WYNIKI WYSZUKIWANIA
Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo
Warzywa i owoce kupowane w sklepach i marketach zazwyczaj szybko się psują, dlatego wielu konsumentów wyrobiło sobie nawyk przechowywania ich w lodówce. Niemniej nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w niskiej temperaturze. Przec
Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc
Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji ml
Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo
Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w
Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż
Kmin rzymski (kumin) trafił do Europy z Egiptu jako przyprawa o wyjątkowych właściwościach aromatycznych i leczniczych. Kumin jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, hinduskiej i meksykańskiej. Kumin charakteryzuje się pikantnym
Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne.
Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr
Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością o
Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte
Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę przemysłową metod fizycznych utrwalania żywności, takich jak: suszenie, mrożeni
Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro
Kapusta właściwa pekińska (Brassica rapa L. subsp. pekinensis) jest podgatunkiem z rodziny warzyw kapustnych. Wyróżnia się wydłużonym kształtem i luźno ułożonymi liśćmi o jasnozielonym lub żółtozielonym kolorze. Szerokie zastosowanie kulinarne, łagod
Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d
Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w naszej diecie jak inne letnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody),
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka jest różnica między marynowaniem i kiszeniem? Albo jaką wartość odżywczą mają marynowane produkty i czy warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe? Postanowiliśmy wziąć marynowanie pod lupę i odpowi
Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i