WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu
Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko zdrowie, ale i bardzo smaczne. Idealnie pasują do deserów, ale same w sobie mogą
Mięso z dziczyzny rządziło dawniej na polskich stołach oraz uchodziło za specjał kuchni polskiej. Dzisiaj, jada się go dużo mniej. Konsumenci najczęściej sięgają po wieprzowinę lub drób z hodowli przemysłowej. To błąd. Dziczyzna to mięso bardzo warto
Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz
Superfoods (super żywność), to produkty, które mają szczególne właściwości odżywcze, za sprawą skondensowanej zawartości minerałów, witamin, enzymów i bioaktywnych związków. Dobrym przykładem są popularne w Polsce jagody goji, które pod względem wart
Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod
Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od
Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i
Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura
Napoje energetyzujące wielu osobom kojarzą się z dodatkową energią, większą sprawnością oraz poprawa koncentracji i uwagi. W swoim składzie napoje te, popularnie nazywane "energetykami" zawierają duże ilości cukru (ponad 10%), substancje pobudzające,
Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.
Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo
Birgmingham Cardiac Diet znana także jako dieta kardiologiczna obiecuje szybką utratę wagi bez wymogu wykonywania ćwiczeń. Omawiany sposób odżywiania nie jest również bardzo restrykcyjny, bazuje na spożywaniu smacznych produktów o wysokiej wartości o
Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc
Czym różni się śmietana od śmietanki? Śmietana - inaczej nazywana śmietaną kwaśną lub ukwaszoną to produkt otrzymywany ze śmietanki, która pochodzi z warstwy górnej odwirowanego mleka pełnego. Następnie śmietanka poddana jest procesowi fermentacji ml
Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo
Catering dietetyczny może być dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na przyrządzanie posiłków. Życie w ciągłym pośpiechu powoduje, że wiele osób chętniej sięga po ofertę dietetycznego cateringu, który na polskim rynku dobrze rozwinął się
Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w
Czy wiesz, że wskaźniki otyłości w społeczeństwie uległy zwiększeniu, kiedy do supermarketów trafiły produkty oznaczone określeniem "z obniżoną zawartością tłuszczu"? Problem otyłości uległ nasileniu z powodu błędnego przekonania konsumentów, że skor