemem przez wiele lat. Poza tym, nadmiar kilogramów u
Napoje typu cola, których bogata oferta na polskim rynku przyprawić może o zawrót głowy, są lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Są gazowane, słodkie, nalewane do butelek i puszek z kolorowymi etykietkami, a ich reklamy przekonują nas o tym
Posiłki zastępcze nazywane też MRP (meal replacement powders) oznaczają produkty zastępujące posiłek, które są grupą wieloskładnikowych produktów w proszku i batoników. Produkty o konsystencji proszku po zmieszaniu z mlekiem lub wodą tworzą odżywcze
Sprzężony kwas linolowy zwany potocznie CLA jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest jednym z izomerów kwasu linolowego zawierającym dwa sprzężone wiązania podwójne. Znajduje się w pełnotłustym m
Wiele preparatów wspomagających odchudzanie zawiera naturalnie występujące w przyrodzie zioła i ekstrakty z owoców i warzyw. Przyglądamy się tym składnikom wraz z farmaceutką i sprawdzamy, które mogą najskuteczniej wspomóc walkę z dodatkowymi kilogra
Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra
Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający zapach, barwę i smak
Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem
Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in