WYNIKI WYSZUKIWANIA
Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda
Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon
Kapusta chińska pak choi to podgatunek kapusty właściwej, który pojawia się w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej a także w Europie. W Polsce nie jest jeszcze bardzo znana ale za
Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym. Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie
Miód spadziowy znany także pod nazwą rosy miodowej posiada wyjątkowe właściwości lecznicze. W ostatnich latach dużo mówiło się o miodzie manuka i jego niezwykłym działaniu. Królewski miód może śmiało z nim konkurować. Miód spadziowy (spadź) nie powst
Popularność rukwi wodnej zmalała na przestrzeni wieków; dziś niewiele osób wie, jak w ogóle wygląda i smakuje rukiew, a także co się z nią robi. Warto uzupełnić braki wiedzy - rukiew to superfoods, pełna wartości odżywczych, który może urozmaicić nas
Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży wkład w jej spopularyzowaniu miał Marie Antoine Carême, nazywany często mianem ojc
Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy
W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się takie odmiany fasoli jak fasola biała, fasola piękny jaś oraz od niedawna czerwona fasola kojarzona głównie z kuchnią meksykańską i amerykańską. Jeżeli powyższe odmiany fasoli już Ci się przejadły i ch
Zainteresowanie tematem kalorii kumuluje się głównie przy okazji świąt oraz tłustego czwartku. Wiemy więc, że pączek w zależności od sposobu smażenia, nadzienia w środku i dodatków może mieć nawet do 400 kalorii, ale co to oznacza dla nas w praktyce?
Chrzan na polskim stole pojawia się co najmniej raz w roku - podczas świąt wielkanocnych. Przy innych okazjach pojawia się dosyć rzadko, podawany głównie jako dodatek do mięs. Ten dodatek może zrobić więcej dobrego dla Twojego zdrowia, niż Ci się wyd
Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz
Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak
Współcześnie raczej nie przepadamy za warzywami cebulowymi, bo zostawiają w ustach nieprzyjemny posmak i zapach. Wykorzystujemy je głównie jako dodatki do różnych potraw. Zwykle o ich właściwościach leczniczych specjaliści od żywienia przypominają je
Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl
Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające
Czarnuszka znana jest również jako "czarny kminek", "czarny sezam", "rzymska kolendra", w starszych książkach czarnuszka bywa też nazywana "ziarnem Benedykta". Generalnie nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa "nigellus" lub "niger", czyli cz
W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę "masła sezamowego" - konsumentom bardzo
Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z
Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g