WYNIKI WYSZUKIWANIA
Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol
Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Azji, a konkretnie z Malezji. Europejczycy odkryli ten owoc w XII wieku w Palestynie i od tamtej pory na stałe zagościł w naszych rejonach. W Europie uprawia się pomelo na terenie Hiszpanii, jednak jest importowane
To niedocenione w Polsce warzywo zasługuje na chwilę uwagi - jest bogate w witaminy i minerały, posiada też wiele innych cennych wartości odżywczych, a do tego jest smaczne. Z pewnością warto wspomnieć również o jego niskiej kaloryczności. Karczochy
Orzechy są pełne wartości odżywczych - są one dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Cenimy je również za bardzo bogaty skład minerałów i witamin. W orzechach znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie, kwasy tłuszczowe jedno
Czerwiec i lipiec to czas botwiny, która króluje w zupach (botwince) i chłodnikach - jej głównym składnikiem jest właśnie pełna wartości odżywczych botwina. Spożywanie botwiny może nieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto zapoznać się z większ
Kaki to owoc pochodzący z terenu Chin, który posiada niezwykle bogate nazewnictwo, ponieważ nazywany jest również persymoną, hurmą wschodnią, hebanowcem, szaronem, hebanem wiśniówką, czy nawet chińską śliwą. Owoc ten, pomimo swoich wartości odżywczyc
Kwas chlebowy jest orzeźwiającym i zdrowym napojem. Jego korzystny wpływ na zdrowie jest większy niż mogłoby się wydawać. W kwasie chlebowym zasmakowali już nasi przodkowie około tysiąc lat temu. Dziś również doceniamy jego wyjątkowy smak - być może
Kiełki są jednym z najzdrowszych produktów, pełnych wartości odżywczych które można nabyć w ogólnodostępnych kanałach sprzedaży, czyli sklepach i marketach, mimo to kiełki to wciąż niedoceniany element naszego codziennego menu. Kiełki można również w
Szczypiorek najczęściej wykorzystuje się jako dekorację na kanapkę, do jajecznicy, czy też do zupy. Powinien pojawiać się wśród potraw zdecydowanie częściej, ponieważ jego wnętrze to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.. Niepozorny szczypior, poch
Pomidor, ogórek, sałata, marchew, ziemniaki - to przykładowe warzywa, które znamy i często kupujemy, czy też nawet uprawiamy w przydomowych ogródkach, ale czy nasze menu musi się do nich ograniczać? Na pewno nie! Wiele warzyw pomimo swoich niewątpliw
Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie
Gotowanie na parze pozwala na stosunkowo szybkie i proste przygotowanie pysznych oraz bogatych w substancje odżywcze potraw. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków zaprojektowanych specjalnie do gotowania na parze; możemy również wykorzysty
Marchewka należy do najpopularniejszych, najsmaczniejszych i zarazem najtańszych warzyw dostępnych na naszym rynku. Lubiana tak przez dzieci, jak i dorosłych, niskokaloryczna, spożywana pod różnymi postaciami i zawsze prezentująca się na talerzu nadz
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy
Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po
Męczennica jadalna, czyli po prostu marakuja (znana też jako owoc pasji, passiflora, granadilla purpurowa), to egzotyczny owoc, który zdobywa w naszym kraju coraz większą popularność. Jest już dziś bowiem coraz łatwiej dostępna, a jej słodki smak (z
Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy
Owoce borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) to małe kuleczki mające wiele właściwości, które zawdzięczają swym wartościom odżywczym, smakiem oraz wyglądem przypominające znane nam wszystkim czarne jagody. Owoce borówki amerykańskiej są pyszne i so
Przygotowywane z ogórków przetwory są popularnym dodatkiem w polskiej kuchni. Z pewnością każdy wie, że ogórki kiszone różnią się od ogórków konserwowych smakiem oraz wyglądem, niemniej warto przyjrzeć się temu, skąd owe różnice się biorą, a także te