Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Proste sposoby na obniżenie kaloryczności potraw 
Proste sposoby na obniżenie kaloryczności potraw
25.07.2015

W dobie problemów z nadwagą i otyłością kombinujemy, jak obniżyć wartość kaloryczną potraw, żeby móc schudnąć bez konieczności rezygnowania z ulubionych dań. Poniżej zostały przedstawione proste sposoby na obniżenie kaloryczności posiłków. Na śniadan



Dieta wegańska a odchudzanie 
Dieta wegańska a odchudzanie
21.07.2015

Niegdyś dieta wegańska nierozerwalnie związana była z konkretnym stylem życia, w pewnym sensie sama nawet nim była. Wzbudzała jednak liczne kontrowersje i ogromne zainteresowanie specjalistów z zakresu dietetyki, co sprawiło, iż na przestrzeni lat os



Odchudzanie uwarunkowane genetycznie - jak geny wpływają na sylwetkę? 
Odchudzanie uwarunkowane genetycznie - jak geny wpływają na sylwetkę?
16.06.2015

Genetyka jest jak dotąd najmniej zbadaną dziedziną medycyny i wciąż prowadzone są badania w tym zakresie. W ramach genetyki najbardziej dynamicznie rozwijają się nutrigenomika, nutrigenetyka oraz żywność "Better For You". Waga jest dyktowana przez ge



Dieta redukcyjna: Na czym polega? Kto może ją stosować? 
Dieta redukcyjna: Na czym polega? Kto może ją stosować?
12.06.2015

Dieta redukcyjna, jak sama nazwa wskazuje, jest ukierunkowana na redukcję, ale nie ogólnej masy ciała, lecz tkanki tłuszczowej. Efektem jej stosowanie będzie zatem zmniejszenie obwodów ciała przy jednocześnie lepszym uwidocznieniu mięśni. Dieta reduk



Wpływ tempa jedzenia i warunków w jakich się jada na odchudzanie 
Wpływ tempa jedzenia i warunków w jakich się jada na odchudzanie
24.05.2015

Tempo spożywania posiłków oraz warunki, w jakich pokarm jest spożywany mają duży wpływ na proces odchudzania. Niestety dość powszechna jest tendencja do jedzenia w biegu, spożywania fast foodów oraz omijania najważniejszego posiłku dnia - śniadania.



Witaminy i minerały - klucz do sukcesu w utrzymaniu wagi? 
Witaminy i minerały - klucz do sukcesu w utrzymaniu wagi?
12.05.2015

Witaminy i minerały są potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre z nich mają kluczowe znaczenie dla tempa metabolizmu, dlatego warto dbać o ich odpowiednią ilość w codziennej diecie. Ilość witamin i minerałów w diecie jest bardzo



Sushi - rodzaje i charakterystyka 
Sushi - rodzaje i charakterystyka
25.02.2015

Sushi to mająca niezwykle wiele rodzajów (odmian) i pochodząca z Japonii potrawa, która składa się z zaprawionego ryżu oraz dodatków, najczęściej ryby i warzyw, ale też i grzybów, owoców morza itd. Sushi jada się pałeczkami lub palcami. Jego kawałki



Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Seler korzeniowy i seler naciowy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.02.2015

Seler jest jednym z elementów tzw. włoszczyzny. Nie może zabraknąć go w żadnym warzywnym czy warzywno-mięsnym wywarze. Oprócz specyficznego smaku ma również ogromne wartości odżywcze. Jakie jest jego pochodzenie? Jakie ma właściwości? Wszystkiego o s



Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo? 
Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo?
18.02.2015

Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe ko



Zmiana nawyków żywieniowych. Jak wdrożyć zasady zdrowego odżywiania? 
Zmiana nawyków żywieniowych. Jak wdrożyć zasady zdrowego odżywiania?
18.01.2015

Zmiana nawyków żywieniowych powinna odbyć się na podstawie planu. Osoba, która chce zmienić sposób odżywiania powinna ustalić główny cel oraz kilka szczegółowych. Bardzo ważne jest poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz określenie popeł



Czy warto gotować na parze? 
Czy warto gotować na parze?
12.01.2015

Gotowanie na parze jakiś czas temu stało się bardzo modne. Jednakże, czy naprawdę warto rezygnować z tradycyjnego gotowania? Jeśli tak, to dlaczego? Na parze gotujemy przy wykorzystaniu specjalnie do tego przystosowanego sprzętu kuchennego, czyli par



Ryż - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki 
Ryż - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki
29.12.2014

Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gd



Mak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Mak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
04.12.2014

Mak jest nie tylko pyszny, jest również źródłem cennych wartości odżywczych jak i posiada prozdrowotne właściwości. Jego kulinarne zastosowania pozwalają nam cieszyć się na wiele różnych i zawsze smakowitych, sposobów. Z wielu powodów uznać można go



Szpinak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Szpinak - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.11.2014

Szpinak to przepyszne zielone warzywo, które, choć dostarcza znikomą ilość kalorii, jest prawdziwa bombą wartości odżywczych. Znienawidzony nie tylko przez dzieci, dziś powraca na salony, gdzie króluje nie tylko jako modny składnik obiadowych dań cz



Czy warto liczyć kalorie? 
Czy warto liczyć kalorie?
25.11.2014

Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie



Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie 
Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie
17.11.2014

Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m



Wszystko o żelatynie 
Wszystko o żelatynie
19.10.2014

Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b



Najnowsze trendy w odchudzaniu i popularne diety 
Najnowsze trendy w odchudzaniu i popularne diety
17.10.2014

Moda na szczupłą sylwetkę obowiązuje od dekad - moda na odchudzające diety czy suplementy wciąż się zmienia. Poszukiwanie idealnego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów staje się jednak z roku na rok coraz bardziej desperackie, gdyż z nadwagą czy



Hula hop - korzyści z ćwiczeń 
Hula hop - korzyści z ćwiczeń
22.09.2014

Hula hop jest kojarzone raczej z zabawką niż narzędziem treningowym. Niemniej może przynieść równie duże korzyści, co profesjonalne akcesoria dla zawodowców. Od kilku lat panuje moda na kręcenie plastikową obręczą. Coraz więcej osób dbających o linię



Skakanka na zgrabną figurę i odchudzanie 
Skakanka na zgrabną figurę i odchudzanie
27.08.2014

Skakanka jest zabawką kojarzącą się z latami dzieciństwa. Współcześnie stała się też skutecznym sposobem na zredukowanie masy ciała. Nowoczesne skakanki z licznikiem kalorii i tradycyjne, proste akcesoria do ćwiczeń są dostępne w każdym sklepie sport



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |