WYNIKI WYSZUKIWANIA
Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś c
Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym
Orzechy laskowe to doskonała przekąska. Niektórzy preferują spożywać je jako dodatek do muesli, niektórzy w postaci orzechowego kremu, a inni jako zwykłe orzechy. Niezależnie od tego, w jakiej formie najbardziej lubimy jeść orzechy laskowe, z pewnośc
Rodzynki to jedna z ulubionych słodkich przekąsek dzieci i dorosłych, a także niezastąpiony dodatek do lodów, ciast, babeczek czy porannej owsianki. Rodzynki mają nad przetworzonymi słodkościami tę zaletę, iż, oprócz niższej kaloryczności, są również
Kasza gryczana, podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej, kiedyś święciła na polskich stołach triumfy, po czym została na pewien czas zapomniana. Dziś powraca do łask w wielkim stylu, a wszystko to dzięki swym niezwykłym właściwościom i wartościom odż
Nektarynka, czyli odmiana brzoskwini charakteryzująca się gładką skórką (brak jej kojarzonego z brzoskwiniami meszku), to bogate źródło witamin oraz minerałów. Jest nie tylko niskokalorycznym i pysznym dodatkiem do wielu dań, głównie deserów, ale też
Melon to pyszny owoc o zadziwiających właściwościach zdrowotnych, wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach kulinarnych. Melony są w Polsce bardzo łatwo dostępne i choć kojarzą się raczej z klimatem tropikalnym, uprawia się je również właśnie w n
Limonka - kuzynka cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dziś uprawiana jest w bardzo wielu regionach świata. Owoc posiada wiele cennych wartości odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny. Limonka znajduje swoje kulinarne zastosowanie w w
Sezam, czyli jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych, daje nasiona, których wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce są naprawdę imponujące. Wykorzystywanie nasion sezamu do przygotowywania różne
Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem
Orzechy włoskie - bogate zarówno w wartości odżywcze, jak i kalorie. Z powodu zawartości tych pierwszych są cenione i polecane, przez wzgląd na wysoką kaloryczność - unikane. Starcie trwa, a osoby dbające o zdrowie i piękną sylwetkę mają, mówiąc z pr
Popularna w polskiej kuchni, szczególnie latem i jesienią, fasolka (fasola) szparagowa to jedna z odmian fasoli. Ta jednoroczna roślina strączkowa to niskokaloryczna kopalnia wartości odżywczych oraz smakowity składnik wielu różnorodnych dań. Występu
Jajka są niezbędnym elementem ogromnej ilości potraw. Same również mogą być spożywane na wielorakie sposoby. Jedni je uwielbiają, inni ich unikają, niemniej kwestia spożywania jajek lub wyłączenia ich z diety jest nie tylko kwestią indywidualnych pre
Topinambur jest znany także jako słonecznik bulwiasty (łac. Helianthus tuberosus L.). Mało znane warzywo należy do rodziny astrowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina jadalna może pełnić także rolę rośliny pastewnej i ozdobnej. Jadalna bulwa
Kapusta warzywna brukselska, zwana potocznie po prostu brukselką, to zielone warzywo będące, jak wskazuje jego nazwa, jedną z odmian kapusty, a dokładniej - skrzyżowaniem jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka ma wiele właściwości, o których wiedzie
Orzechy brazylijskie mają zaskakujące wartości odżywcze oraz właściwości - gdy zaczynamy przyglądać im się bliżej, okazują się być godne miana skarbnicy witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów, a więc i produktem, włączenie do diety którego może nam
Migdały to jedne z najpopularniejszych bakalii. Te pyszne orzechy są łatwo dostępne (kupić można je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale praktycznie we wszystkich sklepach i marketach. Migdały mają duże wartości odżywcze, liczne właściwości
Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo
Granat to niezwykle smaczny egzotyczny owoc, którego wartości odżywcze i właściwości sprawiają, iż z pewnością warto włączyć go do diety - niezależnie od tego, czy liczymy na co dzień spożywane kalorie czy nie. Choć do spożywania granatów zniechęca i
Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzys