WYNIKI WYSZUKIWANIA
W dobie problemów z nadwagą i otyłością kombinujemy, jak obniżyć wartość kaloryczną potraw, żeby móc schudnąć bez konieczności rezygnowania z ulubionych dań. Poniżej zostały przedstawione proste sposoby na obniżenie kaloryczności posiłków. Na śniadan
Niegdyś dieta wegańska nierozerwalnie związana była z konkretnym stylem życia, w pewnym sensie sama nawet nim była. Wzbudzała jednak liczne kontrowersje i ogromne zainteresowanie specjalistów z zakresu dietetyki, co sprawiło, iż na przestrzeni lat os
Genetyka jest jak dotąd najmniej zbadaną dziedziną medycyny i wciąż prowadzone są badania w tym zakresie. W ramach genetyki najbardziej dynamicznie rozwijają się nutrigenomika, nutrigenetyka oraz żywność "Better For You". Waga jest dyktowana przez ge
Dieta redukcyjna, jak sama nazwa wskazuje, jest ukierunkowana na redukcję, ale nie ogólnej masy ciała, lecz tkanki tłuszczowej. Efektem jej stosowanie będzie zatem zmniejszenie obwodów ciała przy jednocześnie lepszym uwidocznieniu mięśni. Dieta reduk
Tempo spożywania posiłków oraz warunki, w jakich pokarm jest spożywany mają duży wpływ na proces odchudzania. Niestety dość powszechna jest tendencja do jedzenia w biegu, spożywania fast foodów oraz omijania najważniejszego posiłku dnia - śniadania.
Witaminy i minerały są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre z nich mają kluczowe znaczenie dla tempa metabolizmu, dlatego warto dbać o ich odpowiednią ilość w codziennej diecie. Ilość witamin i minerałów w diecie jest bardzo
Sushi to mająca niezwykle wiele rodzajów (odmian) i pochodząca z Japonii potrawa, która składa się z zaprawionego ryżu oraz dodatków, najczęściej ryby i warzyw, ale też i grzybów, owoców morza itd. Sushi jada się pałeczkami lub palcami. Jego kawałki
Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s
Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe ko
Zmiana nawyków żywieniowych powinna odbyć się na podstawie planu. Osoba, która chce zmienić sposób odżywiania powinna ustalić główny cel oraz kilka szczegółowych. Bardzo ważne jest poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz określenie popeł
Gotowanie na parze jakiś czas temu stało się bardzo modne. Jednakże, czy naprawdę warto rezygnować z tradycyjnego gotowania? Jeśli tak, to dlaczego? Na parze gotujemy przy wykorzystaniu specjalnie do tego przystosowanego sprzętu kuchennego, czyli par
Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gd
Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go
Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które, choć dostarcza znikomą ilość kalorii, jest prawdziwa bombą wartości odżywczych. Znienawidzony nie tylko przez dzieci, dziś powraca na salony, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik obiadowych dań cz
Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie
Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m
Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b
Moda na szczupłą sylwetkę obowiązuje od dekad - moda na odchudzające diety czy suplementy wciąż się zmienia. Poszukiwanie idealnego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów staje się jednak z roku na rok coraz bardziej desperackie, gdyż z nadwagą czy
Hula hop jest kojarzone raczej z zabawką niż narzędziem treningowym. Niemniej może przynieść równie duże korzyści, co profesjonalne akcesoria dla zawodowców. Od kilku lat panuje moda na kręcenie plastikową obręczą. Coraz więcej osób dbających o linię
Skakanka jest zabawką kojarzącą się z latami dzieciństwa. Współcześnie stała się też skutecznym sposobem na zredukowanie masy ciała. Nowoczesne skakanki z licznikiem kalorii i tradycyjne, proste akcesoria do ćwiczeń są dostępne w każdym sklepie sport